Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αφωνίας, τόσο που θα νόμιζε κανείς ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την περιοχή μας, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών να καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Άλλωστε, μεταξύ συμμάχων και εταίρων, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, πρέπει να αμβλύνονται τα σημεία τριβής. Με την παρέμβαση των ΗΠΑ, εννοείται.
Η δήλωση του Μάθιου Πάλμερ δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει ευφορία σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο δρόμο αυτές τις ημέρες για να καλύψουν τα “σπασμένα” που άφησε (μέχρι στιγμής) πίσω του το νέο επεισόδιο στον Έβρο, ούτως ώστε να μην χαλάσει το succes story του Μεταναστευτικού στον Έβρο.
Έτσι όπως πάνε τα ελληνοτουρκικά, σύντομα, φανταζόμαστε, όπως σε άλλες εποχές αλήστου μνήμης, ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να αναφωνήσει και πάλι το περίφημο: “Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ” (Βλέπε αναλυτικά δηλώσεις: Μάθιου Πάλμερ: Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).
Στο μεταξύ, λαλίστατος υπουργός, ο οποίος στις λίαν συχνές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς συνηθίζει να εκπέμπει υψηλές κορώνες, φέρεται, σύμφωνα με φημολογία, να έχει δηλώσει ενώπιον βουλευτών ότι οι ελληνικές δυνάμεις αποχώρησαν από το επίμαχο ελληνικό έδαφος στον Έβρο, όπου σημειώθηκε η νέα τουρκική πρόκληση, όχι γιατί η Άγκυρα προέβη σε διάβημα προς την Αθήνα, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν οι πάσσαλοι του φράχτη που όρθωναν οι Έλληνες στρατιωτικοί, εξαιτίας του βαλτώδους εδάφους (!).
Ελπίζουμε να πρόκειται απλά για παραπολιτική παραφιλολογία και να μην αληθεύει.
Καζάν – καζάν συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την θέση της υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, και την καζάν – καζάν (win – win, προς όφελος και των δυο) συνεκμετάλλευση του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, τώρα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όπως εκείνης που έκαναν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο για το Brexit.
Κάτι που δεν διαφέρει αισθητά από τις -λεκτικές, τουλάχιστον- τοποθετήσεις της Άγκυρας, η οποία, επίσης αποζητά μια συνολική διαπραγμάτευση με την ΕΕ, και πρώτα από όλα επιδιώκει Τελωνειακή Συμφωνία – μαμούθ με τις Βρυξέλλες, ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ, κ.ο.κ.
Κοντολογίς, η κ.Μπακογιάννη, τη στιγμή που η Άγκυρα συχνά – πυκνά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ΕΕ, “σπρώχνει” μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, προκαλεί συστηματικά ένταση στο Αιγαίο και τον Έβρο, αγνοεί την ύπαρξη ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, και διαρκώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χαράσσει αυθαίρετα ΑΟΖ με την κυβέρνηση – μαριονέτα της στην Τρίπολη της Λιβύης, έχει εισβάλλει ως ταύρος εν υαλοπωλείω στη Λιβύη, και παίζει τον ρόλο του ένοπλου νταή στη Συρία, καλεί την Ευρώπη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για να τα βρει με την Τουρκία.
Φανταζόμαστε ότι τις ίδιες ακριβώς σκέψεις θα κάνουν και στο Βερολίνο, καθώς και σε κάποιες ακόμα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Να σημειωθεί ότι εσχάτως ο Ταγίπ Ερντογάν, αίφνης ξαναγάπησε την Ευρώπη, και προέβη σε νέα επίθεση φιλίας προς τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι “στρατηγικός στόχος” της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
“Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία, παρόμοια με αυτή που είχαμε με την Μεγάλη Βρετανία”, είπε η κ.Μπακογιάννη, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση, την οποία οργάνωσε το “Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής” σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων ENOP EU” με θέμα, “Πώς αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο ο κορονοϊός – η γεωπολιτική διάσταση”.
Και πρόσθεσε: “Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, και η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή”.
Πρώτη πτήση της El Al
Στο μεταξύ, εν μέσω φημολογίας περί αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, τις οποίες πάντως έσπευσαν να διαψεύσουν πρόσφατα “κύκλοι” του Τελ Αβίβ και “διπλωματικοί κύκλοι” στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη πτήση μετά από δέκα χρόνια της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας, El Al.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, επρόκειτο για πτήση cargo, που θα φόρτωνε υγειονομικό υλικό για να το μεταφέρει στις ΗΠΑ (!). Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πτήσεις (Βλέπε: After 10 years, El Al plane lands in Turkey).
Ως γνωστόν, πρακτικά οι σχέσεις Τελ Αβίβ – Άγκυρας είχαν παγώσει σε όλα τα επίπεδα, εξαιτίας της στήριξης που παρείχε η Άγκυρα στην προσπάθεια να σπάσει η απομόνωση της Γάζας, καθώς και της υποστήριξής της στην Χαμάς. Κάτι που οδήγησε στην επίθεση ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο, “Μαβί Μαρμαρά”, το 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο Τούρκων “συνοδών” των ακτιβιστών.
Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, το “σπάσιμο” των -επί δεκαετίες- ιδιαίτερα στενών σχέσεών του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, διαδέχθηκε η οικοδόμηση αρκετά καλών σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα. Άραγε, τώρα επιχειρείται μια αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία; Τι κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση; Έχει ενεργοποιήσει τους διπλωματικούς διαύλους με το Τελ Αβίβ; Η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ θεωρείται νευραλγικής σημασίας.
Άρθρο Ισραηλινού πρέσβη
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε πρόσφατα άρθρο του επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Άγκυρα, Ροϊ Γκιλάντ, ο οποίος ουσιαστικά εκτελεί χρέη πρέσβη, δεδομένου ότι o Ισραηλινός πρέσβης που απελάθηκε από την Τουρκία το 2018 δεν έχει επιστρέψει.
Σε άρθρο του ο διπλωμάτης αναφέρει:
“Ο πόλεμος στο Ιντλίμπ αποκάλυψε ορισμένα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία αντιβαίνει στα τουρκικά συμφέροντα. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές και ειδικά στη Λιβανέζικη, “Χεζμπολάχ“, διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στις συγκρούσεις, στις οποίες περισσότεροι από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιντλίμπ.
Η καταστροφική επέμβαση του Ιράν στη Συρία (και δεν περιορίζεται στην πραγματικότητα μόνο στη Συρία) δεν είναι κάτι νέο για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), τα ισραηλινά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολεμούν καθημερινά με ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της Χεζμπολάχ που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Συρίας, που βρίσκεται δίπλα στα βόρεια σύνορά μας.
Οι υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διακρίνονται από την έλλειψη πολιτικού διαλόγου (“διπλωματία με μεγάφωνο”). Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σε όλα. Οι πολιτικές διαφορές υπήρχαν πάντα και θα υπήρχαν πάντα.
Δεν χρειάζεται να συναινούμε σε όλα για να φέρουμε τις σχέσεις μας σε κανονικό επίπεδο. Όπως φαίνεται στη Συρία, ο πιο επιτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων προκλήσεων, μπορεί να προσφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ. Και η Συρία δεν είναι το μόνο παράδειγμα όπου μπορεί να φανεί αυτό.
Πάρτε το ξέσπασμα Covid-19. Η Τουρκία, αυτή την περίοδο κρίσης στο Ισραήλ, οπότε απαιτείται εξοπλισμός προσωπικής προστασίας, έχει μια ισχυρή βιομηχανία που παράγει τα περισσότερα. Από την άλλη, το Ισραήλ είναι γνωστό για την ισχυρή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από σημαντικές λύσεις σε αυτήν την κρίση. Εξάλλου, όπως ανέφερε πρόσφατα το περιοδικό Forbes, το Ισραήλ είναι ένα από τα 10 ασφαλέστερα κράτη στον κόσμο.
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η χρήση ισραηλινών λιμένων από την Τουρκία για εξαγωγή αγαθών στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμός, ενέργεια, ακαδημαϊκή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και άλλα θέματα.
Μια νέα κυβέρνηση συστάθηκε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ. Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία, λόγω των διαφωνιών μας στο παλαιστινιακό ζήτημα, απέλασε τον Ισραηλινό Πρέσβη. Αυτές οι διαφορές μας δεν θα εξαφανιστούν. Ωστόσο, εάν η σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη γίνουν φυσιολογικές -κάτι που σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να υπογραμμίσουμε- η Τουρκία και το Ισραήλ θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα κοινά συμφέροντά τους. Η μπάλα είναι τώρα στην τουρκική πλευρά“.
πηγή:antinews.gr http://www.antinews.gr/action.read/politiki/ebros-euxaristoume-tis-ipa-eurotourkika-mpakogianni-kazan-kazan-sumfonia-ee-tourkias-proti-israilini-ptisi-stin-tourkia/2.145104?fbclid=IwAR0x1KI9WM7YY_J1stuRxAj9WyXJgKg4Gc74h9PZKESw-_HE6gSSWWBvr14
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις