Αντίστοιχες πιέσεις ασκεί και προς τα Τίρανα

Ισχυρές πιέσεις ασκεί η Άγκυρα στα Σκόπια, προκειμένου να εκδοθούν στην Τουρκία πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα του ιεροκήρυκα, Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον τελευταίο, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αντίστοιχες πιέσεις ασκεί και προς τα Τίρανα.

Να σημειωθεί ότι το κίνημα Γκιουλέν είχε αναπτύξει επί σειρά πολλών ετών εντονότατη δραστηριότητα στα Βαλκάνια, κυρίως μέσω εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τζαμιών, κ.λπ.

Μάλιστα, κάποια από τα μέλη της «πολιτικής ελίτ» βαλκανικών χωρών φέρονται να έχουν σπουδάσει σε αυτά τα Ιδρύματα, και, ως εκ τούτου, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις ως προς το κλείσιμο των Ιδρυμάτων και την έκδοση δασκάλων και άλλων μελών της οργάνωσης. Κατά πληροφορίες, δραστηριότητα είχε αναπτύξει και στη Θράκη.

Κατά τις επισκέψεις που έγιναν προ μηνών τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια, Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν και πάλι μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του κλεισίματος των Ιδρυμάτων και της έκδοσης Γκιουλενιστών.

Προ ετών, έχοντας το πράσινο φώς κυβερνητικών παραγόντων στο Κόσσοβο, μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν είχαν απαχθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και είναι άγνωστη η τύχη τους.

Εγκώμια

Απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τα μέλη της FETO στη χώρα και ορισμένες εταιρείες, που, κατά την κοινοβουλευτική ερώτηση φέρονται να ανήκουν σε Γκιουλενιστές, ο Ζ. Ζάεφ, αφού έπλεξε το εγκώμιο στην Τουρκία ως «στρατηγικού εταίρου», δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της βόρειας γείτονος, ΜΙΑ, ότι για την έκδοση ορισμένων προσώπων χρειάζεται να υπάρξει γι’ αυτά δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, ανέφερε, ότι «πρώτα κάναμε ελέγχους από τη δική μας εσωτερική σκοπιά ασφαλείας για όλους τους υπόπτους με λεπτομερή ανάλυση των κεφαλαίων, της προέλευσης, των προσώπων, της συμπεριφοράς τους, για τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των εταιρειών όπου εργάζονται πολίτες από την Τουρκία».

Και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά ενημέρωσα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Καταδικάσαμε δημόσια την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Τουρκία γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαδικασιών. Αλλά γνωρίζει και το διεθνές Δίκαιο και τη νομοθεσία μας, η οποία ορίζει ότι πρέπει να υπάρξουν ετυμηγορία, δικαστικά έγγραφα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να ενεργήσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιοι δικαστικοί θεσμοί. Αν υποβληθούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, ασφαλώς θα ενεργήσουμε».

Ως προς τις σχέσεις της χώρας του -την οποία ο Ζ.Ζάεφ ανέφερε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία», όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών- με την Τουρκία, ανέφερε ότι : «βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Υπάρχουν αδιάλειπτοι δεσμοί μεταξύ των λαών μας. Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος, μία εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της ένταξής μας, πρώτα απ’ όλα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Σήμερα είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές ολόκληρου του μακεδονικού (!) λαού μας, στο πεδίο της εκπαίδευσης, του στρατού, του υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ. Δημόσιας Τάξης), της υγείας, του πολιτισμού και πολλών άλλων πτυχών της καθημερινής ζωής. Και γι’ αυτό είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες σε ολόκληρο τον τουρκικό λαό».

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις