Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun görüşmesinden görüntüler...#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/KpqOUWTijP
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 11, 2021
Την ώρα που υποτίθεται ότι η Αγκυρα τείνει «κλάδο ελαίας» στην Ελλάδα, προτείνοντας στην Αθήνα την έναρξη διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων κυπριακών εδαφων επισκέπτεται την Τουρκία, όπου, εκτός των άλλων, τον υποδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο twitter, αφού ανέφερε ότι ο «υπουρός Εξωτερικών» των κατεχομένων πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία, σημείωσε ότι «το Κυπριακό είναι σε κρίσιμη φάση», καθώς και ότι «η επιλογή της Ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί».
Ετσι, για μια ακόμη φορά η Αγκυρα επαναλαμβάνει τη θέση της ότι προωθεί τη «λύση» της διχοτόμησης, των δύο κρατών και απορρίπτει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Υποστηρίζουμε τη διευθέτηση για δύο κράτη με βάση την κυριαρχική ισότητα», έγραψε ο Μ.Τσαβούσογλου.
Ολα αυτά σημειώνονται τη στιγμή που η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέϊν Λουτ, βρίσκεται στην Κύπρο, προκειμένου να διοργανώσει την «άτυπη» διεθνή Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας.
Τα ίδια ακριβώς που έγραψε ο Μ.Τσαβούσογλου, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι θα πει στην Τ. Λουτ και ο «πρόεδρος» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ.
Θα εκφράσει, ειδικότερα, τη θέση για λύση του Κυπριακού με βάση την αρχή της κυριαρχικής ισότητας, στη βάση του καθεστώτος διεθνούς κυριαρχίας των δύο κρατών.
Πολύ περισσότερο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επαναλάβει την θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, το 2017, και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει εκ νέου λύση Ομοσπονδίας.
Θα υποστηρίξει, επίσης, ότι μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι, εκτός αυτής της βάσης, δεν θα έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις.
Ο Μ. Τσαβούσογλου, επίσης, στην ανάρτησή του επιμένει να μετάσχουν τα κατεχόμενα στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Την πρόταση για πραγματοποίηση Διάσκεψης έκανε αρχικά ο Τ. Ερντογάν και υϊοθέτησε η ΕΕ. Ετσι, ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξουσιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο, κατα τη Σύνοδο Κορυφής, να διερευνήσει τις δυνατότητες διεξαγωγής της.
Η Αθήνα δηλώνει αντίθετη στη συμμετοχή των κατεχομένων. Πάντως, και αρκετά παράλια κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο, των οποίων οι σχέσεις με την Αγκυρα έχουν χειροτερεύσει, εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής της, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα δεχτούν να μετάσχουν σε μια τέτοια Διάσκεψη.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις