Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τη νόσο Covid-19 ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής: στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Βιλίων.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και η μαζική εφαρμογή ελέγχων μέσω Rapid tests. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για τους κατοίκους και τους εργαζομένους που πλήττονται από τους νέους, πιο αυστηρούς περιορισμούς.
Άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω τοπικά lockdowns
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά ήρθαν έπειτα από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Δυτική Αττική – με την απόφαση αυτή να ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την εφαρμογή αυστηρότερων τοπικών lockdowns και σε άλλα σημεία της χώρας. Το βλέμμα των αρμόδιων αρχών είναι στραμμένο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο ίδιος ο υπουργός μετέβη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκτιμήσει προσωπικά την κατάσταση, εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών και με τη σκέψη σε νέα μέτρα και αποφάσεις.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown εδώ και περίπου 6 εβδομάδες, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σημαντικά: και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, ενώ ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει υψηλός, πιέζοντας περαιτέρω το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται εδώ και μήνες.
Παλινωδίες και ομολογία αποτυχίας
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά υπογράφουν το πισωγύρισμα της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι περίπου στα μέσα του Νοεμβρίου το Μαξίμου προγραμμάτιζε τη σταδιακή άρση των μέτρων για τις αρχές του Δεκεμβρίου, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.
Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών, επιλέγοντας περαιτέρω περιοριστικά μέτρα – αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι κινείται καθυστερημένα και κατόπιν εορτής, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και εφικτό χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια η πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της στη χώρα.
Την κυβερνητική στάση στο θέμα της πανδημίας έχουν πολάκις κατακρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με αφορμή, μάλιστα, το αυστηρότερο lockdown στη Δυτική Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν τη θωράκιση των εργασιακών χώρων και τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται.
Κυρίαρχη η «ατομική ευθύνη»
Ωστόσο, παρά τα σοβαρά λάθη και τις παλινωδίες της, η κυβέρνηση διατηρεί μονίμως το δάχτυλο στραμμένο προς τους πολίτες με τη ρητορική περί ατομικής ευθύνης να αποτελεί μόνιμη επωδό στα χείλη των υπουργών της.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ν. Χαρδαλιά κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου δήλωσε πως «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά», ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown» και προειδοποίησε πως «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».
Το βάρος στο εμβόλιο
Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον το εμβόλιο, στο οποίο έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος, με συνεχείς αναφορές των αρμόδιων υπουργών της και με σχέδια επί σχεδίων για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ωστόσο και στο θέμα αυτό καταγράφεται κυβερνητική υποχώρηση, καθώς ανατρέπεται το κυβερνητικό αφήγημα για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, μία νέα σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
efsyn.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις