Άγρια γκρίνια των θεσμών για πτωχευτικό και «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Αντιμέτωπη με την επιμονή των θεσμών να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα κλιμάκια των δανειστών ζητούσαν επιτακτικά να ενημερωθούν για τον χρόνο έκδοσης των 52 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, ενώ ζήτησαν και χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών ή της πτώχευσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί φαίνεται πως πιέζουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου ο νέος νόμος να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Ιούνιο για τα φυσικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως έχουν απειλήσει ανοιχτά την κυβέρνηση για το θέμα του πτωχευτικού, καθώς έχουν συνδέσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Στο ίδιο τεταμένο κλίμα κύλησε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη και για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», καθώς οι θεσμοί απαιτούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο θα στηρίζεται στο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται και καλύπτει τη δόση δανείου σε φυσικά πρόσωπα με δάνειο α’ κατοικίας.

Η εισήγηση της κυβέρνησης θα αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση, για διάστημα εννέα μηνών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για 12μηνη περίοδο επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες, με το συνολικό ύψος των επιχειρηματικών δανείων να ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιδότηση της δόσης δανείου ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στόχος του νέου προγράμματος επιδότησης της μηνιαίας δόσης είναι να περιληφθεί σε αυτό μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως:

  • όσες ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ,
  • όσες έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπό όρους,
  • όσες κατέγραψαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% από την έναρξη της πανδημίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να επιδοτηθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένα ενοίκια τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πλαίσιο καταβολής μειωμένου μισθώματος.

Το ύψος της επιδότησης θα κριθεί από το αν ο δανειολήπτης θεωρείται ενήμερος ή έχει «κόκκινο» δάνειο, ενώ θα γίνεται και διαχωρισμός των βιώσιμων επιχειρήσεων από αυτές που χαρακτηρίζονται «ζόμπι».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας και όχι εκείνες που «φυτοζωούν».

Πηγή: newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις