Δέσμευση για κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία και κοινωνία. Μόνο στο iEidiseis.
Οι τελευταίες διορθώσεις γίνονται στο Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που διαμόρφωσε Επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη.
Το Πολιτικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την συγκρότηση ομάδας υπό τον Γιώργο Σταθάκη, με τη συμμετοχή των Αντώνη Λιάκου, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά και Έφης Αχτσιόγλου, προκειμένου να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις που έγιναν. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να δώσει την τελική του έγκριση στο Σχέδιο, ενόψει και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντός του προσεχούς Απριλίου.
Το iEidiseis παρουσιάζει σήμερα ορισμένα από τα βασικά σημεία του Σχεδίου Προγράμματος για την οικονομία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.
Για τα εργασιακά-μεταξύ άλλων:
Απέναντι -όπως αναφέρει το Σχέδιο- στην αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:
-Την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ
-Τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στερεή βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους.
– Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας
– Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
-Τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας. Της γενικευμένης εφαρμογής θα προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή και αποτίμηση του μέτρου σε δείγμα επιχειρήσεων
Παρεμβάσεις για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν νέες τεχνολογίες και ψηφιακός μετασχηματισμός
Μεταξύ άλλων προτείνεται:
-Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι,), ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
-Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
-Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας. Μεταξύ άλλων:
-Απαγόρευση μονομερούς μετατροπής της εργασίας σε τηλεργασία
-Διασφάλιση ωραρίου εργασίας και δικαιώματος αποσύνδεσης
-Ένταξη της τηλεργασίας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
-Διασφάλιση προϋποθέσεων ελέγχου
-Αποσαφήνιση των όρων διάκρισης ανάμεσα σε «εξαρτημένη εργασία» και «παροχή έργου»
Ορισμένες από τις βασικές παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση και το τραπεζικό σύστημα:
-Το δημόσιο, ως μέτοχος, στη μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
-Ανάπτυξη του παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών θεσμών (επενδυτικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ταμιευτηρίων, και επενδυτικών ταμείων ειδικού σκοπού).
-Μέτρα για την πιο ορθολογική πολιτική των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας
-Αποφασιστική διαχείριση των κόκκινων δανείων με μέριμνες για την βιώσιμη και παραγωγική οικονομία.
-Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα.
Για τη δημόσια περιουσία-μεταξύ άλλων:
-Απαραίτητες θεσμικές αλλαγές τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και των τοπικών κοινωνιών στη χάραξη της πολιτικής για τις δημόσια περιουσία.
-Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, και μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στη μητρική εταιρεία/ενιαίο φορέα διαχείρισης.
-Ολοκλήρωση της συνολικής καταγραφής της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ένα ενιαίο μητρώο συνδεδεμένο με το Κτηματολόγιο και με άλλες βάσεις δημόσιων δεδομένων.
-Αξιοποίηση της εμπορικής ακίνητης περιουσίας, μετά από κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει την ομαδοποίηση και προτεραιοποίηση παραγωγικών στοιχείων.
-Αξιοποίηση εκμεταλλεύσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αναπτυξιακού αποτυπώματος του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
Για την ενέργεια-μεταξύ άλλων:
-50% των νέων ΑΠΕ θα αναπτυχθεί από νοικοκυριά, ενεργειακές κοινότητες και ΜΜΕ επιχειρήσεις.
-Αποκεντρωμένα τοπικά δίκτυα διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας.
-Ολοκλήρωση εθνικών δικτύων ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών και της διασυνδεσιμότητας με όμορες χώρες.
-Εξοικονόμηση ενέργειας για κατοικία με ρυθμούς 60-70.000 κατοικιών ετησίως και ανάλογα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία και αγροτική οικονομία
-Πρόγραμμα εξηλεκτρισμού μεταφορών με έμφαση σε σιδηροδρόμους, αστικές συγκοινωνίες και υποδομές.
-Ειδικά προγράμματα δήμων για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ειδικά προγράμματα για αυτοκατανάλωση ευάλωτων νοικοκυριών.
-Κυκλική οικονομία: ενίσχυση με φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα.
-Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με βάση τις νέες ανάγκες.
-Θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, την χρήση του υδρογόνου και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
-Παραμονή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών.
-Πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη με ισχυρούς πόρους, τοπική συμμετοχή και ριζική αναμόρφωση παραγωγικού μοντέλου
Για τουρισμό-μεταξύ άλλων:
-Θεσμοθέτηση συστήματος κατάταξης των τουριστικών υποδομών με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς.
-Θεσμοθέτηση συστήματος ανταμοιβής με όρους προβολής και δημόσιας χρηματοδότησης για τουριστικές περιοχές που θα δεσμευτούν στην πράσινη μετάβαση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
-Απαγόρευση εγκατάστασης τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές Natura μέχρι την έκδοση της εκάστοτε μελέτης διαχείρισης κάθε προστατευόμενης περιοχής ξεχωριστά.
-Πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών και ψηφιακών υποδομών των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και επέκτασης της προσβασιμότητας σε νέους αρχαιολογικούς χώρους.
-Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο, δημιουργία προγράμματος εγγυοδοσίας δανείων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και επενδυτικού ταμείου για οπτικοακουστικές παραγωγές.
-Επέκταση του επενδυτικού κινήτρου του cash rebate για νέες κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές μυθοπλασίες από 35% σε 45%.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις