Σε ανάκληση της απορριπτικής απόφασής του σχετικά με τη Μελέτη Περιβάλλοντος για την ανανέωση και τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τη θεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (ΣΔΕΑ) του υφιστάμενου λατομείου σχιστόλιθου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη θέση “Αρκουδόρεμα”, προχώρησε σήμερα, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είχε λάβει απόφαση με την οποία γνωμοδότησε αρνητικά επί της παραπάνω Μελέτης τον Απρίλιο. Εκ των υστέρων, συνεδρίασε και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου, το οποίο γνωμοδότησε θετικά και το θέμα επανήλθε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η τελευταία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έληξε στις 31-12-2017 και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υποβλήθηκε εντός διαστήματος δύο ετών ο συγκεκριμένος φάκελος τροποποίησης και παράτασης ισχύος ΑΕΠΟ.
Το λατομείο σχιστόλιθου της ΑΓΕΤ Ηρακλής λειτουργεί στη θέση Αρκουδόρεμα στο Διμήνι, σε απόσταση 7χλμ από τον Βόλο, σε μισθωμένη δημόσια έκταση 229,632 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι το λατομείο βρίσκεται εκτός θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας ή κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, που δεν έχουν μεταβληθεί από τις ΑΕΠΟ του 2006 και 2017 έως σήμερα.
Στην τροποποίηση προτείνεται η πλήρης εκμετάλλευση του αξιόλογου για την Εθνική Οικονομία ορυκτού πόρου βιομηχανικού ορυκτού σχιστολίθου του λατομείου.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται πρόγραμμα παρακολούθησης που μέχρι σήμερα δεν είχε προταθεί και εφαρμοστεί, γιατί ουσιαστικά μέχρι σήμερα το λατομείο ήταν σε αργία. Το προτεινόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης είναι:
• ανά εξάμηνο μέτρηση από πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο ή από αρμόδιο κρατικό φορέα της εκλυομένης σκόνης και του εκπεμπομένου θορύβου στα όρια του λατομικού χώρου και στο μέσον της οδού προσπέλασης. Τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται στην Ε.Μ.Ν.Ε., στην εκδίδουσα την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αρχή, και σε όποιον άλλο φορέα υπάρχει η δημιουργηθεί σχετικό με επιθεώρηση περιβάλλοντος ή διαχείριση Περιφέρειας στην οποία εμπεριέχεται ο χώρος. -άμεση λήψη των απαραιτήτων μέτρων αν τα όρια σκόνης και θορύβου υπερβαίνουν αυτά των κειμένων διατάξεων της νομοθεσίας.
• ανά έτος τοπογράφηση του χώρου υπό κλίμακα 1:1000 και αποτύπωση αναλυτικά των επεμβάσεων που έχουν γίνει καθώς και της εξέλιξης των εργασιών αποκατάστασης. Διαβίβαση του ως άνω τοπογραφικού στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Η τελευταία πρέπει να επισκέπτεται κατόπιν το λατομείο και να πιστοποιεί ενυπογράφως επί του τοπογραφικού αλλά και με σχετική έκθεση την περιγραφομένη στο τοπογραφικό πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης που πρέπει να είναι αντίστοιχη με το προβλεπόμενη στην παρούσα μελέτη. Κοινοποίηση της έκθεσης αυτής στην αρμόδια εκδίδουσα την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αρχή, και σε όποιον άλλο φορέα υπάρχει η δημιουργηθεί σχετικό με επιθεώρηση περιβάλλοντος ή διαχείριση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, με τους τρόπους αυτούς εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος με την παράλληλη λελογισμένη αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πόρου της περιοχής.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις