Αναλυτικά όσα αποφαστίστηκαν για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων του Εβρου – ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συμφωνούμε με την μετατροπή της Ελλάδας σε ασπίδα της Ευρώπης-φρούριο»
Επέκταση του μεταλλικού φράχτη, δημιουργία αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων και ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων του Εβρου.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης για το νέο οχυρωματικό έργο στον Εβρο τόνισε ότι η επέκταση του μεταλλικού «τείχους» θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του έργου υπενθύμισε πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 «πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων που απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και η οπισθοφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός που επιχείρησαν να εισέλθουν από διάφορα σημεία ήταν 59 χιλ άτομα» και πρόσθεσε ότι αντίστοιχες απόπειρες μικρότερης έντασης εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο οι επιτελείς της ΕΛΑΣ όσο και του Στρατού έχουν εισηγηθεί την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη και την κατασκευή νέου και πρόσθεσε: «Η κατασκευή νέου φράχτη είναι έργο διαφορετικό από αυτό του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων . Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) θα είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας
Το κιγκλίδωμα θα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνεται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο νέος φράχτης είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα».
Πέραν αυτού, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα «που θα συμβάλλουν στην γεωργική οδοποιία με νέους δρόμους. Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.».
Ο υπουργός τόνισε ότι «ο προσδιορισμός των θέσεων για τα νέα εμπόδια δεν αυθαίρετα. Το ΥΠΕΞ καθόρισε το εξώτερο επιτρεπτό όριο. Η απόσταση από την γραμμή είναι η ελάχιστη εφικτή» ενώ πρόσθεσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.
Αναφορικά με το κόστος ο κ. Χρυσοχοϊδης εξήγησε πως «το 84% του έργου είναι ο μεταλλικός φράχτης. Επιτεύχθηκε τιμή ανα κιλό σιδήρου ίδια με αυτή του 2012 δηλαδή 1,7 ευρώ την στιγμή που η επίσημη τιμή είναι 2,2 ευρώ. Η καθαρή αξία του έργου είναι 39 εκατ. ευρώ απ τα οποία 33 εκα ευρώ αφορούν την μεταλλική κατασκευή. Περίπου 4 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα χωματουργικά έργα και τα υπόλοιπα οι αντιβαλλιστικοί πύργοι. Συνολικά μαζί με ΦΠΑ το έργο θα ανέλθει σε 62 εκατ. ευρώ».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Από παρατηρήσεις που γίνονται από ΕΛΑΣ και Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά εως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας» ενώ πρόσθεσε ότιθ τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της Φρόντεξ στον Εβρο».
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συμφωνούμε με την μετατροπή της Ελλάδας σε ασπίδα της Ευρώπης-φρούριο»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η τουρκική απόπειρα προώθησης χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου δεν αποτελεί εισβολή.
«Εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει «είναι όμως μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει». Παράλληλα, η κυρία Γεροβασίλη χαρακτήρισε «ελεγχόμενη κρίση» τα όσα συνέβησαν τον Μάρτιο στον Εβρο υποστηρίζοντας πως «αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη αλλά, άλλα σημεία. Γι αυτό το λέω ελεγχόμενη κρίση. Ενδεχομένως να ήθελε να γκρεμίσει το φράχτη για να δημιουργήσει ψυχολογικό πλήγμα προς Ελλάδα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί «με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα μιας Ευρώπης φρούριο καθώς αυτή η άποψη βγάζει μισαλλόδοξα και αντανακλαστικά».
Απαντώντας ο κ. Γιάννης Μπούγας από την ΝΔ σημείωσε: «Τι εννοείτε με τον όρο ελεγχόμενη κρίση και όχι εισβολή; Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τουρκία δεν ήθελε να προωθήσει χιλιάδες μετανάστες; Είχαμε καθαρή περίπτωση εισβολής με συντονισμό των κινήσεων των μεταναστών από τουρκικές αρχές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε επέμβαση μονάδων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας».
Υπερ της κατασκευής του έργου δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής δια του κ. Γιώργου Καμίνη.
Προβληματισμό εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας ζήτησε «κατασκευή τσιμεντένιου φράχτη και ναρκοπέδιο» ενώ η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜεΡΑ25) επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις