“Στα κάγκελα” αντιπολίτευση και δημοσιογραφικός κόσμος. Πώς το σχέδιο για τις συναθροίσεις αμφισβητεί δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Σαφείς προθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης, για την δράση της ΕΛ.ΑΣ, στις διαδηλώσεις. Άτσαλη αναδίπλωση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ.

Την άμεση αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου έχει προκαλέσει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων που δημοσιοποίησε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για πολλοστή φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται εγκαλούμενη για ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών. Αυτή την φορά για τον τρόπο που επιχειρεί να εφαρμόσει το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019. Τεκμήριο γι αυτό αποτελεί τόσο το περιεχόμενο του σχεδίου όσο και ο άτσαλος τρόπος με τον οποίο χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να κάνει «διορθωτικές» και «διευκρινιστικές» δηλώσεις για κάποιες από τις -ακραίας καταστολής- διατάξεις του .

Ακραίο πολιτικό φαινόμενο

Το Εθνικο Σχέδιο Διαχείρισης Υπαίθριων Συναθροίσεων, που έδωσε στην δημοσιότητα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είναι απλά μια «εγκύκλιος» εφαρμογής ενός νόμου. Αποτελεί ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο. Έρχεται ως συνέχεια ή ακόμη και ως εξέλιξη μιας λογικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προκαλεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας εδώ και περίπου 1,5 χρόνο.

Μοιάζει να είναι το επιστέγασμα πρακτικών όπως η εισβολή της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες όπου παίζονταν η ταινία «Joker», η παραβίαση του οικιακού ασύλου της οικογένειας Ινδαρέ, της απρόκλητης επίθεσης στην συγκέντρωση στο Εφετείο για την Χρυσή Αυγή, τη φυλάκιση 14χρονων διαδηλωτών, τις εξευτελιστικές συλλήψεις νέων ανθρώπων και βέβαια την απαγόρευση της δράσης πολιτικών κομμάτων στις 17 Νοέμβρη από την ΕΛ.ΑΣ. Αυτά χωρίς να καταγράφονται δεκάδες άλλα περιστατικά ανάλογου περιεχομένου. Επίσης το σχέδιο «κουμπώνει» και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως για την σύσταση αστυνομικού σώματος για τα Πανεπιστήμια.

Θα ήταν πολιτικά αφελές να μην διαπιστώσει κανείς ότι «πνεύμα» που διαπνέει τα προαναφερόμενα εκφράζεται με θεσμικό τρόπο και στο Εθνικό Σχέδιο Υπαίθριων Συναθροίσεων: Το κείμενο που συνιστά ένα ιδιότυπο «manual» αντιμετώπισης του δημοκρατικού δικαιώματος της κοινωνικής διαμαρτυρίας από την αστυνομία. Επίσης ένα δημόσιο εγχειρίδιο που εγείρει ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων, ατομικών ελευθεριών, ελευθεροτυπίας ενώ σημαντικό είναι και το θέμα του τρόπου της εφαρμογής ψηφισμένων από την Βουλή διατάξεων.

Δημοκρατικά δικαιώματα: Με το σχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποδίδεται στην Ελληνική Αστυνομία το δικαίωμα του «χαρακτηρισμού» μιας κοινωνικής συνάθροισης τόσο ως προς τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά στοιχεία της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία συνάθροιση αξιολογείται για το …εκτιμώμενο μέγεθός της. σε συνάρτηση με το σε πια περιοχή θα πραγματοποιηθεί. Επίσης τονίζεται πως «αξιολογείται η τρωτότητά της. Η πιθανότητα δηλαδή να παρεισφρήσουν στη συνάθροιση άτομα αντιτιθέμενα σε αυτή ή άτομα που δεν έχουν σχέση με τον σκοπό της συνάθροισης και υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι θα επιδιώξουν να προκαλέσουν βιαιοπραγίες, επεισόδια, καταστροφές ή διάσπαση της συνάθροισης». Με βάση αυτά γίνεται η «αξιολόγηση της επικινδυνότητας μίας συνάθροισης» και εν συνεχεία η «εκπόνηση Σχεδίου Ασφαλείας από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή».

Με απλά λόγια η ΕΛ.ΑΣ αποφασίζει με εντελώς αυθαίρετα, δικά της, κριτήρια και εκτιμήσεις σχετικά με το αν μια διαδήλωση η πορεία θα πραγματοποιηθεί. Άλλωστε η διάλυση της συνάθροισης περιλαμβάνεται στο «σχέδιο ασφάλειας» σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις.

Ατομικές ελευθερίες: Στο σχέδιο γίνεται εκτενής αναφορά στην διενέργεια προληπτικών ελέγχων πριν από διαδηλώσεις σε άτομα που η ΕΛ.ΑΣ κρίνει ως επικίνδυνα ή ύποπτα. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για θεσμοθέτηση της πρακτικής της «στοχοποίησης» προσώπων με γνώμονα το αν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία διαδήλωση. Ένα μέτρο που η πραγματική του λειτουργία ειναι το να αποθαρρύνει την συμμετοχή δια του φόβου. Αυτό δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για την χρήση καμερών από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και το ανακοίνωσε και στις χθεσινές δηλώσεις του. Το υλικό των καμερών θα βρίσκεται στην συνέχεια στην διάθεση των αρχών για επεξεργασία.

Ελευθεροτυπία: Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατέστησε σαφές από τον τρόπο που διατυπώθηκε ότι είχε στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης για τις διαδηλώσεις και κυρίως τις δραστηριότητες της αστυνομίας. Η φράση που περιέχονταν στο σχέδιο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την πρόθεση του συντάκτη της: «Η αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη την διάρκεια της συνάθροισης έχοντας ως στόχο την συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Αργά χθες βράδυ η ηγεσία του υπουργείου αναγκάστηκε μετά την διαφαινόμενη κατακραυγή να εκδώσει διορθωτική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση». Μάλιστα επικαλείται την …υγεία των δημοσιογράφων και των φωτο-ρεπόρτερ ως την αιτία που την οδήγησε στην αρχικά συγκεκριμένη διατύπωση. Αποκαλεί μάλιστα εκ προοιμίου οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία «καταχρηστική».

Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις προσδίδουν ακόμη πιο «επιθετικό» χαρακτήρα προς τις διαδηλώσεις και την κοινωνική διαμαρτυρίας στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις που ψηφίστηκε από την Βουλή. Παρότι είχε δεχθεί ακόμη και τότε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε περιγράψει ένα καθεστώς εποπτείας των εισαγγελικών αρχών, το οποίο θα διασφάλιζε εγγυήσεις για την δράση της ΕΛ.ΑΣ. Στο σχέδιο δράσης που δημοσιοποιήθηκε αυτό μετατρέπεται σε μία …απλή τηλεφωνική επικοινωνία με την εισαγγελική αρχή και τον δήμαρχο της πόλης εφόσον η ΕΛ.ΑΣ εκτιμήσει ότι πρόκειται για επείγουσα κατάσταση.

Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για συναθροίσεις: Αυταρχισμός σε απευθείας μετάδοση
Η απεικόνιση των ΜΑΤ (Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης) στο σχέδιο που δημοσιοποιησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Απέχει σαφώς από τις εικόνες αγριότητας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο εντονότατες είναι οι πολιτικές αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις στο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 που ασκούν σκληρή κριτική, αποστάσεις τηρεί α και το Κίνημα Αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2019 ψήφισε το νομοσχέδιο που καλείται να εφαρμόσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης «ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζουν στη Β’ φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων.Στόχος τους η χειραγώγηση της κοινωνίας, η επιβολή του δόγματος τρόμος και πάταξη, η επικράτηση του φόβου». Τόνισε μάλιστα ότι «την ίδια στιγμή που η βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται ανεξέλεγκτα, που οι πυροβολισμοί σε δρόμους και σε πλατείες είναι σύνηθες φαινόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολείται με το πώς δεν θα γίνονται συναθροίσεις, μετά το lockdown»

Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θα εφαρμοστεί δηλώνει το ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «άθλιο και επικίνδυνο ιδεολογικό αποτύπωμά του, που ουσιαστικά εμφανίζει τις διαδηλώσεις ως θερμοκήπια εγκληματικών ενεργειών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συκοφαντήσει και να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις, αλλά και να δικαιολογήσει την καταστολή, για την οποία διαχρονικά αξιοποιούνται προβοκατόρικες ομάδες και μηχανισμοί, με τους οποίους το κράτος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση». Προσθέτει: «Η κυβέρνηση ας επιστρατεύσει όσα μέσα θέλει, όσο προσωπικό θέλει, όσες ομάδες θέλει. Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις, που θα φουντώνουν μαζί με τα προβλήματα που γεννάει η κυβερνητική πολιτική.Η καταστολή δεν θα περάσει! Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!»

Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για συναθροίσεις: Αυταρχισμός σε απευθείας μετάδοση
Δύσκολα θα καταγραφούν τέτοιες σκηνές απο δημοσιογράφους αν εφαρμοστεί το σχέδιο Χρυσοχοίδη για τις διαδηλώσεις EUROKINISSI

Έντονότατη αντίδραση και από τα Μέρα 25. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης «με ένα κακέκτυπο του γαλλικού νόμου του κ. Μακρόν για τις δημόσιες συναθροίσεις, όπου δεν διστάζουν να περιορίσουν ακόμα την ελευθερία του τύπου για την οποία τόσο αίμα έχει χυθεί, η Κυβέρνηση μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της. Δεν φτάνει που συνεχίζουν να νομοθετούν εν μέσω πανδημίας και παρά το ότι απαγορεύουν στους πολίτες να διαμαρτύρονται. Δεν φτάνει που για άλλη μια φορά σήμερα κατέστειλαν με άγρια, ωμή βία το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά. Δεν φτάνει που έχουν ψηφίσει έναν αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νόμο για τις συναθροίσεις όπου προβλέπεται ακόμα και η δυνατότητα διάλυσης τους. Τώρα πηγαίνουν την Ορμπανοποίηση και την αντιδημοκρατική τους εκτροπή ένα ακόμα βήμα παραπέρα».

Αιχμές κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καταγράφονται όμως και από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως σημειώνει «το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων με τον τόσο βαρύγδουπο τίτλο, που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι σε σημαντικό βαθμό μια αναπαραγωγή διατάξεων του σχετικού νόμου και του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε κατ’ ακολουθίαν του.Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο στην δημοσιότητα το δήθεν «ενδιαφέρον» της για το δημόσιο χώρο.Προσπαθεί δε με το ανακοινωθέν «σχέδιο» για τις δημόσιες συναθροίσεις, να στρέψει προσωρινά τα βλέμματα μακριά από τις κύριες επιδιώξεις της για την δημιουργία ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστήμιου, που συγκεντρώνει ήδη τις ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών οργανώσεων, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και σημαντικών στελεχών της ΝΔ. Δυστυχώς για την κυβέρνηση ο ρόλος της έχει αποκαλυφθεί».

Η ΕΣΗΕΑ

Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολιτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έχει ζητήσει η ΕΣΗΕΑ και Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Τα Δ.Σ αναφέρουν πως «εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις