Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί έντονα ερωτηματικά

Δεύτερο «κρούσμα» μέσα στα δύο τελευταία χρόνια σημειώνεται με την απόφαση της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να δώσει προ ημερών το πράσινο φως -και τα κλειδιά- στη γερμανική αστυνομία, να μπει στο ελληνικό προξενείο για να απομακρύνει τα εννιά άτομα, αλληλέγγυους στον Κουφοντίνα.

Αυτή η στάση του υπουργείου Εξωτερικών, να δίνει δηλαδή την έγκρισή της να μπουν σε ελληνικό διπλωματικό έδαφος αστυνομικές δυνάμεις άλλης χώρας, προκαλεί έντονα ερωτηματικά.

Πόσο μάλλον, όταν η πρακτική που ακολουθείτο παραδοσιακά από τις ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα ήταν ότι οι διπλωμάτες εξαντλούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, και μόνο εάν συντρέχει απειλή κατά της ζωής ή διαπράττεται έγκλημα σε βάρος ζωής, να δίδεται το πράσινο φως για επέμβαση στις κατά τόπους αστυνομίες.

Διαπραγματεύσεις

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, σε πολύ πιο άσχημες συνθήκες, οπότε μετά την «απαγωγή» Οτσαλάν, Κούρδοι είχαν εισβάλει στη διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Χάγη, ο Ελληνας διπλωμάτης, μετέπειτα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, διαπραγματεύτηκε μέχρι τέλους, και πέτυχε την ειρηνική «απεμπλοκή» της κατάληψης.

Αντίθετα, σχεδόν δύο χρόνια πριν, μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019, σε προξενείο κρίσιμων συμφερόντων για την Ελλάδα, διπλωμάτης επέτρεψε στην τοπική αστυνομία να μπει στο χώρο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, προκειμένου να απομακρύνει δύο άτομα, τα οποία, μάλιστα, είναι αμφίβολο εάν σχεδίαζαν κάτι σε βάρος του προξενείου.

Μια απόφαση, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια αρκετών υψηλόβαθμων διπλωματών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να δίδεται έτσι εύκολα το «πράσινο φως» για είσοδο ξένων αστυνομικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα μάλιστα.

Βερολίνο

Στην τελευταία περίπτωση, στο Βερολίνο, αφού εννέα άτομα που προηγουμένως διαδήλωναν υπέρ του Κουφοντίνα, εισέβαλαν στο προξενείο, οι εκεί Ελληνες αρμόδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έδωσαν τα κλειδιά του προξενείου στη γερμανική αστυνομία για να διαχειριστεί την κατάσταση. Βέβαια, η πόρτα του προξενείου λέγεται ότι ήταν ανοικτή.

Η γερμανική αστυνομία σε μια επιχείρηση μόλις 7-8 λεπτών συνέλαβε τα άτομα που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη. Κατά πληροφορίες, θα διωχθούν και θα δικαστούν με την ελληνική διπλωματική αρχή σε ρόλο μάρτυρα κατηγορίας.

Την απόφαση για να επιληφθεί του θέματος η γερμανική αστυνομία φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να την έλαβε η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Εκτιμάται ότι για το θέμα υπήρξε συνεννόηση με διπλωματικούς συμβούλους του πρωθυπουργού.

Από την παραμονή των καταληψιών εντός του προξενείου δεν φαίνεται να προκλήθηκαν ζημιές ή σοβαροί διαπληκτισμοί με το προσωπικό του. Ωστόσο, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε ένα κομπιούτερ προκειμένου να σταλούν μερικά e-mails.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν με έκθεση της ελληνικής διπλωματικής αρχής στη Γερμανία τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όσο και συνολικότερα οι Διευθύνσεις του. Η έκθεση, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ακόμα και στη διπλωματική υπηρεσία του προέδρου της Βουλής. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, για τέτοιου είδους περιστατικά.

Ξένοι αστυνομικοί

Το θέμα της εισόδου ξένων αστυνομικών εντός ελληνικού εδάφους σε διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό έχει προβληματίσει κατ’ επανάληψη τις πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, προ ετών είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι κράτος νευραλγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είχε παραχωρήσει σε υψηλόβαθμο Ελληνα διπλωμάτη αστυνομικούς για να τον συνοδεύουν, για λόγους ασφαλείας(!).

Οι αστυνομικοί αυτοί, βέβαια, μπαινοέβγαιναν στην ελληνική πρεσβεία. Κάτι που αντιμετωπιζόταν με άκρα επιφυλακτικότητα από άλλα μέλη και στελέχη του ελληνικού διπλωματικού σώματος. 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις