«Ως εδώ» με τα περιοριστικά μέτρα του Ερντογάν στις διεθνείς συναλλαγές της λίρας λένε οι πλατφόρμες συναλλάγματος – και την πετούν «εκτός», μέχρι νεωτέρας

Η Clearstream Banking και η Euroclear Bank αποφάσισαν από κοινού να αναστείλουν τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες στην κοινή ηλεκτρονική τους πλατφόρμα. Η έξωση της λίρας από την πλατφόρμα θα ισχύσει από τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της Clearstream.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή των συναλλαγών λίρας στην πλατφόρμα Bridge ελήφθη λόγω των περιορισμών ρευστότητας στη λίρα που έχει εισάγει το καθεστώς Ερντογάν σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της.

«Λόγω περιορισμών στη ρευστότητα της τουρκικής λίρας, οι συναλλαγές σε αυτό το νόμισμα δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν στην πλατφόρμα Bridge με ικανοποιητικές συνθήκες», αναφέρει η Clearstream σε ανακοίνωση. «Η Clearstream Banking, μαζί με την Euroclear Bank, έλαβαν από κοινού την απόφαση για προσωρινή αναστολή αυτής της υπηρεσίας.»

Η απόφαση, «ίσως ακούσια, αλλά η απόφαση φαίνεται ότι κάνει τη δουλειά των Τούρκων αξιωματούχων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ξένους να συναλλάσσονται στη λίρα», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex. Δεδομένης της σταθεροποίησης της λίρας την περασμένη εβδομάδα, «είχε αρχίσει να εκδηλώνεται μια πίεση στους επενδυτές short, που θα μπορούσε να ενταθεί», είπε.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κέρδισε από τις 7 Μαΐου όταν υποχώρησε σε χαμηλό όλων των εποχών στις 7,2690 λίρες για ένα δολάριο. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε στα 6,9013 ανά δολάριο την Παρασκευή.

Βραχυπρόθεσμα μπορεί ο Ερντογάν να παγώνει το χρόνο και την αναπόφευχτη (λόγω της οικονομικής του πολιτικής) κατρακύλα του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά, καθιστώντας τη λίρα όλο και λιγότερο διεθνώς εμπορεύσιμη (και οι «εξώσεις» από πλατφόρμες συναλλαγών έχουν αυτό το αποτέλεσμα) κάνει όλο και πιο δύσκολη την άντληση δολαρίων από την Τουρκία, σε μια φάση που η τουρκική οικονομία καλείται να αποπληρώσει σχεδόν 170 δισεκ. δολάρια διεθνών υποχρεώσεων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις