Τσιόδρας-Κικίλιας ενημερώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τι είπε ο Κοντοζαμάνης για τις ΜΕΘ 

51
Με τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 15:00.

Στα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, «τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν», ενώ σημείωσε ότι, «η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη».Σχετικά με το θέμα της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ, σημείωσε πως γίνονται καθημερινά συσκέψεις για το ζήτημα και επανάλαβε ότι, αυξάνεται η διαθεσιμότητα.

«Από τις 107 κλίνες το 60% είναι καλυμμένες, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω, αν υπάρξει ανάγκη», είπε σχετικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο/πρόταση για επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων, απάντησε ότι είναι κάτι που υπήρχε και στα αρχικά σενάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το οποίο περιλαμβάνεται σε ΠΝΠ.

«Ο σχεδιασμός είναι δυναμικός, υπάρχει προγραμματισμός και προβαίνουμε σε ενέργειες ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», εξήγησε.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα, που είναι στην Αττική», είπε, τονίζοντας πως «προσπαθούμε να περιορίσουμε την πανδημία με τα μέτρα που πήραμε» και να αποφευχθεί ένα lockdown.

Σημείωσε πάντως, πως «είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά το πιο σημαντικό είναι να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα».

Ερωτηθείς για την κάλυψη του κόστους της εξέτασης για τον κορωνοϊό στους εκπαιδευτικούς, είπε πως «το τεστ γίνεται δωρεάν, εφόσον κάποιος τηρεί τα κριτήρια και χρειάζεται».

Τέλος, σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, είπε πως, «παραλάβαμε 556 κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε 945», ενώ προκηρύχθηκαν 400 θέσεις, οι 185 εκ των οποίων θα είναι στις ΜΕΘ».

«Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί μονιμοποίηση όσων δούλεψαν στην πανδημία», υπενθύμισε, καταλήγοντας πως «ξεπεράσαμε τις 6000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού».

Ανησυχία για τα 194 κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Αττική – Τι λένε οι επιστήμονες 

Έντονη είναι η ανησυχία για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, λέει στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Για το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Βατόπουλος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο.

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Αλλά και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός lockdown είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εαν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Προβληματισμός υπάρχει στο μεταξύ για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα είπε ο κ. Βατόπουλος.

Στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και τον ΑΝΤ1 μίλησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ  Αθανάσιος Δημόπουλος, για την έξαρση του ιού, τις ΜΕΘ και την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like