Μετά την Τρίπολη της Λιβύης, στην οποία βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, επιδιώκοντας να δείξει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εκεί στρατιωτική παρουσία της, και την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο, τώρα βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν

«Φιέστες» τη μια μετά την άλλη στις εμπόλεμες ζώνες, όπου έχει εμπλακεί άμεσα η Τουρκία, υπό το απαθές βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, στήνει ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, θέλοντας έτσι να δώσει το στίγμα της ανοικτής, στρατιωτικής παρέμβασης της Αγκυρας στις διεθνείς υποθέσεις.

Μετά την Τρίπολη της Λιβύης, στην οποία βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, επιδιώκοντας να δείξει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εκεί στρατιωτική παρουσία της, και την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο, τώρα βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που Τούρκος υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων βρίσκεται εκεί. Πρόσφατα, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στήθηκε μεγάλο σόου-παρέλαση στο Μπακού, προκειμένου να εορταστεί η νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί των Αρμενίων.

Σήμερα, την ημέρα μάλιστα που ξεκινούν οι πρώτες ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, συνέπεσε η επίσκεψη Ακάρ στο Μπακού, όπου εκτός των άλλων, έκανε λόγο για το «κοινό κέντρο» ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον Καύκασο με τη Ρωσία.

«Οι δραστηριότητές μας θα ενταθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του Κοινού Κέντρου», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας να υπερασπιστούμε πλήρως τα δικαιώματα των Αζέρων αδελφών μας, συνεργαζόμενοι με τους Ρώσους στρατιώτες».

Η Μόσχα, από τη μεριά της βέβαια, παραδέχεται τη δημιουργία κοινού κέντρου Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά σημειώνει ότι, επιχειρησιακά, επί τόπου στο Καραμπάχ, δεν θα υπάρχουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εποπτείας της συμφωνίας ειρήνευσης, αλλά μόνον ρωσικές. Ηδη, ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα νέα όρια πλέον με το Αζερμπαϊτζάν.

Ως γνωστόν, οι αρμενικές κοινότητες παγκοσμίως καταγγέλλουν ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε με απάθεια τον πόλεμο στον Καύκασο και την κατάληψη σημαντικού τμήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να σημειωθεί πως σήμερα, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) επιβεβαίωσε επίσημα την έναρξη των πρώτων ροών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι πρώτες ποσότητες αερίου, όπως αναφέρει, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με την SNAM Rete Gas (SRG) στο Melendugno.

Η σιωπή που επικράτησε στη Δύση αποδίδεται στις στενές ενεργειακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Αζερμπαϊτζάν. Τα σχετικά σχέδια για αγωγούς μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου ήταν αμερικανικής έμπνευσης, με στόχο την «απεξάρτηση» της Ευρώπης, όπως υποστήριζε η Ουάσιγκτον, από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Χ. Ακάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και, από κοινού με τον Αζέρο ομόλογό του, Ζακίρ Χασάνοφ, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση με το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις