Την πρόταση φέρεται να έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα
Μια τεράστια και μοναδική ευκαιρία φαίνεται πως έχασε η Ελλάδα όχι μόνο να βρεθεί στην καρδιά των επιστημονικών εξελίξεων στο μέτωπο της αντιμετώπισης του Covid-19, όχι μόνο να θωρακίσει νωρίτερα τον ελληνικό λαό απέναντι στην πανδημία, αλλά και να πυροδοτήσει την οικονομία, που βουλιάζει κάθε μέρα ολοένα περισσότερο, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα -παραμονές της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου-, πρότεινε μεταξύ άλλων στην ελληνική κυβέρνηση τη βιομηχανική σύμπραξη Ελλάδας-Ρωσίας για την κατασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Παραμένει άγνωστο, προς τον παρόν, τι ακριβώς απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση της Ρωσίας. Αρνήθηκε για να μη δυσαρεστήσει το Βερολίνο, που εκείνη την περίοδο προπαγάνδιζε κατά του ρωσικού εμβολίου για να εξυπηρετήσει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια; Χρησιμοποίησε κάποιο άλλο επιχείρημα για να αρνηθεί; Δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση της Ρωσίας; Σίγουρα, στο άμεσο μέλλον, το παρασκήνιο θα αποκαλυφθεί.
Είναι προφανές πως η ρωσική κυβέρνηση προσπαθούσε εκείνη την περίοδο να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και γι’ αυτό αναζητούσε μια χώρα της Ευρωζώνης η οποία θα μπορούσε να παράγει το εμβόλιο, ώστε η γραμμή παραγωγής να βρίσκεται δίπλα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η πρόταση, όμως, προς την Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο δώρο, καθώς εκείνη τη στιγμή η εξυπηρέτηση του συμφέροντος μιας άλλης χώρας ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας.
Είναι, επίσης, προφανές πως, εάν αποδεχόμασταν τη ρωσική πρόταση, θα βρισκόμασταν στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και θα αποκτούσαμε ακόμη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εντός της Ε.Ε. ειδικά τώρα, που η ρητορική για το Sputnik-V αλλάζει.
Και αλλάζει τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που έδειξε η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης της φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση φτάνει το 91,6% -όπως δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet»-, όσο και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να βιώνει τη μεγαλύτερη πανωλεθρία της στην υπόθεση της προμήθειας εμβολίων.
Στη συνέχεια, βέβαια, οι Ρώσοι στράφηκαν προς την Τουρκία, που φυσικά αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου έγιναν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως «η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V».
Το ίδιο διάστημα, η προπαγάνδα στη δική μας χώρα κατά του ρωσικού εμβολίου -από ειδικούς και μη- συνεχιζόταν, παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο είχαν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις της μελέτης του Sputnik-V, και ήταν εξίσου εντυπωσιακά. Η προπαγάνδα, μάλιστα, βασιζόταν στο επιχείρημα πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα άλλα εμβόλια είχαν καταθέσει τον φάκελό τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς να έχουν δημοσιεύσει ακόμη ούτε τη φάση 2.
Τώρα, φυσικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πως η χώρα της θα μπορούσε να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου πριν καν λάβει άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Ουγγαρία είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το φθινόπωρο, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να εισαγάγει και να χρησιμοποιήσει το Sputnik-V, το οποίο φυσικά κάνει ήδη.
Το παρασκήνιο της ρωσικής πρότασης αποκαλύπτει η «Εστία»
Η πρόσφατη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα – παραμονές της εθνικής μας επετείου της 28η Οκτωβρίου- επιφύλαξε μια έκπληξη στην ελληνική κυβέρνηση. Ο και αποκαλούμενος πρύτανης της διπλωματίας – είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των ομολόγων του /υπηρετεί το αξίωμα του επί 17 ολόκληρα χρόνια, από το 2004- έλαβε σαφή θέση υπέρ του δικαιώματος της επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
«Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθετήσεως της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή την συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων στα 12 μίλια».
Λίγες ημέρες μετά το δώρο Λαβρόφ ο άλλοτε Διευθυντής της «Καθημερινής» Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έγκυρος και πεπειραμένος δημοσιογράφος, με χιλιόμετρα στο επάγγελμα, έγραψε στην στήλη του σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Πειραιώς ένα μικρό σημείωμα με το οποίο αποκάλυπτε μία λίαν ενδιαφέρουσα πληροφορία.
Πίσω από το δώρο του Λαβρόφ κρυβόταν ακόμη ένα δώρο: Η πρόταση για συμπαραγωγή Ελλάδος- Ρωσίας για την κατασκευή του ρωσικού εμβολίου στην Αθήνα. Πρόταση που αν γινόταν αποδεκτή θα έδιδε συγκλονιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική πολιτεία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πρώτον διότι η Ελλάδα θα «έκτιζε» την ανοσία της γρηγορότερα και θα άνοιγε την οικονομία της γρηγορότερα, καθώς θα είχε τον πρώτο λόγο στις παραγγελίες.
Δεύτερον διότι θα ενίσχυε την διαπραγματευτική της θέση στο εσωτερικό της ΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι ανοικτά τα εθνικά μας θέματα.
Και τρίτον διότι θα αντιμετωπιζόταν στην ρίζα της η ανεργία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα άνοιγαν στις γραμμές συμπαραγωγής.
Κερδισμένη βεβαίως θα ήταν και η Ρωσία: Το εμβόλιο της θα παραγόταν σε μια χώρα της Ευρωζώνης με όποια υπεραξία σήμαινε αυτό, ενώ οι γραμμές παραγωγής θα ήταν δίπλα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μέχρι την ώρα που τυπώνονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε καταφέρει να εξακριβώσουμε αν η Ελλάδα απάντησε αρνητικά στην Ρωσία με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσεως του εμβολίου ή αν απλώς απέφυγε να απαντήσει.
Γνωρίζουμε όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες ορισμένοι «πρόθυμοι» λοιμωξιολόγοι των τηλε-παραθύρων επιδόθηκαν όλως τυχαίως σε εκστρατεία αποδόμησης του ρωσικού εμβολίου στις ούτως ή άλλως πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ανακοινώθηκε κάτι περί συμπαραγωγής.
Γνωρίζουμε τέλος ότι ο Λαβόφ αποτάθηκε μετά ταύτα στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία δέχθηκε ασμένως την ρωσική πρόταση περί συμπαραγωγής. Μετά ταύτα είναι προφανές τι συνέβη. Η γεωπολιτική υπερίσχυσε.
Με την ευκαιρία και επι την αφορμή επισημάνσεων αναγνωστών για το χθεσινό πρωτοσέλιδο η «Εστία» είναι υποχρεωμένη να επισημάνει τα εξής:
Το βασικό κριτήριο ανάδειξης των θεμάτων μας είναι η τήρηση του εθνικού συμφέροντος και το καλό της πατρίδας. Δεν είμαστε φίλοι οι εχθροί ουδενός. Η πυξίδα μας είναι σταθερά προσανατολισμένη ιδεολογικά και πολιτισμικά στην Δύση ωστόσο όταν κρίνεται το εθνικό συμφέρον το ζητούμενο είναι οι βέλτιστες λύσεις για το Έθνος.
Δεν έχουμε κανένα άγχος για ετικέτες και χαρακτηρισμούς που τυχόν μας αποδοθούν γιατί γνωρίζουμε ποιοι είμαστε. Ανεξάρτητοι και εθνικώς σκεπτόμενοι. Όσοι δε βιάζονται να εξάγουν τα συμπεράσματα τους ας κοιτάξουν προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά: Το Βερολίνο διερευνά την πιθανότητα μεγάλης προμήθειας αλλά και συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου, η AstraΖeneca συνεργάζεται ήδη με ρωσική εταιρεία με στόχο την παρασκευή μονοδοσικού εμβολίου, ενώ βρέθηκε στην Μόσχα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Τα πράγματα είναι απλά: Η επιστήμη και η δημόσια υγεία προηγείται της γεωπολιτικής. Κάθε άλλη ερμηνεία αποτελεί θεωρία συνωμοσίας.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις