Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας συνέδεσε χθες τις ταραχές με διεθνείς συμμορίες, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών μέσω της επικράτειας του Ισημερινού

Αξιωματούχοι στον Ισημερινό συνέδεσαν χθες Δευτέρα τις εξεγέρσεις στις φυλακές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 79 ανθρώπους

την περασμένη εβδομάδα με τη δράση διεθνικών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ επισήμαναν ότι η κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα συνεχίζει να είναι «τεταμένη».

Οι ταραχές της περασμένης Τρίτης, που είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 19 άνθρωποι, συγκαταλέγονται στις πιο πολυαίμακτες στην ιστορία του σωφρονιστικού συστήματος του κράτους των Άνδεων και υπογράμμισε πόσο οξεία είναι τα προβλήματα του υπερπληθυσμού εγκλείστων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης του.

Αρχικά, οι αρχές απέδωσαν τις ταραχές σε διενέξεις ανάμεσα σε τοπικές συμμορίες. Ωστόσο, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Πασμίνο συνέδεσε χθες τις ταραχές με διεθνείς συμμορίες, που συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών μέσω της επικράτειας του Ισημερινού.

«Δεν μιλάμε για απλή μάχη ανάμεσα σε συμμορίες των φυλακών», εξήγησε ο κ. Πασμίνο. «Μιλάμε για σύγκρουση ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις με διεθνείς επαφές, για τον έλεγχο των αγορών παράνομων αγαθών στη χώρα».

Αποφεύγοντας να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, ο κ. Πασμίνο πρόσθεσε πως οι διενέξεις ανάμεσα σε τοπικές συμμορίες άρχισαν να προσλαμβάνουν ολοένα περισσότερο διεθνείς διαστάσεις από το 2017, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση της Κολομβίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC-EP, τον αφοπλισμό και την αποστράτευση των μαχητών της τελευταίας. Η συμφωνία εκείνη είχε στη θεωρία στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία.

Κατά τις αρχές του Ισημερινού, εκδηλώθηκαν νέες απόπειρες να ξεσπάσουν εξεγέρσεις στις φυλακές, έπειτα από εκείνες της περασμένης εβδομάδας. Η πιο πρόσφατη καταγράφηκε χθες το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα στην πόλη Λατακούνγκα (κεντρικά), όπου έγκλειστοι πήραν ομήρους πέντε υπαλλήλους. Ωστόσο η SNAI, η υπηρεσία φυλακών της χώρας, διαβεβαίωσε πως η κρίση έλαβε τέλος μερικές ώρες αργότερα.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη και περίπλοκη», σημείωσε ο Εδμούνδο Μονκάγιο, ο διευθυντής της SNAI.

Οι αρχές μετήγαγαν προσωρινά το Σαββατοκύριακο κρατούμενους σε άλλες φυλακές, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε θύματα νέων βίαιων ενεργειών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι φυλακές έχουν πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων που εκατοστιαία φθάνει το 30%. Παραδέχεται ακόμη ότι η έλλειψη πόρων και υπαλλήλων συμβάλλει στο ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ των 38.693 φυλακισμένων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις