Ο Μουχάμαντ Αλ Μινφί, είναι ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης. Ο ίδιος, όπως και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, εξελέγησαν μέσα από τη διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου μεταξύ των λιβυκών αντιπαρατιθέμενων «στρατοπέδων», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος απελάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή του 2020, μετά την υπογραφή του ψευδεπίγραφου μνημονίου Άγκυρας – «κυβέρνησης» – μαριονέτας της Τρίπολης, υπό τον Σαράτζ, για την κατ’ όνομα οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.
Η απέλασή του, τότε, θεωρήθηκε ως άκρως βεβιασμένη και σπασμωδική κίνηση εκ μέρους της Αθήνας. Πόσο μάλλον, όταν ήταν ευρέως γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους της ελληνικής πρωτεύουσας ότι ο Μουχάμαντ Αλ Μινφί δεν επρόσκειτο καν στην φιλο-ισλαμική και φιλο-τουρκική ηγεσία της «κυβέρνησης» της Τρίπολης.
Ως γνωστόν, απελάθηκε με το πρόσχημα ότι η τότε «κυβέρνηση» της Τρίπολης δεν ενεχείρισε στην Αθήνα το «σύμφωνο» Άγκυρας – Τρίπολης, ενώ ζητήθηκε από τον ιδιο να το καταθέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι που, προφανώς, δεν υπόκειτο στην αρμοδιότητα ενός απλού πρέσβη.
Αντίθετα, ο ίδιος θεωρείτο μετριοπαθής. Εξάλλου, η εκλογή του και μόνο στο πόστο του μεταβατικού προέδρου της Λιβύης, δείχνει ότι οι επιλογές που έγιναν, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ήταν προς την κατεύθυνση της μετριοπάθειας και της τήρησης ισορροπιών μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών.
Σκόπιμο είναι τώρα, λοιπόν, η Αθήνα ξαναρίξει γέφυρες επικοινωνίας, εκτός της Βεγγάζης και της Ανατολικής Λιβύης, και με την Τρίπολη. Πόσο μάλλον, αφού ο Μουχάμαντ Αλ Μινφί θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα φίλα προσκείμενος στην Ελλάδα, και, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν παύει να είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.
Ως ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, και προκειμένου να διαφημίσει το δήθεν φιλειρηνικό προφίλ της διεθνώς, η Άγκυρα έσπευσε να χαιρετίσει την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «αυτό το δημοκρατικό βήμα που έγινε στη βάση του διαλόγου και της εθνικής συναίνεσης, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και την εδραίωση της πολιτικής της ενότητας.
Η Τουρκία, ως μια φίλη χώρα που συνδράμει τις δημόσιες στην ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής, και της ασφάλειας, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις