Οι προσωποποιημένες καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος είναι πλέον συστατικό στοιχείο του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η λέξη «σκάνδαλο» βρίσκεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και στο λεξιλόγιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα με την πολιτική κριτική της στις κυβερνητικές επιλογές με συστηματικό τρόπο να καταγράφει φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προσωποποιεί αναφερόμενη σε συγκεκριμένες πράξεις και σε ευθύνες υπουργών. Διατηρώντας όμως πάντα «εντός κάδρου» το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποδέχεται ότι στο υφιστάμενο σχήμα μπορούν να «ξεχωρίσουν» οι ευθύνες των υπουργών από το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο, εδράζεται στην δομή της κυβέρνησης. Δηλαδή στην επιλογή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του το καλοκαίρι του 2019 να δημιουργήσει το περίφημο «επιτελικό κράτος». Ένα σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι είναι αποτελεσματικό ώς τρόπος διακυβέρνησης. Το θεωρεί όμως άκρως αποτελεσματικό στο να ελέγχονται από το Μέγαρο Μαξίμου οι κινήσεις των υπουργών. Σε σημείο τέτοιο που το κεντρικό επιτελείο να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των πεπραγμένων σε κάθε υπουργείο. Αρα και την ευθύνη που απορρέει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει συνθήκες αδιαφάνειας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος που δημιουργούνται εξαιτίας θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε για τις δημόσιες συμβάσεις. Κυρίως όμως προσωποποιεί τις ευθύνες στις καταγγελίες του όταν πρόκειται για συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθούνται σε επιμέρους τομείς.

Έτσι το τελευταίο διάστημα ευθέως στο «στόχαστρο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τέτοια ζητήματα βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Επίσης για την αξιωματική αντιπολίτευση γενικευμένο σκάνδαλο αποτελεί η υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ανάλογη οπτική υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της παροχής self – test ανίχνευσης του Covid 19. Η ταχύτατες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τις προμήθειες εγείρουν τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ανάμεσα στις προμηθεύτριες εταιρίες θα ειναι η Siemens.

Η σύμβαση με την Cisco και η Νίκη Κεραμέως

Η σύμβαση που υπογράφθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την εταιρία Cisco για την τηλε-εκπαίδευση στο οποίο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα σκανδαλώδους διαχείρισης. Στο οποίο εμπλέκεται η Νίκη Κεραμέως.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτό που παρουσιάστηκε αρχικά ως δωρεά της εταιρίας Cisco για να υλοποιηθεί η τηλε-εκπαίδευση το 2020 ήταν ουσιαστικά προσυμφωνημένο. Έτσι η εν λόγω εταιρία να πάρει και το επόμενο έτος «την δουλειά» και μάλιστα με κόστος 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης να αποκτήσει προβάδισμα για ανάλογες συμβάσεις με το υπόλοιπο δημόσιο τομέα καθώς και να διαχειριστεί τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων προσώπων που ενεπλάκησαν στην τηλε-εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει
Δικαίωση θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα αποκάλυψε η σύμβαση με την Cisco EUROKINISSI

Όπως επισήμανε σε πρόσφατη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, «η εν λόγω εταιρεία, κοινώς, απέκτησε δεδομένα για το ποιες ιστοσελίδες προτιμούν, τις ηλεκτρονικές αγορές που κάνουν, τον χρόνο που εργάζονται εξ αποστάσεως, τον τρόπο που διασκεδάζουν, τις πολιτικές τους προτιμήσεις και πολλά άλλα. Ένα ωραίο πακέτο της ανάλυσης της συμπεριφοράς κάθε χρήστη, το οποίο μπορεί να μεταπωλήσει σε τρίτους και το οποίο έχει τεράστια αξία στα χέρια κάποιου που θέλει να το χρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς, διαφημιστικούς σκοπούς, ακόμα και προπαγανδιστικούς σκοπούς». Μάλιστα επισήμανε ότι «το ζήτημα πλέον δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό, καθώς συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Η οσμή του σκανδάλου δεν καλύπτεται πλέον. Η κ. Κεραμέως οφείλει να υποβάλλει την παραίτησή της από το Υπουργείο και να λογοδοτήσει».

Η Μερόπη Τζούφη, αναπληρώτρια συντονίστρια Παιδείας του κόμματος επισήμανε πως «αποκαλύφθηκε ότι η τηλεκπαίδευση ήταν στηριγμένη στη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας Cisco Webex και βαφτίστηκε δωρεάν από την υπουργό Παιδείας. Δε διανοήθηκαν καν να ενισχύσουν το υπάρχον δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης και στράφηκαν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα». Σημείωσε ότι «υπάρχει μείζον ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα και τα μεταδεδομένα 1,5 εκατ. μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, τα οποία -με τις ευχές του ΥΠΑΙΘ- συλλέχθηκαν από τον αμερικάνικο κολοσσό».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα που προέκυψε σχετικά με τα δεδομένα της τηλε-εκπαίδευσης όταν μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αναρτήθηκε μετά από καθυστέρηση 1 έτους η σύμβασή του υπουργείου Παιδείας με την αμερικανική εταιρία αποτελεί ένα είδος μεταχρονολογημένης δικαίωσης. Κυρίως επειδή ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο το «δωρεάν» εγχείρημα της τηλε-εκπαίδευσης όσο κυρίως το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

Η Σοφία Νικολάου και το outsourcing

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «σφίγγει τον κλοιό» σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με τις αποφάσεις της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η φράση που χρησιμοποίησε δύο φορές το τελευταίο διάστημα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την οποία η γ.γραμματέας «έχει φάει και τα πόμολα στις φυλακές» δείχνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πειστεί ότι η εν λόγω αξιωματούχος χρησιμοποιεί με σκανδαλώδη τρόπο την δυνατότητα απευθείας αναθέσεων για προμήθειες στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει λόγο μεταξύ άλλων για αναθέσει σε εταιρίες που ιδρύθηκαν λίγο πριν την έναρξη διαγωνισμού ή για εταιρίες που ανέλαβαν δουλειές η οποίες ήταν άσχετες με το αντικείμενο των εργασιών τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Μαρτίου κατέθεσε κατάλογο στην Βουλή με 6 τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει
Συνεχίζονται οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου γ.γ αντεκγληματικής πολιτικής EUROKINISSI

Τον κατάλογο συμπληρώνει με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται σε ανάθεση έργου που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ύψους 24.800 σε ιδιώτη ψυχολόγο που «ήταν προηγουμένως σύμβουλος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου». Επίσης αναφέρεται σε «ανάθεση στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ, του σχεδιασμού νομοθετικών και άλλων δράσεων για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και το Σπίτι του Παιδιού, ενώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, έναντι 100.000 Ευρώ. Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε πρόσκληση σε τρεις εταιρείες για τον «σχεδιασμό και εξειδίκευση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», μεταξύ των οποίων η διατύπωση προτάσεων για το περιεχόμενο των δράσεων, έναντι αμοιβής 60.000 Ευρώ για έξι μήνες». Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρεται προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα λέγοντας ότι «δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς outsourcing σε κρίσιμους τομείς, μετατρέπει σε ΣΔΙΤ την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Εκκολαπτόμενο σκάνδαλο στην Τράπεζα Πειραιώς

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη κατονομάσει τα πρόσωπα που θεωρεί υπεύθυνα για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την αύξηση μετοχική κεφαλαίου. Είναι όμως σαφές ότι το θεωρεί κορυφαίο σκάνδαλο εν εξελίξει.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή ήταν σαφέστατος ως προς το ότι στο μέλλον κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει την υπόθεση προκειμένου να υπάρξει λογοδοσία και απόδοση ευθυνών. Η σημασία που αποδίδει στο συγκεκριμένο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ καταδείχθηκε και από την επιστολή του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην επιστολή αυτή επισημαίνεται μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο για την αδιαφάνεια συγκεκριμένων συναλλαγών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της χώρας μας όσο και σε νομικό επίπεδο»

Πάντως η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 32 βουλευτών του, για τον έλεγχο της υπόθεσης απευθύνθηκε στον κατά νόμο υπεύθυνο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκουρα. Ο οποίος έχει στοχοποιηθεί και πρόσφατα από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν κατέθεσε εναντίον του πρόταση μομφής με στόχο να υπάρξει πολιτική συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που είχε εισαχθεί για ψήφιση.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν μεταξύ άλλων σχετικά με την Τράπεζα Πειριαώς πως «για την εξυγίανση του ισολογισμού της η εταιρεία θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δις. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς. Ωστόσο, παρά τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση στη τιμή της μετοχής, της Πειραιώς Financial, η οποία κατά το κλείσιμο της 19.03.2021 έφτασε στα 0,54€, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για κερδοσκοπικά «παιχνίδια» ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της. Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές τόσο στο δημόσιο όσο και στους μικρομετόχους της τράπεζας». Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι ζημιές του δημοσίου μπορεί να φθάσουν και τα 3 δις ευρώ ενώ το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί από 33,34% από το 61% που διαθέτει σήμερα.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στέλιος Πέτσας και Γιάννης Βρούτσης. Δύο υπουργοί που κατηγορήθηκαν για σκάνδαλα από τον ΣΥΡΙΖΑ στους προηγούμενους θώκους τους EUROKINISSI

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ συναθροίζει υποθέσεις όπως οι προαναφερόμενες με υποθέσεις που θεωρεί ότι είχαν «οσμή σκανδάλου» τους προηγούμενους μήνες. Κορυφαία ανάμεσα σε αυτές είναι η υπόθεση της «Λίστας Πέτσα» που αφορά την διαφημιστική καμπάνια του «Μένουμε Σπιτι» της προηγούμενης Άνοιξης. Επίσης το θέμα των περίφημων voucher των 600 ευρώ που διανεμήθηκαν με βάση απόφαση του υπουργείου Εργασίας που έδινε την σχετική δυνατότητα σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που αποδείχθηκαν αμφιβόλου ποιότητας. Η υπόθεση δηλαδή που έγινε γνωστή ως «Σκόϊλ Ελικίκου».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις