Οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία

Την Τουρκία πρόκειται να επισκεφθούν οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και Σαρλ Μισέλ, στο τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε διπλωματικά ζητήματα, Andrew Hopkins, ο οποίος αναφέρει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός της προγραμματιζόμενης επίσκεψης των δύο παραγόντων της ΕΕ στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συζητήσει με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την πιθανή σύγκληση της Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος γράφει, επίσης, ότι ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε πως περιμένει να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Να σημειωθεί πως ήδη ο Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Πορτογαλία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την αρχή του έτους. Επίσκεψη πρόκειται κάνει και ο Ν. Δένδιας.

Την πρόταση για Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο έχει κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Την υιοθέτησε η ΕΕ, και εξουσιοδοτήθηκε ο Ζ. Μπορέλ να διερευνήσει την πιθανότητα πραγματοποίησής της.

Η Τουρκία επιμένει να ζητάει τη συμμετοχή των κατεχομένων κυπριακών εδαφών στη Διάσκεψη, ενώ η Αθήνα, αν και δηλώνει πως επί της αρχής είναι σύμφωνη, αφενός διαφωνεί κάθετα με τη συμμετοχή των κατεχομένων, αφετέρου δηλώνει επιφυλακτική ως προς την ίδια τη Διάσκεψη. Αντίστοιχες, ισχυρές επιφυλάξεις έχουν και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις