Χώνει τη μύτη του παντού όμως!
Μόλις λίγα 24ωρα πριν, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή, έλεγε ότι το θέμα με τις φρεγάτες είναι ακόμα ανοιχτό: «Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοιχτό και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προσφορά που θα έρθει ασφαλώς και με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους», ήταν μάλιστα η χαρακτηριστική του ατάκα.
Φαίνεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν… ικανοποιήθηκε από αυτή την εξέλιξη και αποφάσισε να κάνει ανακοινώσεις για άλλο Υπουργείο πέραν του δικού του (για μια ακόμη φορά), μιλώντας στο «2nd South East Europe & East Med Forum», φέρνοντας τα… πάνω-κάτω!
Είπε λοιπόν ο Υπουργός Ανάπτυξης, αγνοώντας επιδεικτικά τον παράγοντα Γαλλία: «Το πρόγραμμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε εξέλιξη, πιο πιθανό με τις ΗΠΑ κι αυτό έχει να κάνει και με το (αμερικανικό) ενδιαφέρον μέσω της ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και την προσφορά για τις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά (σ.σ. παρότι οι Αμερικανοί παραδέχθηκαν ότι η προσφορά τους ήταν συμβολική, άρα είναι εκτός παιχνιδιού)».
Και δεν έμεινε εκεί, αλλά σχολίασε αργότερα ότι η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση των F-16, θα μπει και στο πρόγραμμα των F-35!
Ο ΥΕΘΑ ενημερώνει για τα Rafale
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή θα βρεθούν οι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες πρόσκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει σχετικά την επιτροπή η οποία συνεδριάζει στις 13:00.
Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά εντός της επόμενης τριετίας.
Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021 ενώ τα επόμενα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του 2022. Το καλοκαίρι του 2023, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale.
Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.
Το κόστος και ο εξοπλισμός
Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400εκ. ευρώ, για τα όπλα τους.
Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.
Η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale με βασικό γνώμονα την άμεση παράδοσή τους, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των αεροσκαφών
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία βτην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τον Ιούνιο του 2021. Ο ρυθμός άφιξης θα είναι ένα ανά μήνα.
Έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις