«Η δημιουργία του Ταμείου των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις κρίσεις, έστω και αργά, μπορεί να εξελίσσεται», επισήμανε ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας.
Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr ανέφερε πως «η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας που γεφυρώνει τις διαφορές για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας, θα πρέπει βέβαια να περάσει από τα κοινοβούλια των μελών-κρατών. Και προφανώς έχουν γίνει κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στα κράτη, δεν είναι με τη μορφή δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές και θα χρηματοδοτήσει με στοχευμένο τρόπο τις ανάγκες των κρατών και τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας».
Πρόσθεσε ακόμη πως «το μέγεθος των 500 δις. ευρώ δεν είναι μικρό και πρέπει να δούμε, αν θα είναι και επαρκές, ενώ συνδυάζεται και με την απόφαση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, ένα καλό εργαλείο, ένα καλό όπλο στα χέρια της Ε.Ε. και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ένα δεύτερο σφοδρό πανδημικό κύμα τον χειμώνα. Γενικώς τέτοιες προτάσεις από την Ε.Ε, μπορεί να έρχονται με μια καθυστέρηση, αλλά βάσει των θεσμών πρέπει να υπάρχει και ομοφωνία και σύγκλιση των μελών. Παράλληλα απαιτείται και ένας χρόνος ωρίμανσης για λήψη αποφάσεων. Πριν λίγες εβδομάδες συζητούσαμε για το κορωνο-ομόλογο, το οποίο έχει αφεθεί. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι η ευρωπαϊκή βοήθεια».
Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές δημόσιας υγείας
Ο κ. Κόλλιας πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε μια εποχή που επιστρέφει η ανάγκη για δημόσιες πολιτικές στο υγειονομικό κομμάτι. Πολλοί μιλούν πλέον για την ανάγκη να μειώσει η Ευρώπη την εξάρτησή της από εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως στο υγειονομικό υλικό. Αυτό μεταφράζεται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στη δημιουργία επιχειρήσεων παραγωγής τέτοιου υλικού. Επίσης συζητείται η ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στην έρευνα για ιατρικά θέματα. Όλα αυτά σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα φέρουν σημαντικές αλλαγές. Κατευθυνόμαστε σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δημόσιας υγείας κάτι που δεν προϋπήρχε. Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε βάθος πενταετίας. Αυτή η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας επιταχυντής εξελίξεων στις κοινές πολιτικές δημόσιας υγείας για την έρευνα στα εμβόλια και την παραγωγή υγειονομικού υλικού. Άλλωστε αυτή η απουσία αυτής της πολιτικής δημόσιας υγείας φάνηκε στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, όταν δεν υπήρχε η στοιχειώδης αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την διάθεση υγειονομικού υλικού, όπως μασκών».
Η ύφεση στην Ελλάδα
Για την ύφεση στην Ελλάδα υπογράμμισε πως «το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και θα είναι επιτυχία, αν η ύφεση κατέβει σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς, όπως δείχνουν όλες οι διεθνείς μελέτες, η χώρα μας έχει σημαντική εξάρτηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ από τον τουρισμό. Η ανεργία ήταν το Φεβρουάριο στο 16% και θα ανέβει κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».
Και συμπλήρωσε πως «Οι ζημιές μπορεί να μειωθούν, καθώς η χώρα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ από την μη ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2020. Επίσης υπάρχει η συνδρομή της ΕΚΤ για να χρηματοδοτούνται οι Τράπεζες και να μπορούν να δίνουν κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις. Και τώρα έρχεται αυτό το πακέτο για τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία η Ελλάδα μπορεί να λάβει ένα μέρος. Υπάρχουν συνεπώς τα εργαλεία, ώστε το 2021 να δούμε μια ανάπτυξη».
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις