Η πρώτη έμμεση υποστήριξη της φιλοτουρκικής πρότασης Στόλτενμπεργκ για αποκλιμάκωση χωρίς απόσυρση του Oruc Reis έρχεται από το Βερολίνο και τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν και είναι κατάλληλες για την άρση των εμποδίων από το δρόμο, την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης ή περιστατικών.

Αυτή είναι η προσπάθεια των διπλωματικών θέσεων στις οποίες δεσμεύονται τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και η Καγκελάριος», δήλωσε σήμερα ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης ότι Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη. Όπως τόνισε, στόχος των προσπαθειών της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου προσωπικά είναι να συμβάλλουν «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους» στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Και θέλουμε, εάν αυτό είναι δυνατό, να συμβάλουμε ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα επίμαχα θέματα». Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει, σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες «να προσπαθήσουν περισσότερο» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ.Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος συνιστά μέρος της προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της έναρξης ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας όσο και αξιωματούχοι της Καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος σκοπεύει να επικοινωνήσει και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ζάιμπερτ αρκέστηκε στη δήλωση πως στο παρελθόν επανειλημμένως υπήρξαν σχετικές συνομιλίες και ότι θα ενημερώσει εάν προκύψει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορία της Hürriyet ότι στη χθεσινή συνομιλία με την κ. Μέρκελ ήταν παρόντες, εκτός από τον κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο σύμβουλός του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

πηγή:pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις