Υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα και την έναρξη διερευνητικών επαφών, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνεδρίαση της Βουλής της γείτονος, και με δηλώσεις του στην ακραία ισλαμιστική εφημερίδα, «Γενί Ακίτ» (Yeni Akit).
Ωστόσο, παρά τη ρητορική του διαλόγου, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, εμφανίστηκε ανυποχώρητος ως προς τις «έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, τους οποίους, πάντως, δείχνει να «συμμερίζεται και μερίδα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, περί «μαξιμαλιστικών απαιτήσεων» της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πολύ περισσότερο, απείλησε με διχοτόμηση στην Κύπρο, αφού προέκρινε ευκρινώς τη λύση των δύο κρατών. Θέση, την οποία παλαιότερα απέφευγε να πάρει η Αγκυρα, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με κάθε ευκαιρία επαναφέρει στην επιφάνεια.
Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπου ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις, αφού ισχυρίστηκε ότι αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ συμμερίζονται τις τουρκικές θέσεις και θέλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, άφησε εμμέσως να αιωρείται η «προειδοποίηση» ότι η οποιαδήποτε αρνητική απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, θα βλάψει την ίδια την ΕΕ.
Δηλώσεις, πάντως, που δείχνουν τον προβληματισμό που υπάρχει -και- στην Αγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, ο Μ.Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να κάνει επίδειξη των γνωστών παλικαρισμών της γείτονος, και να πει ότι, σε κάθε περίπτωση, η Αγκυρα θα συνεχίσει να κινείται σε όλα τα «μέτωπα» στο ίδιο σημερινό μήκος κύματος.
Ας κάνει η Ελλάδα την κίνηση
Κατά τη διαχρονική τακτική του «παιχνιδιού» της επίρριψης ευθυνών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε στην τουρκική Βουλή:
«Τασσόμασταν πάντα στη πλευρά του διαλόγου. Θα θέλαμε να λύσουμε ζητήματα με την Ελλάδα, μέσω του διαλόγου και μέσω διερευνητικών συνομιλιών. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμα ένα θετικό βήμα από την Ελλάδα.
Αντίθετα, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην ΕΕ μαζί με την ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. έτσι ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία).
Η επιλογή είναι της Ελλάδας. Δόξα τω Αλλάχ, είμαστε αρκετά ισχυροί για να πάρουμε οποιονδήποτε δρόμο».
Διερευνητικές
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Γενί Ακίτ, αφού είπε ότι οι «τα ερευνητικά μας πλοία, Oruc Reis και Barbaros, συνεχίζουν τις έρευνές τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα», επέρριψε και πάλι τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά.
«Η Ελλάδα -είπε- αντιδρά στις δραστηριότητες του Oruc Reis προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα. Αλλά αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία. Παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο.
Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι’ εμείς είμαστε έτοιμοι».
Επαναλαμβάνοντας, επίσης, την συνήθη «επιχειρηματολογία» της Αγκυρας, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «προστατεύει τα δικαιώματά της επί του πεδίου, χωρίς να κλείνουμε τις πόρτες στον διάλογο».
Και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό ότι η Τουρκία, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, περιορίζεται στις δικές της ακτές. Αυτό δεν είναι συμβατό με το διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και οποιαδήποτε κατανόηση».
Θράκη
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, όλως περιέργως έθεσε και ζήτημα Δυτικής Θράκης, λέγοντας:
«Κατά τις περιόδους που έχουμε εντάσεις με την Ελλάδα, γνωρίζουμε από προηγούμενη εμπειρία ότι αυξάνεται η πίεση στους ομοεθνείς μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα τους».
Κύπρος: Δύο κράτη
Στην περίπτωση του Κυπριακού, και ενόψει των επαφών που θα ξεκινήσει η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, εμφανίστηκε σαφώς υπέρ της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών.
«Είναι καιρός -είπε- να μιλήσουμε για μια λύση δύο κρατών και όχι για μια ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν και την επιλογή τους προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. αναφέρεται στο αποτέλεσμα των πρόσφατων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα)».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, μιλώντας στην εφημερίδα, Γενί Ακίτ, υποστήριξε ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες, δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε και στο εξής.
Ούτε εμείς, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση».
Για τον «νέο Αττίλα» στην Αμμόχωστο, ο Μ.Τσαβούσογλου εμφανίστηκε περιχαρής που η Τουρκία παραβίασε για μια ακόμη φορά αποφάσεις του ΟΗΕ, λέγοντας πως έτσι «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ
Αναφερόμενος, τέλος, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε, μιλώντας στην Γενί Ακίτ, είπε ότι «τα λογικά (!) μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο, θα βλάψει την ΕΕ».
Ο ίδιος, βέβαια, απέφυγε να κατονομάσει ποια είναι αυτά τα «λογικά» μέλη της ΕΕ. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι «μεταξύ των μελών της ΕΕ, οι χώρες που κατανοούν την ορθότητα των προειδοποιήσεών μας και έχουν επίγνωση της σημασίας του διαλόγου με την Τουρκία για τη σταθερότητα της Ευρώπης αποτελούν την πλειοψηφία».
Δεδομένου, ωστόσο, του τεταμένου κλίματος στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ο Μ.Τσαβούσογλου, μάλλον εμφανίστηκε προβληματισμένος, ευχόμενος (!) «να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής».
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, επέρριψε και πάλι την ευθύνη στο «διδυμο Ελλάδας – ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου», όπως ονομάζει η Αγκυρα το κράτος – μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, και, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες, μαζί με τη Γαλλία, την οποία φωτογράφισε, σύρουν την ΕΕ στα … νερά τους.
Αν κρίνει κανείς, βέβαια, την έως τώρα στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, μόνον τα λόγια του Μ.Τσαβούσογλου δεν επιβεβαιώνονται.
Κατά τον Μ.Τσαβούσογλου, λοιπόν, «ορισμένα κράτη – μέλη (σ.σ. φωτογράφισε τη Γαλλία) μεταφέρουν στην ΕΕ τα διμερή τους προβλήματα με τη χώρα μας, έχουν φορέσει τη λεγόμενη μάσκα της αλληλεγγύης των μελών, και κάνουν συνεχώς κατάχρηση εις βάρος μας.
Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει αυτό το λάθος. Εάν μπορέσουν να το επιτύχουν, ολόκληρη η Ευρώπη θα ωφεληθεί από τη συνεργασία μας. Εάν δεν μπορέσουν, ολόκληρη η Ευρώπη θα ζημιωθεί.
Περιμένουμε από την ΕΕ να κατανοήσει τα σφάλματα που έχει διαπράξει και να δει την αξία που θα φέρει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις