Τεράστια είναι η μείωση της δικαστηριακής ύλης στην ποινική δικαιοσύνη με την εφαρμογή του νόμου 4689/2020 και αυτό φαίνεται ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Τριμελούς, αλλά κυρίως του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 3.000 ποινικές υποθέσεις θα τεθούν στο αρχείο βάσει του νέου νόμου, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Σύμφωνα με το άρθρο 63 του νόμου 4689/2020 που αναφέρεται στην παραγραφή και την παύση της ποινικής δίωξης, «παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεστεί μέχρι και την 30η.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε πλημμελήματα για τα οποία η χρηματική ποινή ή η παροχή κοινωφελούς εργασίας προβλέπονται διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης άνω του ενός έτους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, μετά την άρση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, επί συνόλου 35 υποθέσεων που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν και είχαν αναρτηθεί στο πινάκιο, 13 τίθενται στο αρχείο, βάσει του νέου νόμου. Πρόκειται για υποθέσεις παραβάσεων του ΚΟΚ, για παραβάσεις του άρθρου 94 του νόμου 2696/99, κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, εξύβριση λόγω, έργω και απειλή κ.αλ.
Στη συνεδρίαση του Μονομελούς Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου Σκοπέλου αύριο 25 του μήνα ήταν προγραμματισμένες συνολικά 42 υποθέσεις να συζητηθούν και από αυτές οι 29 τέθηκαν στο αρχείο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν παραβάσεις των ορίων ηχορύπανσης, ΚΟΚ, υγειονομικές διατάξεις κ.αλ.
Επίσης αύριο στο Μονομελές Ανηλίκων επρόκειτο να συζητηθούν 21 συνολικά υποθέσεις και τέθηκαν στο αρχείο οι 14 από αυτές.
Στο Μονομελές της Παρασκευής 26 Ιουνίου επί συνόλου 43 υποθέσεων που ήταν να συζητηθούν, τέθηκαν στο αρχείο λόγω του νόμου 4689/2020 οι 22, ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, «εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων, ο υπαίτιος μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του παρόντος υποπέσει σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε, σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη».
Παράλληλα οι δικογραφίες που αφορούν στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνεται, με διάταξή του, ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο νόμος πάντως προβλέπει ότι «οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις αυτές, δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο. Η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της δίωξης δεν κωλύει την επιβολή των κατά νόμο προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στις υποθέσεις αυτές».

Στο νόμο επισημαίνεται ωστόσο ότι «η θέση στο αρχείο δικογραφίας, η οποία αφορά σε ποινική δίωξη που ασκήθηκε για γεγονός, για το οποίο εξετάσθηκε ο διάδικος ή ο μάρτυρας ή έγινε η αναφορά στην αρχή ή η καταμήνυση ή ισχυρίστηκε ή διέδωσε ο υπαίτιος, δεν αποτελεί το τέλος της ποινικής δίωξης κατά την διάταξη του άρθρου 59 παρ. 2 Κ.Π.Δ.. Στην περίπτωση αυτή το τέλος της ποινικής δίωξης επέρχεται μετά τη συνέχιση της παυθείσας ποινικής δίωξης, σύμφωνα με την παρ. 2, και την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμετάκλητου βουλεύματος».

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις