«Δεκτές οι διορθώσεις, οι σκέψεις, οι συζητήσεις», είπε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, αλλά και σε μερίδα της συμπολίτευσης, που του άσκησαν σε πολλά σημεία κριτική ως προς το -νευραλγικής σημασίας για τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών- νομοσχέδιο που κατέθεσε για τον νέο «Οργανισμό» του.
Από τη μεριά της, επίσης, η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), με επιστολή της προς το Law and Order, άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο.
Να σημειωθεί πως, εκτός των επισημάνσεων που έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έμμεσες πλην σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άφησε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Και βέβαια, τα «εξ’ οικείων βέλη» δεν μπορούν παρά να γεννούν εύλογα ερωτηματικά.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επίσης, επέμεινε στον μικρό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υλοποιούνται μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και να μην δίδονται χρήματα για το υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφερόμενη στα εθνικά θέματα, είπε ότι πρώτα μπαίνει στη μάχη η Διπλωματία και μετά ο τομέας της Αμυνας.
«Ουδείς διεκδικεί το αλάνθαστο»
Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε «βελτιώσεις» του νομοσχεδίου. Κάτι, βέβαια, που μένει να φανεί στην πορεία των συζητήσεων.
«Θα έχουμε καιρό και στα άρθρα και στην δεύτερη συζήτηση και στην ολομέλεια να βελτιώσουμε το νομοθέτημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Επιδιώκεται ο αντίλογος. Ουδείς στο υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι αλάνθαστος. (…) Το νομοθέτημα δεν αποτελεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι απλώς η πρώτη της φάση, όσο και εάν είναι ογκώδης».
Ανασφάλιστοι υπάλληλοι
Πάντως, ακόμα και στο θέμα της μη ασφάλισης των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε χώρες εκτός ΕΕ, ο Ν.Δένδιας, αν και δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα, απλά προέβη στη δήλωση ότι «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση κατά περίπτωση». Κάτι που, εκτός των άλλων, δείχνει και το σοβαρό μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αίτημα που βάζουν διαχρονικά τόσο οι διπλωμάτες όσο και οι υπόλοιποι κλάδοι των υπαλλήλων του υπουργείου, αλλά έως τώρα δεν έχει ικανοποιηθεί.
«Ως προς την ασφαλιστική κάλυψη με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο», είπε ο Ν.Δένδιας, αναφερόμενος στις επισημάνσεις βουλευτών. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό «είναι κάτι που έχει να κάνει με το υπουργείο Οικονομικών».
Και συμπλήρωσε: «Συνυπογράφω απολύτως και την ανάγκη και τις προτεινόμενες λύσεις. Εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση καθαρή, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση κατά περίπτωση, αλλά πάντως είναι προφανές ότι ο διπλωμάτης ο οποίος υπηρετεί σε μια χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να μένει ακάλυπτος και στο έλεος του Θεού».
ΗΠΑ – Κίνα
Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή της διαμόρφωσης του νέου «Οργανισμού», περίπου προ έτους, είχε ασκηθεί κριτική στην ηγεσία του υπουργείου, διότι συνενώνονταν κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς σχέσεις Διευθύνσεις του. Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ, αλλά και την ανερχόμενη διεθνώς δύναμη, με ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ελλάδα, Κίνα.
Απαντώντας στο θέμα, είπε ότι «δεν ήταν αυτοτελής διεύθυνση η Κίνα. Ήταν Κίνα – Βόρεια Νότια Κορέα και Μογγολία και τώρα μετετράπη σε Ασίας και Ωκεανίας. Ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «σε μεγαλύτερη υποδιαίρεση, βεβαίως υπάρχει αυτοτελής μονάδα η οποία ασχολείται με την Κίνα χαμηλότερου μεγέθους».
Πάντως, ακόμα και σε αυτό το σημείο έδειξε μάλλον επιφυλακτικός ως προς την ορθότητα του νομοσχεδίου. «Εάν η ζωή αποδείξει ότι αυτό δεν είναι λειτουργικό, δεν θα επανέλθουμε στο προηγούμενο σχήμα που δεν ήταν αυτοτελώς τα κράτη, αλλά ίσως τις μικρότερες μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Προϋπολογισμός
Αναφερόμενος, επίσης, στον «ισχνό», όπως είπε, προϋπολογισμό του υπουργείου, είπε ότι «συμμερίζεται» την «ομόθυμη συμπαράσταση» (!) της Βουλής σε αυτό το θέμα.
Σημείωσε, μάλιστα, πως πράγματι «είναι απολύτως περιορισμένος», καθώς και ότι «αποτέλεσε τον αγαπημένο στόχο άγριων περικοπών διαχρονικά όλων των προηγούμενων ετών ανεξαρτήτως κυβερνήσεως».
Το νομοσχέδιο
Οσον αφορά, συνολικότερα, το νομοσχέδιο υποστήριξε ότι:
-«Αποτελεί την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων, τριών νόμων και ενός Οργανισμού.
-Ενσωματώνει την οικονομική διπλωματία η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο του υπουργείου Εξωτερικών.
-Ενσωματώνει τη δημόσια διπλωματία, η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο νομοθετημένο του υπουργείου Εξωτερικών.
-Ενσωματώνει τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα του υπουργείου. Το οποίο επίσης δεν υπήρχε.
-Οργανώνει το υπουργείο σε τρεις πυλώνες: Τις διεθνείς σχέσεις, τις οικονομικές σχέσεις και την εξωστρέφεια και τη δημόσια διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.
-Περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου, την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας που είναι επίσης απολύτως απαραίτητη.
-Μετασχηματίζει τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγών.
-Δημιουργεί δύο Γενικές Γραμματείες. Γενική Γραμματεία Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Νέα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας που αποτελεί συγχώνευση.
-Προωθεί την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
-Μειώνει τις επιμέρους οργανωτικές μονάδες. Ο εξορθολογισμός των οργανικών θέσεων είναι αυτονόητος. Δεν κόβονται θέσεις εργασίας που έχουν καλυφθεί. Μακάρι και οι 800 [θέσεις διπλωματικών] που έχουμε εδώ να μπορέσουμε να τις καλύψουμε.
-Συστήνει τη νέα Διεύθυνση Στρατηγικού και Υπηρεσιακού Σχεδιασμού. Επίσης το κέντρο σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής ένα think tank μέσα στο υπουργείο είναι απολύτως απαραίτητο.
-Δημιουργεί μια νέα δομή για την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική αρωγή, γιατί η «ΥΔΑΣ» για τους όποιους λόγους του παρελθόντος – μην γυρίσουμε στο αμαρτωλό παρελθόν- στην πραγματικότητα έχει πάψει να λειτουργεί. Έχει γίνει ένα κιβώτιο προβλημάτων.
-Δημιουργεί τη διεύθυνση εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις