Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στην ελληνοκυπριακή συμμαχία που τάσσεται ενάντια στη χώρα του…
Στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία έριξε τις ευθύνες, κατά τον συνήθη προσφιλή του τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό, Kriter, που εκδίδεται από το φιλοκυβερνητικό think tank, SETA.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αστάθειας στην περιοχή μας είναι οι προσπάθειες του “ελληνικού – ελληνοκυπριακού δίδυμου” να σχηματίσουν μία συμμαχία εναντίον μας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των δικαιωμάτων τόσο της χώρας μας όσο και της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».

Ανάμεσα στα άλλα, έφερε ως παράδειγμα το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Α.Μεσόγειο, λέγοντας πως «τέτοια σχέδια δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας».

«Κανένα έργο δεν θα είναι βιώσιμο, χωρίς την Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Α.Μεσόγειο, και τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε και ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε «μια Διάσκεψη για την Α.Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ΤΔΒΚ (σ.σ. των κατεχομένων)». Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η οποία είναι επίσης αποδεκτή από την ΕΕ».

Επίσης, αφού ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί «να αναπτύξει τις σχέσεις της» με την ΕΕ «στη βάση μιας άνευ όρων, συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας, διατηρώντας παράλληλα την προοπτική ένταξης» της χώρας στην ΕΕ, εξήρε τις «στενές μας σχέσεις με τη Γερμανία και τις χώρες του Visegrad’ (σ.σ. Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία)».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στη Γερμανία, είπε πως, όταν η χώρα «χρησιμοποίησε την αποτελεσματικότητά της εντός της ΕΕ για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ στο παρελθόν, είδαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, εξήρε τις σχέσεις της Τουρκίας «με χώρες της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, είπε ότι η Τουρκία έχει «στρατηγικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, καθώς και με χώρες της Βαλτικής».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη που φαίνεται να παρέχουν στην Κύπρο, εκτός της Γαλλίας, και οι ΗΠΑ, αφού ανέφερε ότι «ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), ειδικά στον τομέα της άμυνας», είπε ότι «τέτοια βήματα κακομαθαίνουν» την ‘Ε/Κ διοίκηση’ και δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού, ούτε εξυπηρετούν την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις