Τον νέο επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και Προστασίας μετά το lockdown στον Κοζάνη και την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας στο επίπεδο συναγερμού 4 έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Κοζάνη.

 

Κοροναϊός : Έκανε «βουτιά» ο τζίρος των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο
Απώλειες 19,8 δισ. ευρώ κατέγραψε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Ενώ, ειδικά για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο εφέτος μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο κοροναϊός και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 58.987.931 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 25,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 78.800.256 χιλ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» και του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 78,8% και 53,2% αντίστοιχα. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση» (0,5%) και του τομέα «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία» (3,4%).

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο εφέτος ανήλθε σε 16.928.765 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 20,1% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε ανέλθει σε 21.194.966 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 63,2% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες», ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης» κατά 3,2%. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις του τομέα «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 19,2%.

Οι επιχειρήσεις με αναστολή

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το β’ του τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3.232.618 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, όταν είχε ανέλθει σε 7.329.184 χιλ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου των «Καταλυμάτων» και της «Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 94,7% και 88,4%, αντίστοιχα.

Τη μικρότερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος» (4,8%) και του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών? τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις» (13,8%).

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 1.494.673 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,8% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε ανέλθει σε 2.363.603 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 66,2% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 0,6% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα». Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες οργανώσεων» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 50,8%.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις