Με τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να έχουν λήξει, έπειτα και την είσοδο ρωσικών ειρηνευτικών στρατιωτικών δυνάμεων, με στόχο την αποκλιμάκωση στην περιοχή, τόσο οι Αζέροι όσο και οι Αρμένιοι προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Τούρκοι εμπειρογνώμονες που αξιολογούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, έκριναν ότι δίνει τη δυνατότητα αύξησης της τουρκικής επιρροής στα κράτη της Κασπίας Θάλασσας.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι η πρόβλεψη, από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάνοιξης διαδρόμου, ο οποίος θα συνδέει το Ναχιτσεβάν οδικώς με το Αζερμπαϊτζάν, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής υπέρ της Τουρκίας, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.
Η διάνοιξη του διαδρόμου στο Ναχιτσεβάν προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και παραχωρείται ως αντάλλαγμα για τον διάδρομο του Λατσίν μέσω του οποίου η Αρμενία θα συνδέεται με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οπως τονίζουν, ο πόλεμος που διήρκεσε 44 ημέρες θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η παραχώρηση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιβλέπεται από τους 2000 ρώσους στρατιώτες που απαρτίζουν την ειρηνευτική δύναμη η οποία θα αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο περιοχές Λασίν, Κελμπαγιάρ, Αγκντάμ και Γκαζάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό προβλέπει η συμφωνία των 9 σημείων που υπογράφηκε στη Μόσχα.
Παράλληλα, θα ανοίξει διάδρομος από το Ναχιτσεβάν προς το Αζερμπαϊτζάν για την επικοινωνία μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία (συνορεύει με το Ναχιτσεβάν) θα έχει επίγεια επικοινωνία με το Μπακού, αποκαθιστώντας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους τούρκους εμπειρογνώμονες, «τους δεσμούς της με τον τουρκικό κόσμο».
Μετά από αυτό, η αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής διαδικασίας θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην πλήρη απελευθέρωση του Καραμπάχ και σημαντικό ρόλο για την τελική επιτυχία, σημείωσε ο Εράι Γκούσλουερ.
Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί, υπογράμμισε ο ίδιος, ότι όσο η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο, η διαδικασία θα εξελίσσεται αποτελεσματικά και η αρνητικότητα κατά του Αζερμπαϊτζάν δεν θα επιτρέπεται να αναπτυχθεί.
«Αυτός ο διάδρομος στον νότιο Καύκασο θα αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας που πρέπει να τον δει ως στρατηγική κίνηση. Ετσι, το Ναχιτσεβάν, η Αρμενία, η Γεωργία θα είναι σε θέση να συνδεθούν οδικώς με την Τουρκία, η οποία θα αυξήσει την παρουσία της δυτικά της Κασπίας Θάλασσας, θα διατηρήσει την στρατιωτική υπεροχή της και αυτό σημαίνει κέρδη για την Τουρκία», πρόσθεσε.
Όταν έπεσε η Σούσα
Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας έρχονται αποκαλυπτικά πλάνα, που για πρώτη φορά δημοσιεύονται και δείχνουν εικόνες από τη μάχη της Σούσας, το τελευταίο προπύργιο των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει τις εντυπώσεις στο Διαδίκτυο, η μάχη που οδήγησε στην αποδοχή της ήττας από πλευράς των Αρμενίων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Anna δημοσίευσε το εν λόγω βίντεο από τη μάχη της Σούσας, με τους αρμόδιους να αναφέρουν πως από την αρχή μέχρι το τέλος των συγκρούσεων, τραβούσαν τα πλάνα, ενώ αρκετές φορές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όπου ήταν πολύ κοντά στο να σκοτωθούν.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις