Η Ευρώπη ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αχαρτογράφητα νερά ή dooms day;

Με ένα λακωνικό μήνυμα μερικών λέξεων στο twitter, η πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε περισσότερα για το Brexit από όσα το ίδιο το μήνυμά της.

Γράφει η πρόεδρος της ΕΕ: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά το τέλος της περιόδου μετάβασης είναι κοντά (σημ: 1 Ιανουρίου 2021). Δεν υπάρχει καμία εγγύηση εάν και πότε θα φτάσουμε σε συμφωνία και πότε αυτή η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να μην έχουμε συμφωνία την 1η Ιανουαρίου. Σήμερα παρουσιάζουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης»

 

 

Ποια είναι τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή να ληφθούν αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Βασική αεροπορική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη διασφάλιση της παροχής ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την ίδια διασφάλιση.
  • Ασφάλεια της αεροπορίας: Πρόταση κανονισμού που διασφαλίζει ότι τα διάφορα πιστοποιητικά ασφάλειας προϊόντων θα μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή, ούτως ώστε να αποφευχθεί η καθήλωση των αεροσκαφών της ΕΕ στο έδαφος.
  • Βασική οδική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη βασική συνδεσιμότητα όσον αφορά τόσο τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την ίδια διασφάλιση στους μεταφορείς της ΕΕ.
  • Αλιεία: Πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο -ανάλογα με το ποια ημερομηνία θα προηγηθεί- για τη συνέχιση της αμοιβαίας πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα των δύο πλευρών μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της αλιείας για την οικονομική επιβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι αναγκαίο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των αλιευτικών σκαφών.
lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις