Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάπτυξης. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία συνολικά και για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
“Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων, τα χρήματα αυτά για να πλουτίσουν περισσότερο”, είπε η Φώφη Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί τα κονδύλια αυτά είναι ίσως η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης που δεν έχει λευκή επιταγή για τη διαχείρισή του. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε όμως και για τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας.
“Είναι φανερό ότι είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές του συνέπειες αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας την ώρα που η κοινωνία αγωνιά και απαιτεί λύσεις. Ύφεση διψήφια, έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ, μείωση του εργατικού εισοδήματος για το 56% των εργαζομένων που φτάνουν στο 30%”, είναι μερικές από τις επισημάνσεις της κ. Γεννηματά που κατηγόρησε την κυβέρνηση για “συντηρητικές επιλογές, αποσπασματικά μέτρα, διαχειριστικές λογικές”, ενώ η κρίση έχει μεγάλη ένταση και παίρνει επικίνδυνες και απειλητικές διαστάσεις. “Σας είχαμε πει πολλές φορές ότι δεν στοχεύσατε στη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά δώσατε πόρους στους λίγους και ισχυρούς. Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους λίγους ισχυρούς πελάτες. Αντί να ενισχύσετε την εργασία προτιμήσατε τα επιδόματα και δεν καταφέρατε να αξιοποιήσετε σημαντικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι από την ΕΕ. Μέσα σε όλα αυξήσατε και τη σπατάλη του κράτους με χιλιάδες μετακλητούς. Παρά τα λάθη και τις αποτυχίες συνεχίζετε με οριζόντια μέτρα που έχουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία”, σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη δική της ευθύνη, το κόστος πανδημίας μεγαλώνει και ότι οι επιλογές της είναι εντελώς αντίθετες με το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις δομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται.
“Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, “Την υγιή επιχειρηματικότητα θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν τζίρο αναφοράς 150 ευρώ το μήνα, το 2019. Είναι στοιχείο προβληματισμού και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Άρα στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα” επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει της μικρές επιχειρήσεις.
“Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανεύθυνης πλειοδοσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν άκουσα το συνολικό ποσό των προτεινόμενων μέτρων”, σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής. “Είπατε μια σειρά από μέτρα. Πείτε το συνολικό κόστος. Ένα νούμερο σας ζητώ. Εμείς λέμε ότι το συνολικό κόστος, αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό, είναι 7,5 δισ. Εκεί που υπάρχουν κάποια μηδενικά, είναι γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, βλέπετε ένα μηδενικό στην αποζημίωση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Δεν ξέρουμε, τον Νοέμβριο του 2020, πώς θα είναι οι ακτοπλοϊκές γραμμές τον Ιούλιο του 2021. Όμως από το αποθεματικό των τριών δισ., θα κατανεμηθούν πόροι στις γραμμές. Αυτό θα γίνει όταν έχουμε εικόνα του βαθμού που πρέπει να ενισχύσουμε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφορικά με την Επιστρέπτεα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν λίγες ημέρες τα στοιχεία. Πάντως, “η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις έχουν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με το 2019. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις’, είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: “Θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΦΠΑ προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα”. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, “σκοπός είναι να εκταμιευθούν πόροι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας”.
Αναφορικά με το χρονικό εύρος των μέτρων στήριξης και το ενδεχόμενο αυτά να ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: “Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές” ενώ σχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε: ‘Πώς θα δεσμευτώ ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στην χρονική παρένθεση του κορονοϊού; Έχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών”. Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεσμεύεται, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έκανε και στο παρελθόν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι “η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, οι οικονομικές εξελίξεις για το 2021 είναι δυσοίωνες -προβλέπετε ανάπτυξη για φέτος, ενώ το ΚΕΠΕ μιλά για ύφεση 4% το πρώτο εξάμηνο- και εσείς απλά συνεχίζετε τα πανηγύρια”, επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν τους φόρους, η καταβολή των οποίων είχε αναβληθεί ως βασικό συστατικό των μέτρων της κυβέρνησης. Ενώ αυτά θα συμβαίνουν, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν προϋπολογισμό με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων.
“Ακούστε την αγωνία των εκπροσώπων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, οι οποίοι προβλέπουν “λουκέτο” σε 200 χιλιάδες επιχειρήσεις”, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: “Μια επιχείρηση που δεν εντάχθηκε στα μέτρα του ΤΕΠΙΧ και του προγράμματος Covid-19, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για ένα πρότζεκτ του ταμείου Ανάκαμψης; Να δούμε ποιους αφορά το Ταμείο, το οποίο περιφέρετε ως “ιερό δισκοπότηρο” της επανάκαμψης της οικονομίας, όταν έχετε παραδεχθεί πως στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, ένα ποσό δηλαδή που δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Προφανώς, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θέλετε να τα κρατήσετε για τους “επιβιώσαντες”. Πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, του σχεδίου εκκαθάρισης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που θεωρεί “ζόμπι” τις ελληνικές επιχειρήσεις, μια αθλιότητα που σας καλούμε να πάρετε πίσω”. Το σχέδιο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο βουλευτής πρέπει να περιλαμβάνει την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση ενίσχυσης του κόστους ενοικίου των επιχειρήσεων, τη γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, την απόσυρση του νέου πτωχευτικού.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: “είχατε τη δυνατότητα να διαθέσετε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Προσέθεσε πως “θέλουμε άλλου τύπου ανάπτυξη και άλλου τύπου παραγωγικό μοντέλο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή ξανά. Θεσμική, οικονομική και κοινωνική. Δεν χρειάζεται την επιστροφή σε ένα σύστημα που οδήγησε σε αδιέξοδα”.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εγκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής για ανευθυνότητα. “Προκειμένου να ξαναγνωριστούμε, για ποια παράταξη μιλάτε; Δεν θα μιλήσουμε για τη στάση μας από το 2010 μέχρι όταν ήρθατε στην πραγματικότητα. Μας εγκαλείτε, για ατεκμηρίωτες και άστοχες παρατηρήσεις, όταν έχουμε καταθέσει στις 14 Μαΐου ενδιάμεσο πρόγραμμα “Όρθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία”, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής από τον Σεπτέμβριο κατέθεσε πλήρες πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τον Απρίλιο κατέθεσε την πρόταση για τη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση τρεις μήνες μετά.
“Παρακολουθήσαμε σήμερα μια ανεύθυνη τοποθέτηση εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Εξελίσσεται ένας ανταγωνισμός, ένας διαγκωνισμός πολιτικός, μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα είναι περισσότερο γαλαντόμος και ποιος θα δώσει τα περισσότερα” σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, για όσα νωρίτερα είπαν η πρόεδρος και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή, για το πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. “Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε σελίδες προτάσεων αλλά δεν είπε ούτε έναν αριθμό για το κόστος των προτάσεων αυτών”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Από τη μία μεριά η κ. Γεννηματά έρχεται και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την περίοδο της πανδημίας έφτασε το έλλειμμα στα 22,8 δισ ευρώ, και από την άλλη έρχεται και προσθέτει δεκάδες άλλες προτάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ακοστολόγητες, χωρίς να λέει ούτε πού θα βρεθούν τα λεφτά ούτε πόσο κοστίζουν. Είναι το γνωστό παλιό ΠΑΣΟΚ που μετονομάστηκε σε ΚΙΝΑΛ. Αυτό είναι. Δυστυχώς για τη χώρα όσο και να προσπαθούν να δείξουν την υπευθυνότητά τους δεν τα καταφέρουν”.
Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. “Για την αντιμετώπιση της πανδημίας φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις ακολούθησαν την ίδια συνταγή με θανατηφόρες συνέπειες για τους λαούς”, ανέφερε και σημείωσε ότι “η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και όχι η προστασία των λαών ήταν προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών”.
“Η διαχείριση και οι κοινωνικές συνέπειές της έχουν αντιλαϊκό, ταξικό πρόσημο στον καπιταλισμό”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι “στη λογική του κόστους-οφέλους η πολιτική του ελάχιστου εισοδήματος, των ελάχιστων δικαιωμάτων -πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κυριάρχησε παντού. Αυτό το πλαίσιο καθόρισε και καθορίζει και τις συγκεκριμένες επιλογές αντιμετώπισης της πανδημίας, με προσαρμογή των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, στις διάφορες δομές, με μέτρα για τους εργαζόμενους στα αποδεκτά όρια που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων”.
Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, άνευ προηγουμένου, προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. “Η κυβέρνησή σας απέτυχε παταγωδώς. Κάνετε τα ίδια με το 2004-2009 που υπερχρεώσατε την Ελλάδα. Κανείς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την οικονομία μας χειρότερα. Το ίδιο θα κάνετε και το 2021 που αναμένονται δεκάδες χιλιάδες «λουκέτα», ειδικά στην εστίαση. Όσο για τα μέτρα, αλήθεια, έχετε πει στους Έλληνες πως είναι με δανεικά και ότι θα τα πληρώσουν στο πολλαπλάσιο; Μας έχετε χορτάσει, πάντως, με τα μεγάλα λόγια. Μόνο φιλελεύθερη δεν είναι η πολιτική που ακολουθείτε, πόσω μάλλον ορθολογική. Έχετε οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό άνευ προηγουμένου”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.
Οι δύο μνημονιακές παρατάξεις, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα κυριολεκτικά στην καταστροφή, τώρα ετοιμάζονται για μία ολέθρια συγκυβέρνηση, ανέφερε, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου. “Από τη μία ένα Κίνημα Αλλαγής σε μία διαρκή κρίση ταυτότητας, με προβλήματα εσωκομματικής συνοχής και από την άλλη μία Νέα Δημοκρατία η οποία πλέον δεν μπορεί να στηριχθεί στα φτηνά επικοινωνιακά τρικ στα οποία έχει επιδοθεί τόσο καιρό, έρχονται να παρουσιάσουν μία προσχηματική επίκαιρη επερώτηση, η οποία στην ουσία είναι μία διερευνητική”, σχολίασε η κ. Αδαμοπούλου. “Αν πραγματικά νοιαζόταν θα γνώριζε ή τουλάχιστον θα είχε το θάρρος να πει την αλήθεια, ότι τα χρήματα, η δήθεν ενίσχυση από το αναπτυξιακό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται μόλις στα 9 δισ. ευρώ, όπως έχει πει πάρα πολλές φορές ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, δηλαδή μόλις το 10% από τα 73 και 19,5 δισ. που αναφέρονται στην επίκαιρη επερώτηση ως ποσό που πρέπει να αξιοποιηθεί” πρόσθεσε.
πηγή: enikonomia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις