Τι γράφει το K-report για το δράμα της ενεργειακής κρίσης.

«Περισσότερο από 10% θα αυξηθεί φέτος το κόστος ζωής για το 20% των ελληνικών νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η μεγαλύτερη αύξηση μετά την Εσθονία (25%), τη Βρετανία (15%), την Ολλανδία και την Τσεχία (13%). Για το 20% των πλουσιότερων ελληνικών νοικοκυριών το κόστος ζωής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 8% που σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανισότητες και την αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των φτωχότερων και στη χώρα μας».

Τα παραπάνω αναδεικνύει στη σημερινή του (πλούσια) έκδοση το K-report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί κάθε ημέρα ηλεκτρονικά σε συνδρομητική μορφή.

 

Διαβάστε τι επισημαίνει:

Μια μελέτη του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε χθες στο blog του οργανισμού, τεκμηριώνει πως οι υψηλές τιμές της ενέργειας χτυπούν περισσότερο τα ευάλωτα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και αυξάνουν τις οικονομικές ανισότητες. Δυστυχώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ζωής των φτωχότερων νοικοκυριών.

Πόσο αυξάνεται το κόστος ζωής: Περισσότερο από 10% θα αυξηθεί φέτος το κόστος ζωής για το 20% των ελληνικών νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η μεγαλύτερη αύξηση μετά την Εσθονία (25%), τη Βρετανία (15%), την Ολλανδία και την Τσεχία (13%). Για το 20% των πλουσιότερων ελληνικών νοικοκυριών το κόστος ζωής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 8% που σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανισότητες και την αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των φτωχότερων και στη χώρα μας. Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά: Είμαστε η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της ενέργειας (μετά την Εσθονία και την Ολλανδία).

Ενισχύστε μόνο τους φτωχότερους: Η μελέτη του ΔΝΤ συνιστά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τις οριζόντιες ενισχύσεις και να επικεντρωθούν μόνο σε στοχευμένη στήριξη για τους ασθενέστερους, γιατί αυτό είναι εφικτό και για τις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες. Υπολογίζει ότι για κάθε ευρωπαϊκή χώρα το μέσο κόστος της πλήρους κάλυψης των απωλειών για τους φτωχότερους θα ήταν 0,4% του ΑΕΠ έναντι 1,5% του ΑΕΠ που κοστίζουν οι οριζόντιες κρατικές ενισχύσεις.

Υπερκέρδη από τις τιμές χονδρικής: Κατά 90% οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος οφείλονται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου διαπιστώνει η μελέτη. Και στοχοποιεί το σύστημα (Target) με βάση το οποίο η υψηλότερη τιμή προσφοράς από τους παραγωγούς ενέργειας έχει εκτινάξει την τιμή χονδρικής δημιουργώντας ουρανοκατέβατα κέρδη για τις εταιρίες. Ιδίως σε χώρες με υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (… το είδαμε στη χώρα μας). Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΔΝΤ εδώ και ολόκληρη εδώ.

Παρέμβαση Γκουτέρες: Είναι ενδεικτική, σχετικά, η παρέμβαση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος χθες ζήτησε από τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα ανήθικα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιριών ενέργειας. Το πρώτο τρίμηνο φέτος άγγιξαν τα 100 δισ. δολ., είπε, εδώ.

Γαλλία: Στο φως της έρευνας του ΔΝΤ, αποκτά σημασία και για τα καθ’ ημάς η υπερψήφιση χθες στο Παρίσι, από την Βουλή και την Γερουσία, του πακέτου 20 δισ. ευρώ για στοχευμένη ενίσχυση των οικογενειών που κινδυνεύουν από το αυξημένο κόστος ενέργειας και τροφίμων, εδώ.

ieidiseis.gr

ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις