Νέα «επίθεση φιλίας» προς Ισραήλ
Ενόψει του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, ο φερόμενος ως «εμπνευστής» της «Γαλάζιας πατρίδας» βάζει στη ζυγαριά όλο το πακέτο των τουρκικών βλέψεων.
Το σύνολο του προπαγανδιστικού οπλοστασίου της Αγκυρας, ανέσυρε ο φερόμενος ως εμπνευστής της «Γαλάζιας πατρίδας», Τσιχάτ Γιαϊτσί, σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στην εβραϊκή εφημερίδα, Şalom, η οποία εκδίδεται στα τουρκικά.
Ο πρώην επικεφαλής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, ο οποίος συχνά εμφανίζεται ως «λαγός» των επιδιώξεων της Αγκυρας, λίγο πριν την επαναληπτική συνάντηση των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου, άνοιξε όλο τον «τραχανά» των τουρκικών επιδιώξεων.
Ειδικότερα, και με δεδομένο ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν ως στόχο την βολιδοσκόπηση για ενδεχόμενη συμφωνία για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, ο Τ.Γιαϊτσί δηλώνει πως η Τουρκία δεν πρέπει να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, εάν η Ελλάδα δεν δεχτεί συμφωνία – πακέτο για το σύνολο των προβλημάτων, όπως θεωρεί η Αγκυρα, που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Κατηγορεί, επίσης, την Ελλάδα ότι στο παρελθόν, το 2009, «εξαπάτησε» την Αλβανία με την τότε συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, καθώς και την Κύπρο ότι εξίσου «εξαπάτησε» το Ισραήλ (!) και την Αίγυπτο με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.
Ισραήλ – Τουρκία
Επιπλέον, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει με έμφαση στην ψευδεπίγραφη και εξωπραγματική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Προτείνει, ακόμα, στο Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, διότι έτσι θα βγει κερδισμένο, ενώ προχωρεί στην πρωτοφανή αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν «βλέπει» στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοντολογίς, δηλαδή, η Ελλάδα δεν πρέπει να εγείρει κανένα δικαίωμα στην Α.Μεσόγειο.
«Μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που θα υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, στη συνέχεια, με εμφανή υπεροψία, προσθέτει: «Αλλά ακόμη και εάν δεν υπογραφεί το Ισραήλ, η Τουρκία μπορεί να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ και να οριοθετήσει τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της.
Γι’ αυτό το λόγο αυτό το Ισραήλ δεν πρέπει να πιστεύει πως η Τουρκία το έχει ανάγκη. Εάν το Ισραήλ σκέφτεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του, πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία».
Αναλυτικότερα, μιλώντας για:
1.Την «Γαλάζια πατρίδα», σημειώνει πως αποτελεί «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπάρχει αυτοδικαίως και εξ υπαρχής -«ipso-initio»- με βάση και όσα απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ερώτηση εάν αποτελεί θαλάσσια και εναέρια δικαιοδοσία, απαντά: «Ναι, σίγουρα. Η νομοθεσία του εναέριου χώρου αποτελεί μέρος του δικαίου της θάλασσας».
2.Τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναφέρει ότι «τα κράτη δεν έχουν φιλίες ή εχθρότητες, αλλά συμφέροντα. Πρέπει να συμπεριφέρονται ρεαλιστικά και όχι ιδεολογικά».
3.Την Ανατολική Μεσόγειο λέγει ότι:
-«Υπάρχουν και χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές, όπως το Ισραήλ. Το Ισραήλ όπως και η Λιβύη είναι θαλάσσιοι γείτονες».
-«Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση εξαπάτησε το Ισραήλ, όπως και την Αίγυπτο και τον Λίβανο στην Ανατολική Μεσόγειο».
-Η Ελλάδα είναι ένα «κράτος που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο»
4.Τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αναφέρει ότι, «παρόλο που η Ελλάδα σφετερίστηκε με απάτη τα δικαιώματα της Αλβανίας με τη συμφωνία περιορισμού της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε στο παρελθόν (σ.σ. 2009), η Αλβανία συνειδητοποίησε νωρίς την κατάσταση και επέλεξε να την ακυρώσει».
5.Ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σημειώνει πως «η Ελλάδα λέει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα των Νησιών, δηλαδή στο Αιγαίο. Ωστόσο, για άλλα ζητήματα λέει «εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά, δεν τα αντιμετωπίζω ως πρόβλημα».
Ειδικότερα, αναφέρεται στην «στρατιωκοποίηση νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς», στο ότι «η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ, αλλά 10 ν.μ εναέριου χώρου», καθώς και στα «νησιά και τις βραχονησίδες».
Ο ίδιος, επιπλέον, επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, λέγοντας πως η Τουρκία «απειλείται από την Ελλάδα», η οποία «εξοπλίζει τα νησιά, καταλαμβάνει βραχονησίδες που δεν έχει την κυριαρχία τους, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και δικαιώματα μειονοτήτων».
Κατά τον ίδιον, η πρόταση της Ελλάδας «να πάμε στη Χάγη δεν πρέπει να γίνει δεκτή», εφόσον «η Ελλάδα λέει ότι δεν θα συζητήσει κανένα άλλο θέμα στις διερευνητικές επαφές».
Ο Τσιχάτ Γιαϊτσί θεωρεί πως, εάν η Τουρκία συμφωνήσει στη βάση που θέλει η Ελλάδα, δηλαδή διευθέτηση μόνο των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ουσιαστικά θα βγει χαμένη.
«Εάν πάμε στη Χάγη εμείς θα δώσουμε ό,τι έχουμε στα χέρια μας», λέγει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως εάν «κάποιος διαπραγματευτεί τις απαιτήσεις της Ελλάδας, θα έχει ικανοποιήσει το αίτημα της και θα χάσει. Η Ελλάδα επέκτεινε πέντε φορές το έδαφος της δίχως πόλεμο (!). Και όλο αυτό το έδαφος το πήρε με επέκταση έναντι της Τουρκίας»(!).
Κατά το γνωστό αφήγημα της «αυτο-θυματοποίησης», η Τουρκία «δεν είμαστε επεκτατική δύναμη», αλλά η Ελλάδα είναι που «ζητά περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από την έκτασή της. Αυτή είναι η παράλογη προσέγγιση όχι η δική μας».
Και καταλήγει: «Η Ελλάδα συνηθίζει να δημιουργεί ένταση. Επωφελείται από την ένταση. Έτσι ενεργεί καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της».
6.Τη μεγάλη αμερικανική άσκηση, «Defender Europe 21» στην Ανατολική Ευρώπη που ξεκινά από τη Θράκη, και συνεχίζεται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Βαλτική, είπε πως «η άσκηση αυτή διεξάγεται ενάντια στη Ρωσία, αλλά η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη είναι επίσης ανησυχητική. Η Ελλάδα συνεχώς καταχράται των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων».
7.Την Κύπρο ισχυρίστηκε ότι «εξαπάτησε» το Ισραήλ. Μια επισήμανση, βέβαια, που μάλλον προκαλεί γέλωτα.
Ανεξαρτήτως αυτού, είπε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ) είναι ένα μικρό νησί 5.670 τχ. Η ακτογραμμή του Ισραήλ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης Ε/Κ. Με την αρχή της αναλογικότητας, το Ισραήλ πρέπει να λάβει τέσσερα τεμάχια και η Ε/Κ πλευρά ένα. Αλλά δεν έγινε έτσι. Με άλλα λόγια, εξαπάτησε επίσημα το Ισραήλ».
Εξίσου γέλωτα προκαλεί η αναφορά ότι «οι Ελληνοκύπριοι ξέρουν να κατευθύνουν το δίκαιο της θάλασσας προς όφελος τους», αλλά «το Ισραήλ δεν το γνωρίζει», καθώς και ότι «η Ε/Κ διοίκηση νομιμοποιεί τις θαλάσσιες περιοχές, δηλώνοντάς τες στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ως νόμιμες και ως δικό της δικαίωμα».
Ο ίδιος, μάλιστα, φτάνει στο σημείο να πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν «έκλεψε» μόνο το Ισραήλ, αλλά και «από ολόκληρη την Αίγυπτο πήρε 21.500 τχ, και από τον Λίβανο 3.600» (!).
8.Τις τουρκικές θαλάσσιες διεκδικήσεις υποστηρίζει ότι «η περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που σκοπεύουμε να ανακηρύξουμε -462.000 τχ- είναι πάνω από το μισό των 783.000 τχ μας. Δηλαδή η θαλάσσια δικαιοδοσία μας είναι πάνω από το ήμισυ του ηπειρωτικού μας εδάφους».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις