Ποια άρση μέτρων; – Οι «ειδικοί» αφήνουν ανοιχτό ενδεχόμενο για παράταση στο lockdown

Σε… θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η συζήτηση για το «άνοιγμα» της αγοράς, καθώς από την μία πλευρά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και μέρος της «κυβέρνησης λοιμωξιολόγων» προσπαθούν να δώσουν «ελπίδα» στους πολίτες πως σύντομα όλα θα τελειώσουν και μάλιστα κάνουν διαρροές και για το σχέδιο το οποίο θα ακολουθηθεί, ενώ από την άλλη αρκετοί «ειδικοί» υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κανονικότητα» θα αργήσει πολύ να έρθει, καθώς και το «άνοιγμα» αφορά την χαλάρωση κάποιων μέτρων και ουσιαστικά την κατάργηση των «έξυπνων» μέτρων που ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών και υποτίθεται θα «έσωζαν» τη χώρα από τον κορωνοϊό, ενώ στην καλύτερη περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει στις 29 Μαρτίου. 

Σε αυτό το έργο θεατές οι πολίτες οι οποίοι είχαν δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τους υπόσχεται πριν από λίγες ημέρες πως η χώρα θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου, πλέον έχουμε φτάσει στις 17 του μηνός. 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε πως «αν τα κρούσματα ανεβαίνουν, ίσως χρειάζεται μια εβδομάδα παράταση στο lockdown»

«Αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων, δεν μπορούμε να πούμε ‘προχωράμε’», δήλωσε στον χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε «υπάρχουν κανόνες και μοντέλα βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις».

«Όμως αυτό που βλέπεις τώρα είναι αυτό που έγινε πριν από 15 μέρες, άρα παίρνεις υπόψη κι άλλους παράγοντες» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «πολύ συντηρητικά και βλέποντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ότι η οικονομία δυσκολεύεται, αλλά και τα νοσοκομεία, θα αντέξουν».

«Πρέπει από τη μία να προστατεύσουμε την πολιτεία, δηλαδή την υγεία κι από την άλλη την οικονομία μας», είπε η κυρία Γιαμαρέλλου κάνοντας ειδική αναφορά στο click away και στο click in shop ως μέτρα που μπορούν να μπουν στο «τραπέζι», αφού δεν φέρνουν αύξηση του ιικού φορτίου.

«Αν τα κρούσματα ανεβαίνουν, ίσως χρειάζεται μια εβδομάδα παράταση στο lockdown», είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επόμενες κινήσεις να γίνουν βάσει επιπέδωσης και όχι μείωσης των κρουσμάτων.

«Αν θέλει κανείς να είναι σωστός, πρέπει να λαμβάνει όλα τα δεδομένα», κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.

Γ.Παυλάκης: Επικίνδυνο το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα

«Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, π.χ., τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει».

«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι» πρότεινε επίσης ο κ. Παυλάκης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα.

​Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», τόνισε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άνοιγμα της αγοράς στη χώρα.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις