Στην επί της αρχής συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για την σύσταση της Eυρωπαϊκής Eισαγγελίας και άλλες διατάξεις, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

 

Ξεκινώντας την ομιλίας της, η βουλευτής αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ακόμα δεν έχουν λύσει βασικά ζητήματα συνεννόησης μεταξύ τους, που όλοι οι Έλληνες πολίτες, θα θεωρούσαν απολύτως αυτονόητα.

 

Και βεβαίως τίθενται ξεκάθαρα ζητήματα δημοκρατίας, όταν βουλευτές κομμάτων της Ελληνικής Βουλής εμφανίζονται σε ρόλους περιφρούρησης καταλήψεων, οι οποίες είναι εκ του νόμου παράνομες. Ή όταν στελέχη κομμάτων δηλώνουν, για παράδειγμα, ότι εάν εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως, θα γίνεται «της Νίκαιας» κάθε μέρα.

 

Η κα Γιαννακοπούλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τακτικές αυτές λέγοντας ότι: «Δείχνουν ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τις παραδόσεις της κεντροαριστεράς, οι οποίες συμπυκνώνονται σ’ αυτό το οποίο είχε πει ο Ηλίας Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Και μάλιστα, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες για τη δράση της Αριστεράς. Γιατί δημοκρατία σημαίνει, πρωτίστως, και πάνω απ’ όλα, σεβασμός στους νόμους που ψηφίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.»

 

Επιπλέον, η βουλευτής τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν, την κρίσιμη περίοδο, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να καλπάζουν, με την οικονομική κρίση να διογκώνεται καθημερινά, να δίνεται η εικόνα μιας πλήρους ασυνεννοησίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Τις πληρώσαμε αυτές τις τακτικές, όταν άλλες χώρες έβγαιναν από τα μνημόνια μέσα σε δύο και τρία χρόνια, επειδή συνεννοούνταν μεταξύ τους και σε εμάς, εδώ πέρα στην Ελλάδα, μας πήρε πάνω από δέκα χρόνια λόγω του διχαστικού λόγου, λόγω της έντασης,  λόγω των ψευδαισθήσεων που είχαν κάποιοι.»

 

Κλείνοντας, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να αμφισβητείται ευθέως η ύπαρξη κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, επειδή δεν παραβιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο χαριστικά για έναν καταδικασμένο κατά συρροήν δολοφόνο και τρομοκράτη και να εμφανίζεται έντεχνα ότι δήθεν η δημοκρατία εκδικείται. Όπως αδιανόητο είναι, επίσης, να γίνονται επί ένα ολόκληρο μήνα συγκεντρώσεις με τη στήριξη κοινοβουλευτικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζεται το υγειονομικό κόστος, για το όποιο κατά τα άλλα φωνάζουν.

 

«Όλα αυτά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν γιατί πάρα πολύ φοβάμαι, ότι ορισμένοι, όπως μέσα στο κίνημα των αγανακτισμένων δεν έβλεπαν ότι ζέσταιναν το αυγό του φιδιού, τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι ζεσταίνονται άλλα επικίνδυνα για τη δημοκρατία εκτρώματα.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε, σκεφτόμουν ότι συζητούμε άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα,  αλλά, όπως φαίνεται, δεν έχουμε λύσει βασικά ζητήματα συνεννόησης μεταξύ μας, που θα θεωρούσα, όχι απλά εγώ, νομίζω όλοι οι Έλληνες πολίτες, θα θεωρούσαμε απολύτως αυτονόητα.

 

Συζητάμε στις Επιτροπές, συζητάμε στην Ολομέλεια και τελικά, ψηφίζονται νομοσχέδια, κατά πλειοψηφία, επομένως, υπάρχουν οι νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους. Και ξέρετε, δεν έχει σημασία εάν συμφωνούμε ή εάν διαφωνούμε, γιατί υπάρχει η αρχή της πλειοψηφίας, που υπάρχει στις δημοκρατίες.

 

Τίθενται, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίθενται ξεκάθαρα ζητήματα δημοκρατίας, όταν βουλευτές κομμάτων της Ελληνικής Βουλής εμφανίζονται σε ρόλους περιφρούρησης καταλήψεων, οι οποίες είναι εκ του νόμου παράνομες. Ή που στελέχη κομμάτων δηλώνουν, για παράδειγμα, ότι εάν εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως, θα γίνεται «της Νίκαιας» κάθε μέρα.

 

Προσωπικά εγώ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, δεν ψηφίσαμε – δεν ξέρω εάν με ακούτε  κύριε Υπουργέ -προσωπικά εγώ, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, δεν ψηφίσαμε το νόμο. Είχαμε εντονότατες αντιρρήσεις, διαφοροποιήσεις, είχαμε επιφυλάξεις, αλλά οι συμπεριφορές τις οποίες ανέλυσα πιο πριν και οι δηλώσεις, είναι, δυστυχώς, βαθύτατα αντιδημοκρατικές.

 

Αυτές οι τακτικές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δείχνουν ένα πράγμα. Δείχνουν ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τις παραδόσεις της κεντροαριστεράς, οι οποίες συμπυκνώνονται σ’ αυτό το οποίο είχε πει ο Ηλίας Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Και μάλιστα, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες για τη δράση της Αριστεράς. Γιατί δημοκρατία σημαίνει, πρωτίστως, και πάνω απ’ όλα, σεβασμός στους νόμους που ψηφίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά, αναιρείται ο ίδιος ο ρόλος του Κοινοβουλίου ως νομοθετικής εξουσίας και ως του πιο βασικού πυλώνα, ενός από τους πιο βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μας.

 

Και βεβαίως δεν μπορεί,  δεν γίνεται, σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να καλπάζουν, με την οικονομική κρίση να διογκώνεται καθημερινά, να δίνεται η εικόνα μιας πλήρους ασυνεννοησίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Τις πληρώσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις τακτικές, όταν άλλες χώρες έβγαιναν από τα μνημόνια μέσα σε δύο και τρία χρόνια, επειδή συνεννοούνταν μεταξύ τους και σε εμάς, εδώ πέρα στην Ελλάδα, μας πήρε πάνω από δέκα χρόνια λόγω του διχαστικού λόγου, λόγω της έντασης,  λόγω των ψευδαισθήσεων που είχαν κάποιοι.

 

Και τώρα τι κάνουμε; Τώρα ουσιαστικά ζούμε σε έναν νέο γύρο προσπάθειας για να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πλαίσιο είτε με μία συζήτηση γύρω από τον κ. Κουφοντίνα είτε για το ένα θέμα είτε για το άλλο; Είναι αδιανόητο δε και θέλω να το πω από εδώ, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής, από το βήμα της Γερουσίας, είναι αδιανόητο να αμφισβητείται ευθέως η ύπαρξη κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, επειδή δεν παραβιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο χαριστικά για έναν καταδικασμένο κατά συρροήν δολοφόνο και τρομοκράτη και να εμφανίζεται έντεχνα ότι δήθεν η δημοκρατία εκδικείται. Και βεβαίως είναι,επίσης, αδιανόητο να γίνονται επί ένα ολόκληρο μήνα συγκεντρώσεις με τη στήριξη κοινοβουλευτικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζεται το υγειονομικό κόστος, για το όποιο κατά τα άλλα φωνάζουν. Αναλαμβάνουν, βέβαια, κάποιοι το ρίσκο, έτσι μας έχουν πει.

 

Σ΄ αυτά, λοιπόν, τα φαινόμενα και να κλείσω με αυτήν τη γενική εισαγωγή για να μπω στο νομοσχέδιο, χρειάζονται καθαρές κουβέντες και όχι πολιτικό κρυφτό. Όλα αυτά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν γιατί πάρα πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ορισμένοι, όπως μέσα στο κίνημα των αγανακτισμένων δεν έβλεπαν ότι ζέσταιναν το αυγό του φιδιού, τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι ζεσταίνονται άλλα επικίνδυνα για τη δημοκρατία εκτρώματα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις