Ο τρομοκράτης βαρυποινίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 ανθρωποκτονίες, εκρήξεις, ληστείες και για συμμετοχή στην οργάνωση. «17 Νοέμβρη», και εκρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που μεταφέρθηκε στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.
Τι προβλέπει ο νέος Νόμος για τις μεταγωγές
Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, η Βουλή ψήφισε νόμο που αφαιρεί το δικαίωμα από κρατούμενους για τρομοκρατία να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές. «Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ (κεντρική αποθήκη υλικού) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας», αναφέρεται στο άρθρο 3 του νόμου. Στον ίδιο νόμο ορίζεται πως οι κρατούμενοι που θα επιστρέψουν από αγροτικές φυλακές, θα πρέπει να μεταχθούν στη φυλακή από την οποία είχαν φύγει, και έτσι στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα και ενός ακόμη Αλβανού κρατούμενου, η φυλακή αυτή δεν ήταν άλλη από τον Κορυδαλλό.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό λοιπόν, η επιστροφή του Δ. Κουφοντίνα στην κλειστή φυλακή Κορυδαλλού, ήταν θέμα ημερών.
Η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής
Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου συνέταξε έγγραφο με τίτλο «Εκδοση φυλακιστηρίων για τα καταστήματα κράτησης του συγκροτήματος Κορυδαλλού», το οποίο κοινοποίησε στη διοίκηση των φυλακών και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κάνοντας αναφορά στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη δυτική Αττική, ζητούσε να μην εκδίδονται φυλακιστήρια για τον Κορυδαλλό μέχρι την 20ή Ιανουαρίου.
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η κεντρική επιτροπή μεταγωγών, δυνάμει του νέου νόμου, αποφάσισε τη μεταγωγή συνολικά 7 κρατουμένων από την Κασσαβέτεια πίσω στις φυλακές από τις οποίες είχαν αρχικά μετακινηθεί. Στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα και ενός ακόμη Αλβανού κρατούμενου, η φυλακή αυτή δεν ήταν άλλη από τον Κορυδαλλό.
Η διευθύντρια του Κορυδαλλού
Στις 21 Δεκεμβρίου 2021, η διευθύντρια του Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, αρνήθηκε να παραλάβει τους δύο κρατούμενους (Κουφοντίνας & Αλβανός) «στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού», επικαλούμενη και την προηγούμενη έγγραφη οδηγία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ζήτησε τη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Δομοκό και του Αλβανού συγκρατούμενού του στη φυλακή Ναυπλίου για λόγους δημόσιας τάξης, αλλά και προς αποφυγήν διάδοσης του κορωνοϊού.
Στις 4-1-2021 η Κ.Ε.Μ επικύρωσε την απόφαση την από 17.12.2020 απόφαση της ΓΓΑΠ για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Δομοκό.
Δήλωση Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής
Με δήλωσή της η κ Νικολάου, επαναλαμβάνει ότι η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κ.Κ. Δομοκού έγινε με απόλυτη τήρηση των διαδικασιών.
Θυμίζουμε ότι στις 21-12-2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε (αρ. πρωτ. 1617/21 – 12 – 2020) την μεταγωγή του Κουφοντίνα και άλλων 6 κρατουμένων από το Κ.Κ. Κασσαβέτειας, βάσει του άρθρου 3 του Ν.4760/2020.
Στις 21-12-2020 η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφασίζει (αρ. πρωτ. 18159/21 – 12 – 2020) τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό.
Η απόφαση ελήφθη για λόγους έκτακτης ανάγκης καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήδη από τις 17 – 12 – 2020 (Σχετικά: 8915/17 – 12 – 2020 έγγραφο ΓΓΑΠ και 125/21 – 12 – 2020 έγγραφο του Κορυδαλλού.
Στις 4-1-2021 η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση της Γ.Γ.Α.Π για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Δομοκό.
Τι αναφέρει το έγγραφο μεταγωγής του Κουφοντίνα
Στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναφέρεται πως σε συνολική διάρκεια δρομολογίου 1 ώρας και 30΄, ο κρατούμενος παρελήφθη από την Αγροτική φυλακή Κασσαβέτειας, μετήχθη στον Κορυδαλλό (330 χλμ) και την ίδια ημέρα (στη συνέχεια) από τον Κορυδαλλό μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού (250 χλμ)!!!.
Δηλαδή μια απόσταση 580χλμ που για να καλυφθούν απαιτούνται 6,30΄ ώρες, η κλούβα των μεταγωγών την πραγματοποίησε σε μόλις 1 ώρα και 30΄ !!!
Φυσικά ο Δημητρης Κουφοντίνας δεν μετήχθη ποτέ στον Κορυδαλλό, όπως εκ παραδρομής; αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου, αλλά μετήχθη απευθείας από την Αγροτική φυλακή Κασσαβέτειας, στις φυλακές Δομοκού (101 χλμ)!!!, κατά παράβαση του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε στις 13 Δεκεμβρίου του 2020 . Φυσικά τα 101 χλμ καλύπτονται σε 1 ώρα και 30΄, που αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου.
Τι πρέπει να διερευνηθεί
Απομένει πλέον να διερευνηθεί από τις αρμόδιες ανώτατες δικαστικές αρχές:
1. Eάν το έγγραφο της Γ.Γ αντεγκληματικής πολιτικής με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2020, με το οποίο, επικαλούμενη τα έκτακτα μέτρα λόγω Covid, απαγόρευε την φυλάκιση κρατουμένων στον Κορυδαλλό καθώς και
2. Εάν η άρνηση της διευθύντριας του Κορυδαλλού κ Στέφη, να παραλάβει τον κρατούμενο Κουφοντίνα βασιζόμενη στο έγγραφο της Γ.Γ αντεγκληματικής πολιτικής,
Είναι πάνω από το νόμο που προβλέπει την επιστροφή των κρατουμένων από αγροτικές φυλακές στο κατάστημα κράτησης που κρατούταν πριν.
Με λίγα λόγια…
Αν ο κρατούμενος Κουφοντίνας μεταφερόταν ΜΟΝΟ για μία ημέρα στον Κορυδαλλό, την επόμενη ημέρα θα μπορούσε να μεταχθεί στο Δομοκό, δίχως κανένα νομικό πρόβλημα.
Και φυσικά γεννούνται τα ερωτήματα, γιατί δημιουργήθηκε όλος αυτός ο σάλος που μονοπωλεί πλέον τα δελτία ειδήσεων και κατέβασε στο δρόμο, πάλι, χιλιάδες πολιτών απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, στοχοποιώντας αστυνομικούς ;
Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η απόφαση αυτή;
https://www.kathimerini.gr/politics/561239359/nea-anatarachi-me-ton-koyfontina/
Σ.Π
photo:ethnos.gr-in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις