«Λάβαμε απόφαση μόνο για το κύριο κράτος, την Ελλάδα, η οποία ήδη συμμετέχει στην εναέρια αστυνόμευση. Αυτό είναι μια αποστολή του ΝΑΤΟ, που προϋπέθετε ολόκληρες διαδικασίες και σε εμάς και στη Συμμαχία»

Μόνο για την Ελλάδα έχει λάβει απόφαση η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να «αστυνομεύει» τον εναέριο χώρο της βόρειας γείτονος, τόνισε ο υπουργός Αμυνάς της, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, απαντώντας στην βουλγαρική «απαίτηση» που ζητάει κάτι αντίστοιχο, αν και η Πολεμική Αεροπορία της ακόμα δεν έχει βγει από την κατάσταση διάλυσης των προηγουμένων δεκαετιών.

Η Ρ. Σεκερίνσκα, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, φέρεται να έχει σημαντικές φιλοδοξίες στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή έναντι του Βούλγαρου υπουργού Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που πρόσφατα μίλησε άκρως υποτιμητικά για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως γνωστόν, η Σόφια μπλόκαρε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ενώ υπέρμαχος αυτής της θέσης ήταν ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας και επικεφαλής του συγκυβερνώντος, σκληρού εθνικιστικού κόμματος, VMRO, που ήταν το «αδελφάκι» του αντίστοιχου VMRO, όταν πρόεδρός του ήταν ο «σκληροπυρηνικός», πρώην πρωθυπουργός της γείτονος, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Η Ρ. Σεκερίνσκα, λοιπόν, αφενός «έκοψε τον αέρα» στον Καρακατσάνοφ, λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως, όταν η Βουλγαρία θα αποδεχτεί τις αρχές του ΝΑΤΟ, τότε θα εξεταστεί η «απαίτησή» της για αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αφετέρου χαρακτήρισε «ντροπή» τη δήλωση του Βούλγαρου ομολόγου της ότι η Σόφια προσφέρεται να δώσει εμβόλια μόνο στους «Βούλγαρους» πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ελληνική «αστυνόμευση»

Ειδικότερα, όπως είπε, η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμα προτείνει στη Βουλγαρία να συμμετέχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου της, παράλληλα με την Ελλάδα.

«Αυτό το ερώτημα είναι ακόμα ανοιχτό», είπε. Και πρόσθεσε: «Λάβαμε απόφαση μόνο για το κύριο κράτος, την Ελλάδα, η οποία ήδη συμμετέχει στην εναέρια αστυνόμευση. Αυτό είναι μια αποστολή του ΝΑΤΟ, που προϋπέθετε ολόκληρες διαδικασίες και σε εμάς και στη Συμμαχία.

Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα πέρασε δυστυχώς απαρατήρητο στη σκιά των ανοικτών θεμάτων μας με τη Βουλγαρία. Πιστεύω, επίσης, ότι θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε μόνο από τη στιγμή που γίνει ξεκάθαρο ότι η Συμμαχία είναι όπως όλοι ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να είναι».

Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι τα εμπόδια που έθεσε η Βουλγαρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ προκαλούν μια ακόμα «ρωγμή» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπου ανήκουν οι δύο χώρες, διότι μειώνει κατά κάποιο τρόπο τη δύναμη της Συμμαχίας και αυξάνει τους κινδύνους στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι κατά τη διαδικασία της διαμόρφωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφωνήθηκε να αστυνομεύεται ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά F-16, κάτι που γίνεται πλέον και με την «βούλα» του ΝΑΤΟ, όλως περιέργως, το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Σόφια στα Σκόπια για την ένταξή τους στην ΕΕ, αίφνης ήγειρε θέμα αστυνόμευσης.

Κάτι που, σε συνδυασμό με τις συνεχείς τοποθετήσεις των Βούλγαρων κυβερνητικών παραγόντων ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Βούλγαροι», ενισχύει τις εκτιμήσεις για προσπάθειες επιβολής της βούλησης της Σόφιας επί του μικρού γείτονά της.

Οι «Βούλγαροι» πολίτες

Το ίδιο, τώρα, φαίνεται πως επιχειρεί να κάνει η Σόφια και με «όπλο» της τα εμβόλια, όπως υποστηρίζει η Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Η ίδια, μάλιστα, χαρακτήρισε ως τυπικά «βαλκανική, με την κακή έννοια του όρου», τη δήλωση του Βούλγαρου ομολόγου της ότι μία πιθανή δωρεά εμβολίων από τη Βουλγαρία θα προοριζόταν για τους «συμπολίτες της, τους 120.000 Βούλγαρους πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία».

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Βουλγαρία συστηματικά προωθεί τον «εκβουλγαρισμό» των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει δώσει βουλγαρικά διαβατήρια σε πάνω από εκατό χιλιάδες κατοίκους της βόρειας γείτονος. Κάτι που τώρα παραδέχεται και ο Κ.Καρακατσάνοφ κάνοντας λόγο για 120.000 «Βούλγαρους» πολίτες.

Εκτός εκείνων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι θεωρούν εαυτόν Βούλγαρο, εκτιμάται ότι πολλοί εξ’ αυτών που πήραν τα βουλγαρικά διαβατήρια το έπραξαν, προκειμένου να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα εντός της ΕΕ για να βρουν εργασία. Εξάλλου, η Βόρεια Μακεδονία, μια από τις φτωχότερες χώρες στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, χάνει συνεχώς πληθυσμό, ο οποίος μεταναστεύει για να βρει δουλειά.

«Υποθέτω ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός του (σ.σ. Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ) θα ντρεπόταν για αυτή τη δήλωση», είπε ο Ρ. Σεκερίνσκα. Και πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι δήλωση ούτε συμμάχου ούτε φίλου. Είναι μία δήλωση βαλκανική με την αρνητική έννοια του όρου».

Η ίδια τόνισε ακόμα ότι, όπως στο παρελθόν η Σόφια προσπαθούσε να αντλήσει πολιτικά οφέλη από την «πώληση» διαβατηρίων, με αποτέλεσμα όπως είπε κάποιοι να κερδίσουν πολλά χρήματα, το ίδιο γίνεται και τώρα με τα εμβόλια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί θέλουν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους. Υπήρξαν άνθρωποι στη Βουλγαρία που κέρδισαν και χρήματα, όπως είδαμε από τα βουλγαρικά διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα θέλουν να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Το είδαμε και στο παρελθόν. Και, συνήθως, δεν καταλήγει καλά. Εάν κάποιος προσπαθεί να κερδίσει πόντους στο ζήτημα του εμβολίου και της υγείας, αυτό λέει πιο πολλά πράγματα για τον ίδιο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις