Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί τα δέντρα αυτά δε συντηρούνται σωστά και δεν κλαδεύονται, κάτι που σύμφωνα με τους γεωπόνους επιβάλλεται για τη σωστή και απροβλημάτιστη ανάπτυξη τους.
Όμως όταν θέλει κάποιος να κλαδέψει κάποιο δέντρο (όχι καρποφόρο κλπ), που βρίσκεται σε ιδιοκτησία του – ώστε και να μην μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε κανέναν – τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια τεράστια γραφειοκρατία ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αβίαστα και στο αυτόφωρο, αφού χρειάζεται η ανάλογη άδεια (για μικρής κλίμακας παρέμβαση).
Τις τελευταίες ώρες δεκάδες πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές κάποιων ανθρώπων με προβλήματα υγείας καθώς κάποιοι προφανώς δεν φρόντισαν να περιποιηθούν τα δέντρα και τα έχουν κλαδέψει.
Υπεύθυνοι για το κλάδεμα των δέντρων είναι οι Δήμοι αλλά και το δασαρχείο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δάσος. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες παράλογες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δέντρα όχι μόνο είναι επικίνδυνα για να ξηλώσουν τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ρεύματος, αλλά προκαλούν και τεράστιες υλικές ζημιές σε κατοικίες και αυτοκίνητα είτε λόγω πτώσης μεγάλων κλαδιών, είτε οι ρίζες τους εξαπλώνονται και εισέρχονται μέχρι και στα… σαλόνια των σπιτιών.
Όμως αν κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «επεκτατικό» δέντρο βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού καθώς αν τολμήσει να κόψει έστω και ένα κλαδάκι χωρίς άδεια κινδυνεύει να βρεθεί στο αυτόφωρο. Αν μάλιστα έχετε γείτονα πιο… οικολόγο και ακουμπήσετε κάποιο δέντρο, τότε η επίσκεψη της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι βέβαιη.
Τώρα βέβαια σε περίπτωση που το δέντρο έχει εισέλθει στην ιδιοκτησία σας μπορείτε να κλαδέψετε κάποια κλαριά χωρίς όμως να επεκταθείτε προς το δρόμο…
Ωστόσο καλό θα είναι πριν προχωρήσει κανείς σε κλάδεμα κάποιας κλάρα δέντρου να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου του και να υποβάλλει εκεί το σχετικό αίτημα. Ύστερα, θα πρέπει να εκδοθεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και να βγει σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο. Για την ενέργεια αυτή, κρίνεται απαραίτητο να προσκομιστεί κάποιο τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα!
Σε περίπτωση που το δέντρο βρίσκεται σε κάποιο άλσος ή γειτονικό πάρκο που ανήκει στη δασική υπηρεσία, ακολουθείται άλλη διαδικασία. Η νομοθεσία για κλάδεμα δέντρων ορίζει πως ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο της περιοχής. Από εκείνο το σημείο και μετά, κρίνεται στην ευχέρεια του δήμου να απευθυνθεί στην δασική υπηρεσία και να φέρει εις πέρας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κλάδεμα του δέντρου.
Τέλος, αν το δέντρο ανήκει σε γειτονική ιδιοκτησία, αρκεί να ζητηθεί η άδεια του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, μπορείς να ασχοληθείς με την κοπή των κλαδιών που πέφτουν στην ιδιοκτησία σου.
Πάντως η άδεια παρέχεται από διπλωματούχο μηχανικό και αφορά τα δασικά δέντρα που προστατεύονται όπως έλατο, πεύκο, λεύκα, κυπαρίσσι, ευκάλυπτος, κέδρος, πουρνάρι, δρυς κ.α. και για κοπή δέντρου σε οικόπεδο εντός σχεδίου υπεύθυνη είναι η Πολεοδομία, για κοπή δέντρου σε πεζοδρόμιο υπεύθυνος είναι ο Δήμος της περιοχής και για κοπή δέντρου σε κτήμα εκτός σχεδίου υπεύθυνο είναι το Δασαρχείο.
Για την κοπή οποιουδήποτε δέντρου τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως είναι απαραίτητη άδεια κοπής δέντρου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμοδιότητα έχουν το Δασαρχείο και η Πολεοδομία. Σε περίπτωση που πρόκειται για κάποιο δασικό δένδρο όπως ο ευκάλυπτος, το πεύκο ή το έλατο θα πρέπει να υπάρχει άδεια από το Δασαρχείο ή την Πολεοδομία από την οποία εγκρίνεται άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν το δέντρο είναι καλλιεργούμενο όπως η πορτοκαλιά ή η λεμονιά είναι απαραίτητη μόνο η άδεια από την Πολεοδομία. Τις άδειες αυτές υπάρχουν και εταιρείες που τις αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία.
Κοπή 600 δέντρων
Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί στο Δίκτυο η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζονται στις εξής περιοχές:
Στην Αττική, στις περιοχές:
– Ηλιούπολη,
– Χαλάνδρι,
– Αγ.Απόστολοι Καλάμου,
– Άγιος Στέφανος,
– Πετρούπολη,
– Γλυφάδα,
– Περιστέρι,
– Ίλιον,
– Βριλήσσια,
– Κάτω Κηφισιά,
– Μαρούσι,
– Δαχτυλίδι Αμαρουσίου,
– Λούτσα,
– Παλαιό Ψυχικό,
– Νέο Ψυχικό,
– Γραμματικό,
– Αγία Παρασκευή,
– Πολύδροσο,
– Διόνυσος,
– Καπανδρίτι,
– Κιούρκα,
– Καλογρέζα,
– Μενίδι,
– Νέο Ηράκλειο,
– Σκαραμαγκάς,
– Σαλαμίνα,
– Αυλώνας,
– Νέα Ιωνία και
– Μεταμόρφωση.
Η πλειοψηφία των βλαβών αφορά σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων, που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στα βόρεια προάστια σημειώθηκαν περισσότερες από 600 πτώσεις δέντρων, ενώ υπήρξαν περιοχές, όπως αυτή της Εκάλης, όπου νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά και νερό, επί περισσότερες από 12 ώρες.
Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες, έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά, όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις