Στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη, η σημερινή κυβερνητική εξουσία ισοπεδώνει την ελευθεροτυπία. Καταδιώκοντας για αυτόφωρο αδίκημα έναν εκδότη καταδιώκει τη ανεμπόδιστη ενημέρωση. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες…

Έβαλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αστυνομικούς να καταθέσουν μήνυση κατά του δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη – όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Κανείς από την Κουμουνδούρου δεν μπορεί να το αποδείξει. Χρειάζεται όμως;

Όλοι ξέρουν ότι ο Βαξεβάνης είναι επικηρυγμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Σε άλλη χώρα θα είχαν ξεσηκωθεί οι δημοσιογραφικές ενώσεις, αν πχ στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης υπήρχε απαγόρευση για υποβολή ερώτησης στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Documento».

Θα είχαν ξεσηκωθεί και οι εκδότες, αν η κυβέρνηση από ένα πρόγραμμα αμειβόμενης «ενημέρωσης» για την πανδημία, εξαιρούσε έναν μόνο εκδότη.

Τους λόγους τους έχει εξηγήσει από δεκαετίες ο Γερμανός πάστορας Martin Nieöller: αν δεν μιλήσεις όταν η εξουσία την πέφτει στους διπλανούς σου, όταν έλθει η σειρά σου, δεν θα βρεθεί κανείς να μιλήσει για σένα.

Είναι κοινό μυστικό ότι η καταδίωξη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου από τον Μητσοτάκη λειτουργεί με όρους ψύχωσης-στον κυβερνητικό χώρο. Κάποιοι θεωρούν ότι γίνονται αρεστοί αν του επιτίθενται – χωρίς να έχουν λόγο οι ίδιοι.

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία φορτίζει αρνητικά το όνομα του. Επειδή δέχεται σκληρή κριτική, ή άδικη; Όχι ακριβώς. Λέγεται ότι τους πραγματικούς λόγους εξήγησε ο ίδιος σε μια από τις, λίγες κατ ιδίαν, συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα: «επιτίθεται στη σύζυγό μου».

Ούτε αυτός , ούτε οποιοσδήποτε άλλος λόγος νομιμοποιεί Πρωθυπουργό να υποκινεί -η να ανέχεται-σταυροφορία με δημόσιο χρήμα ή με τον κρατικό μηχανισμό, εναντίον δημοσιογράφου ή μέσου ενημέρωσης.

Αν δεν του αρέσει ως άνθρωπος, δεν τον κάνει παρέα. Αν δεν του αρέσει η εφημερίδα του, δεν τη διαβάζει. Αν τον αδικεί δίνει εξηγήσεις. Και αν τον συκοφαντεί, απευθύνεται στη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος.

Αυτό είναι το κράτος Δικαίου στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν είναι ότι συνέβη το Σαββατοκύριακο με τον εκδότη του «Documento». Είτε παρενέβη ο Χρυσοχοΐδης, είτε όχι.

Η εφημερίδα έγραψε για «βασανιστήρια» από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ. Χωρίς να κατονομάσει κανέναν. Αλλά 22 ένστολοι θεώρησαν ότι τους αφορά και έστειλαν εξώδικο στην εφημερίδα. Δικαίωμά τους.

Στο εξώδικο οι ίδιοι έβαλαν τα ονόματά τους. Χωρίς τις υπογραφές τους άλλωστε, δεν θα είχε νόημα η δημοσίευση.

Έτσι συμβαίνει χρόνια τώρα. Οι θιγόμενοι στέλνουν εξώδικο και οι αποδέκτες υποχρεούνται να το δημοσιεύσουν. Κανείς διεκδικητής της αποκατάστασής του δεν επικαλέστηκε … ανωνυμία.

Εδώ αρχίζει η παράνοια. Όσοι υπέγραψαν το εξώδικο για να δημοσιευτεί, όταν δημοσιεύθηκε υπέβαλαν μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όχι στην εισαγγελία, αλλά σε μια άλλη αστυνομική υπηρεσία.

Λόγω της μήνυσης- και κατά τη Βενιζέλεια νομοθεσία που ουδείς κατάργησε ως τώρα- διατάχθηκε, από την ΕΛΑΣ και όχι από τον εισαγγελέα , η σύλληψη του μηνυθέντος.

Κάποια πρωτοτυπία. Πχ επί ΣΥΡΙΖΖΑ, ο απίστευτος Καμμένος έκανε μηνύσεις σε δημοσιογράφους και έτρεχαν οι αστυνόμοι να τους συλλάβουν. Με υπόδειξή του, όπως καταγγέλθηκε. Αν τώρα υπάρχει επίνευση Χρυσοχοΐδη, η ουσία δεν αλλάζει.

Στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη, η σημερινή κυβερνητική εξουσία ισοπεδώνει την ελευθεροτυπία. Καταδιώκοντας για αυτόφωρο αδίκημα έναν εκδότη καταδιώκει τη ανεμπόδιστη ενημέρωση. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες..

Κάποιος να το σταματήσει…

ieidiseis.gr

EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις