Το Κινάλ είναι δημιούργημά της και έχει τις δικές της προδιαγραφές. Ελέγχει το σκελετό, το κέλυφος, τους πόρους και τα «περάσματα» σε μιντιάρχες και οικονομικούς παράγοντες.
Η πρόωρη ανακίνηση θέματος διαδοχής στο Κινάλ, ήταν ότι χρειαζόταν η Φώφη Γεννηματά για να εδραιώσει τη θέση της. Στα δελτία προβλέψεων το παιχνίδι Φώφη- Δελφίνοι παίζεται μόνο «στάνταρ άσσος».
Λογικό. Το Κινάλ είναι δημιούργημά της και έχει τις δικές της προδιαγραφές. Ελέγχει το σκελετό, το κέλυφος, τους πόρους και τα «περάσματα» σε μιντιάρχες και οικονομικούς παράγοντες.
Πρωτίστως έχει έναν κύκλο βετεράνων που τη συμβουλεύουν. Ο Κώστας Γείτονας και Θανάσης Τσούρας- και από κάποια απόσταση, αλλά όχι αφ΄ υψηλού, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου- παίζουν την πολιτική στα δάκτυλα και ξέρουν το χώρο σαν τη χούφτα τους.
Απέναντι δεν καιροφυλακτεί τίποτε που θα την απειλούσε.
Ο Λοβέρδος, με την υποψηφιότητά του, απευθύνεται κυρίως στα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, παρά στα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γερουλάνος, δεν είναι καν μέλος κομματικού οργάνου και με τη «μανατζίριαλ» νοοτροπία του επιχειρεί να αναδείξει ότι η διεύθυνση ενός κόμματος είναι σαν τη διεύθυνση επιχείρησης- ήτοι αποϊδεολογικοποιημένη.
Ο Ανδρουλάκης είναι αξιόπιστος ως υποψήφιος, αλλά είναι και ο πιο …πειθήνιος αντίπαλος, καθώς δεν έπραξε το παραμικρό εναντίον της από την προηγουμένη αναμέτρησή τους.
Ο Κατρίνης έχει στο πέτο την κονκάρδα της ανανέωσης , αλλά δεν έχει προϋποθέσεις για πολιτικό μάρκετινγκ.
Κάποιες άλλες υποψηφιότητες που αυτοδιακινούνται, συνδέουν απλώς την πολιτική με τη φαιδρότητα
Συμπέρασμα. Όσο υπάρχει το Κινάλ, θα είναι «το κόμμα της Φώφης». Αλλά στο ερώτημα «για πόσο θα υπάρχει;» η απάντηση είναι: όχι για πολύ.
Η Φώφη είναι η δύναμή του και ταυτόχρονα η αδυναμία του: δεν είναι πρωθυπουργήσιμη, το προσωπικό βεληνεκές της ισούται με το επώνυμό της, δεν έχει ισχυρό βιογραφικό και διεθνή κυκλοφορία, δεν παράγει πολιτική, είναι συγκεντρωτική και όχι ηγετική.
Βεβαίως παρέλαβε κομμάτια και θρύψαλα από τους Παπανδρέου και Βενιζέλο, είναι η πιο έμπειρη- πλην του «αδιάφορου» Σκανδαλίδη. Αλλά έφτασε μόλις ως το 8% σε συνθήκες ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το όριό της ήταν οι ψηφοθηρικές επιρροές των πρώην υπουργών στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Πιο απλά η παρουσία της δεν προκαλεί επαναπατρισμό όσων έχουν αναχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ για τον Τσίπρα. Η ιδέα της να διαλύσει το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου- αντί να αποκαλύψει ποιοι το χρεοκόπησαν ιδεολογικά ή το άφησαν χωρίς ΑΔΜ- αποδεικνύεται αυτό-περιοριστική.
Στη συνεδρίαση του, υποτιθέμενου, Πολιτικού Συμβουλίου της είπε διάφορα αυτοδοξαστικά – για να καταλήξει με στόμφο: «συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε».
Κάλυψε έτσι και τον Βενιζέλο που έκανε «δύσκολες επιλογές με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης όταν ήταν απόλυτα επιβεβλημένο».
Δεν είπε όμως γιατί δεν θα είναι «επιβεβλημένο» και για την ίδια . Ούτε ποια προοπτική μπορεί να έχει το Κινάλ, αν δεν πρόκειται να γίνει «συμπλήρωμα». Άφησε έτσι να πλανάται το διασκεδαστικό ότι με την «επιστροφή μας σε ρόλο πρωταγωνιστή» θα αναζητά η ίδια συμπληρώματα.
Παρηγοριά για τους άλλους. Όπως κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της ,η Φώφη ξέρει από τι κινδυνεύει και το… είπε.:
«Έκλεισε η πόρτα -και εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει-. για όσους «μετέγραψαν τον εαυτό τους για μια καρέκλα εξουσίας στη κυβέρνηση της ΝΔ και όσοι είναι πίσω τους, να ξέρουν ότι δεν μεταγράφεται το κόμμα».
Δεν περιέγραφε μόνο τον Λοβέρδο- «είναι πίσω τους»- ήτοι περιμένει τη σειρά του. Κάτω από τη μεγαλοστομία βρίσκεται η γνώση ότι, όχι σε όχι μία αλλά σε δυο πόρτες, κάποιοι περιμένουν το προσκλητήριο του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα.
Λέει την αλήθεια ότι «η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι μονόδρομος». Αλλά μόνο για την ίδια – και όσο πάει.
ieidiseis.gr
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις