Εθιμικό… χαρακτήρα έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η αποσυμφωρητική νομοθεσία που εφαρμόζεται από τον κάθε Υπουργό Δικαιοσύνης της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραγράφονται χιλιάδες ποινικές υποθέσεις. Μόνο με τον νόμο Παρασκευόπουλου το 2016, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου παραγράφηκαν περί τις 4.500 αντίστοιχες υποθέσεις, ενώ περίπου το ίδιο αναμένεται να συμβεί με το νομοσχέδιο –«σκούπα» που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, με αφορμή τα επίμαχα άρθρα 63 και 64 του νέου νομοσχεδίου.

Ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι νομοθεσίες με αντίστοιχο περιεχόμενο είναι συχνές τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζονται «αποσυμφωρητικές», διότι σκοπό τους έχουν την εύρυθμη λειτουργία στον χώρο της Δικαιοσύνης, ανακουφίζουν προσωρινά τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης και όταν συσσωρευτούν ξανά, τότε ο νομοθέτης επανέρχεται με νέα νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ εκτίμησε πως η επαναληπτικότητα της συγκεκριμένης επιλογής του νομοθέτη, δημιουργεί στη συνείδηση του μέσου πολίτη την αίσθηση ότι δεν θα έχει συνέπειες εάν καταδικαστεί σε κάποια μικρή ποινή. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος, έχει αποκτήσει κάτι σαν… εθιμικό χαρακτήρα η όλη διαδικασία.

Άμεση συνέπεια αυτής,  η μείωση της δικηγορικής ύλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την τελευταία αντίστοιχη νομοθέτηση, τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου το 2016, σε επίπεδο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, είχαν παραγραφεί περίπου 4.500 ποινικές υποθέσεις. Ο κ. Στρατηγόπουλος εκτίμησε ότι ο αριθμός των υποθέσεων που θα παραγραφούν με το νέο νομοσχέδιο θα είναι κατά τι μικρότερος.

Σε αυτές, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όσες ποινικές υποθέσεις παραγράφηκαν στη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή και όπως σχολίασε ο κ. Χρ. Στρατηγόπουλος «αυτές οι διατάξεις ηχούν πολύ καλά στα αυτιά πολλών, και ιδίως των βουλευτών, οπότε μάλλον θα περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή…»

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκτίμησε ότι θα υπάρχουν νεότερες εξελίξεις μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Από τις 28 Απριλίου μέχρι σήμερα, η εικόνα των δικαστηρίων είναι αυτή της ερήμωσης . Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες είχαν εκδοθεί διπλότυπα μόνο για 77 νέες υποθέσεις.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις