Η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων για την “ενδυνάμωση της αρσενικότητας” ανάμεσα στην μαθητική νεολαία. Και κάπως έτσι επιστρέφουμε πίσω, στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα.
Πώς ακριβώς μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία η αρσενική έκφραση; Πώς μπορεί ένας δάσκαλος να διδάξει ένα αγόρι ως προς το να γίνει άντρας, ή έστω να συμβαδίσει με τα αντρικά στερεότυπα της χώρας του; Η κινεζική κυβέρνηση κάθε άλλο παρα προβληματισμένη δείχνει με τα παραπάνω ερωτήματα. Σύμφωνα με το NBC, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη διαγνώσει ένα “έλλειμμα αρσενικότητας” στη μαθητική νεολαία της χώρας και είναι ήδη έτοιμοι να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του. Όσο κι αν μια τέτοια πρόταση παραπέμπει σε εικόνες από ταινίες όπως το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”, στην πραγματικότητα εκφράζει απολύτως αληθινές και φοβικές πεποιθήσεις για την σεξουαλική έκφραση.
“Κορίτσια που ντύνονται σαν αγόρια που φέρονται σαν κορίτσια”
Οι Acrush είναι ένα pop συγκρότημα κοριτσιών που έχουν επιλέξει τον ελεύθερο προσδιορισμό έκφρασης του φύλου τους. Είναι μια γυναικεία μπάντα που θυμίζει boy band και ουδείς από τους fans τους στέκεται πια σε τέτοιες λεπτομέρειες, παρά μόνο στα εθιστικά pop τραγούδια που ερμηνεύουν. Η Dou Jingtong και η Chris Lee είναι επίσης δύο από τους κορυφαίους pop stars της χώρας, δυο πλάσματα που προσδιορίζονται φυλετικά ως κορίτσια, αλλά στην πραγματικότητα έχουν επιλέξει μια ελεύθερη σεξουαλική έκφραση. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Jingdaily, τόσο η Dou όσο και η Chris είναι περιζήτητες στο νεανικό κοινό των millennials και τα lifestyle brands τις πολιορκούν διαρκώς για να διαφημίσουν προϊόντα.
Bullying από συμμαθητές και από ενήλικες
Σύμφωνα με το NBC, ένα αγόρι σε σχολείο της Σαγκάης που μπορεί να διαπιστωθεί πως μιλάει με ψιλή φωνή ή πως κάνει παρέα με κορίτσια, εύκολα γίνεται στόχος των συμμαθητών του: μπορεί ακόμα και να ακούσει από τον διπλανό του πως “θέλει να βγει ραντεβού με αγόρια”. Αυτό ίσως να είναι μια “συνηθισμένη” εκδοχή του bullying που υφίστανται αγόρια που παρεκκλίνουν έστω και ελάχιστα στην συμπεριφορά τους από τον μέσο όρο. Το σχέδιο της κυβέρνησης της Κίνας για την “ενίσχυση” της αρσενικότητας, με βάση συγκεκριμένα στερεότυπα ανδρισμού, είναι το αμέσως επόμενο επίπεδο αυτής της διαπόμπευσης.
Σύμφωνα με την Λιού Πιν, την επικεφαλής του ανεξάρτητου φεμινιστικού τηλεοπτικού καναλιού Feminist Voices, αυτή η ενίσχυση είναι τουλάχιστον περιττή: “Τα αγόρια δεν χρειάζεται να μάθουν αρσενική συμπεριφορά στα σχολεία. Τα πρότυπα αυτής της συμπεριφοράς, που βασίζονται στο ότι κάθε άντρας πρέπει να είναι σκληρός, θέτουν αμέσως στο περιθώριο άτομα με προσωπικότητες που διαφέρουν από το μέσο όρο, ενισχύουν την πατριαρχία και περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες” δήλωσε.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το Υπουργείο Παιδείας της χώρας εξέδωσε σχέδιο για την “καλλιέργειας της αρσενικότητας” στα αγόρια από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει αρκετά μαθήματα φυσικής άσκησης, αρκετές αθλητικές δοκιμασίες και παρεμβάσεις ως προς τον “περιορισμό της επιρροής από τους celebrities του Internet στα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία”. Την περασμένη χρονιά, ο σύμβουλος πολιτικής του υπουργείου, Si Zefu είχε περιγράψει το ζήτημα αυτό, λέγοντας πως “τα αγόρια της Κίνας έχουν κακομάθει από τις γυναίκες δασκάλες τους και τις νοικοκυρές των σπιτιών τους”, τονίζοντας πως σε συνδυασμό με τις επιρροές από την pop κουλτούρα, έχει διαμορφωθεί μια πανεθνική “κρίση αρρενωπότητας” που απειλεί την επιβίωση της χώρας.
Όταν το yin ξεπερνάει το yang
Στο πέρασμα των αιώνων της κινεζικής ιστορίας, το “yin” συμβόλιζε το εύθραυστο, το παθητικό, ήταν η γυναίκα. Ενώ το “yang” ήταν πάντα πιο επιθετικό, πιο σκληρό και παραδοσιακά ανδρικό. Σε συμψηφισμό με όσα συμβαίνουν στην pop κουλτούρα της χώρας, το γεγονός ότι εδώ και 10 χρόνια, οι εισαγωγές γυναικων στα πανεπιστήμια της χώρας τείνουν να ξεπεράσουν εκείνες των ανδρών, είναι ένας έξτρα πονοκέφαλος για την κυβέρνηση της χώρας. Είναι και μια ένδειξη ότι η Κίνα, σε πείσμα των κυβερνώντων της, κοιτάζει προς το μέλλον και θέλει να τρέξει στην ίδια κούρσα κοινωνικής εξέλιξης με τον δυτικό πολιτισμό.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις