Συζητήθηκε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς κατά παράβαση εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής επισήμανε πως η διακίνηση και εμπορία κατά παραβίαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας ζώων συντροφιάς, τα οποία αναγνωρίζονται ως έμβια και συναισθανόμενα όντα είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα, η οποία δεν πρέπει να έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Η βουλευτής, στην πρωτολογία της, αναφέρθηκε εκτενώς σε ενέργειες, καταθέτοντας μία σειρά από σχετικά έγγραφα, στις οποίες έχει προβεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, ενώ τόνισε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αφού πολλά δημοσιεύματα αποδεικνύουν τις αθρόες εισαγωγές ζώων συντροφιάς, με σκοπό την πώλησή τους, τα οποία προέρχονται από παράνομα εκτροφεία, αλλά και αποστολές αδέσποτων ζώων συντροφιάς με πρόσχημα την υιοθεσία, με άγνωστη όμως κατάληξη.

Επίσης, έχει αναδειχθεί ότι τα μεταφερόμενα ζώα για τα οποία είχαν εκδοθεί διαβατήρια είτε δεν είχαν καταγραφεί στη διαδικτυακή ψηφιακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε είχαν καταγραφεί, χωρίς ωστόσο να έχει τηρηθεί η κείμενη εθνική νομοθεσία.

Κλείνοντας την αρχικής της τοποθέτηση, η βουλευτής, υπογράμμισε ότι, ως κράτος-μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού 576 του 2013, παρόλο που οφείλαμε να θεσπίσουμε τα εφαρμοστικά μέτρα του κανονισμού, αλλά και κυρώσεις αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Ο Υπουργός κος Λιβανός από πλευράς του, αναγνώρισε τη σημασία της ερώτησης της βουλευτού και την ευχαρίστησε που ανέδειξε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Επεσήμανε ότι το διάστημα αυτό, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα προστατεύσει όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, και θα εξασφαλίσει την ευζωία τους.

Στη δευτερολογία της, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αρμόδια, η κεντρική Αρχή η οποία παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και, παράλληλα, εισηγείται και τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μη όφειλε, παρουσιάζει ένα σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, στον Κώδικα για την υγεία των ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα ζώα, αλλά και σε πλήθος ενωσιακών διατάξεων.

Άρα, σχετικά με όλα τα στοιχεία, που παρέθεσε η βουλευτής, έκανε σαφές ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς διευκολύνεται με όλη αυτή την ιστορία της ανεξέλεγκτης και αδιαφανούς χρήσης διαβατηρίων χωρίς να υπάρχει νόμιμη κατοχή ζώων.

Κλείνοντας η βουλευτής ρώτησε επισταμένα τον κ. Υπουργό για ποιο λόγο δεν έχουν θεσπιστεί τα εφαρμοστικά μέτρα του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού κανονισμού 576 του 2013, ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά τα ζώα συντροφιάς και, δεύτερον, γιατί παρά τις δεσμεύσεις του του προκάτοχου του Υπουργού, κ. Βοριδή, αναρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία και ανακοινώνει φωτογραφικές διατάξεις, πράγμα το οποίο δεν συνάδει ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε βεβαίως προσφέρουν καμία σοβαρή και ουσιαστική προστασία σε αυτά τα πλάσματα. Δυστυχώς, στα ερωτήματα αυτά, δεν έλαβε καμία ουσιαστική απάντηση.

 

 

Παρακάτω όλη η συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτηση σε link στο youtube:

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης της Βουλευτού και η απάντηση του Υπουργού επί της επίκαιρης  ερώτησης έχει ως εξής:  

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η διακίνηση και εμπορία κατά παραβίαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας ζώων συντροφιάς, τα οποία αναγνωρίζονται ως έμβια και συναισθανόμενα όντα είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα, η οποία δεν πρέπει να έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της ανάδειξης, αλλά και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών, όπως είναι συζητήσεις, ψηφίσματα και άλλα. Μεταξύ άλλων η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε σε μια από τις συζητήσεις ότι όπου εντοπίζεται το παράνομο εμπόριο γατών και σκύλων αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη νομοθεσίας, αλλά στο ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σωστά από τα κράτη – μέλη και εδώ πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερη ενέργεια. Θα καταθέσω αυτή τη δήλωση της κυρίας Κυριακίδου για τον Υπουργό.

Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου του 2020 σχετικά με το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η παράνομη εκτροφή γατών και σκύλων συχνά γίνεται με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος και αυτό λαμβάνει χώρα κάτω από φρικτές συνθήκες, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παραποιημένων διαβατηρίων ζώων συντροφιάς, πολλές φορές με συμμετοχή κτηνιάτρων που συνεργάζονται με τους διακινητές, κάνοντας τους ελέγχους πολύ πιο δύσκολους, και βεβαίωσε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώων συντροφιάς και την καταγραφή του microchip των ζώων συντροφιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προέλευση του ζώου συντροφιάς παραμένει σαφής. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά το σχετικό 2, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα χρειαστώ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Τα ίδια ακριβώς αναφέρονται και σε εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο θα καταθέσω και αυτό, για να το δείτε και να το έχετε εις γνώση σας, κύριε Υπουργέ. Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, από την άλλη -και εδώ πέρα υπάρχει μεγάλο ζήτημα- πολλά δημοσιεύματα που έρχονται στην επιφάνεια αποδεικνύουν την παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών που αναφέρονται στα συγκεκριμένα ζητήματα και αφορούν αθρόες εισαγωγές ζώων συντροφιάς με σκοπό την πώλησή τους, τα οποία προέρχονται από παράνομα εκτροφεία, αποστολές αδέσποτων ζώων συντροφιάς με πρόσχημα την υιοθεσία, αλλά με άγνωστη κατάληξη, κύριε Υπουργέ. Και βεβαίως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι αποστολές των αδέσποτων ζώων κατατάσσονται στις εμπορικές και φιγουράρουν σε ξένες ιστοσελίδες να δίνονται έναντι χρηματικού ποσού 300 ή 400 ευρώ. Θα σας καταθέσω το σχετικό 4, τις μεταφρασμένες τιμές των ζώων ανά κεφάλι, κύριε Υπουργέ.

Επίσης, έχει αναδειχθεί -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ότι τα μεταφερόμενα ζώα για τα οποία είχαν εκδοθεί διαβατήρια είτε δεν είχαν καταγραφεί στη διαδικτυακή ψηφιακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε είχαν καταγραφεί, χωρίς ωστόσο να έχει τηρηθεί η κείμενη εθνική νομοθεσία. Θα σας καταθέσω το σχετικό 5, όπου είναι δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων στον Βόλο.

Ενώ, λοιπόν, οφείλαμε ως κράτος-μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού 576 του 2013, να είχαμε θεσπίσει εφαρμοστικά μέτρα του κανονισμού, αλλά και κυρώσεις -κυρώσεις, κύριε Υπουργέ- αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Θα σας καταθέσω το σχετικό νούμερο 6, απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Αμυρά για τα εφαρμοστικά μέτρα όπου αναφέρεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην ελληνική πολιτεία για την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων.

Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερόμενα, κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να σας ρωτήσω ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτό το αδιανόητο φαινόμενο, την παράνομη διακίνηση και παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς.

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αναλογικά, μια πέντε λεπτών ερώτηση αναλογίζεστε τι απάντησης χρήζει.

Αγαπητή κυρία Γιαννακοπούλου, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, το ζήτημα των ζώων συντροφιάς αναντίλεκτα είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, στο οποίο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Και αυτό γιατί είναι δεδομένα τα πολλαπλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία, αλλά και στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου από τη συνύπαρξή του με τα ζώα συντροφιάς.

Όντας και ο ίδιος τυχερός, όχι μόνο ως ιδιοκτήτης, αλλά και ως κανονικός συγκάτοικος ενός σκύλου ο οποίος αποτελεί μέλος της οικογένειάς μου, σας το επιβεβαιώνω ανεπιφύλακτα.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καραντίνας ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αποφασίζουν να θέσουν υπό τη στέγη τους ένα κατοικίδιο ζώο.

Βεβαίως, η εικόνα όπως την περιγράψατε, ίσως ακόμα και χειρότερα, δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Κι αυτό διότι δεν εμφορούνται όλοι από αγάπη και ενδιαφέρον για τα ζώα. Αντιθέτως, έκνομες δραστηριότητες, κακοποιήσεις, παράνομη εμπορία, εγκατάλειψη παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση και έχετε δίκιο στα στοιχεία που καταθέτετε και στην αγωνία την οποία καταθέτετε. Γι’ αυτόν τον λόγο το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους δήμους, την Αστυνομία, αγωνίζεται για την καταπολέμηση και να βρούμε τρόπους ακριβώς να έχουμε καλύτερους ελέγχους και περισσότερες κυρώσεις.

Η παράνομη εμπορία είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο όπως ξέρετε. Η Ελλάδα φυσικά εφαρμόζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον βαθμό που είναι αυτοί αποτελεσματικοί και σε συνδυασμό με την εθνική νομοθεσία λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη των φαινομένων εκμετάλλευσης των ζώων και παράνομης εμπορίας. Στο Υπουργείο διαθέτουμε μια βάση δεδομένων για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς.

Στο πεδίο των ελέγχων οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη δύσκολη εποχή που ζούμε σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό -πάντως κάνουν τη δουλειά τους- σε συνεργασία και με τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, την Αστυνομία, τις λιμενικές αρχές, διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώσουν παραβάσεις σε σχέση με την παραγωγή, τη διακίνηση την εμπορία και την εισαγωγή προϊόντων και όποτε είναι ανάγκη επιβάλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις στον βαθμό που μπορούν. Πράγματι, πρέπει να  γίνουν πολύ περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναγνωρίζοντας μάλιστα την αναγκαιότητα ενίσχυσης αυτών των ελέγχων, ολοκληρώσαμε την προηγούμενη χρονιά τη διασύνδεση της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής  με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι καθίσταται γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι, αφού η Αστυνομία μπορεί πλέον να αντλεί απευθείας τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτή η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς. Προς τον σκοπό αυτό έχουν διανεμηθεί επτακόσιοι πενήντα ανιχνευτές εντοπισμού ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σχεδόν σε όλους, ακόμα και στα δασαρχεία, στις θηροφυλακές, στα αεροδρόμια και στα τελωνεία.

Η ερώτηση, αγαπητή κυρία Γιαννακοπούλου, είναι πραγματικά επίκαιρη και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Το διάστημα αυτό το οποίο μιλάμε, αυτές τις μέρες, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, εγώ καθημερινά με τον κ. Πέτσα, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και νομίζω το γνωρίζετε αυτό, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιεί καλύτερες πρακτικές από αυτές τις οποίες έχουμε μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που περιγράψαμε, να προστατεύσει ει δυνατόν όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, και να εξασφαλίσει την ευζωία τους.

Αυτό το σχέδιο νόμου μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους, τα οποία θα ληφθούν βεβαίως υπόψη προτού το νομοσχέδιο έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Σας καλώ, λοιπόν, και εσάς και όλους όσους θα έχουν αυτό το ενδιαφέρον και τις συγκεκριμένες ευαισθησίες, να συμβάλλουν στο έργο αυτό με ρεαλιστικές σκέψεις και προτάσεις.

Χρειαζόμαστε ουσιαστικές προτάσεις -όχι μόνο έκφραση αγωνίας- που θα πατούν γερά στην πραγματικότητα και θα οδηγούν στους στόχους που θέλουμε ως πολιτισμένη κοινωνία. Είναι για μας θέμα πολιτισμού και θέμα ανθρωπισμού, θέμα δηλαδή στο οποίο η Κυβέρνησή μας έχει και δείχνει την απόλυτη ευαισθησία της και δεν προτίθεται, όπως είπα και στην αρχή, να δείξει καμία ανοχή.

Θα επανέλθω στη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μας λέτε ότι η Κυβέρνηση έχει ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εγώ την προσωπική σας ευαισθησία δεν έχω κανέναν λόγο να την αμφισβητήσω. Όμως, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Και μιλούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ. Και, δυστυχώς, μέχρι στιγμής η Κυβέρνησή σας έχει προβεί σε ανερμάτιστες ενέργειες και σε αντιφατικές δηλώσεις. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι, δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς δεν εφαρμόζετε τους κανονισμούς που θα έπρεπε να εφαρμόσετε. Εκεί έγκειται το θέμα, όπως σας είπα και στην πρωτομιλία μου.

Ενώ, λοιπόν -να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ- η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αρμόδια, η κεντρική Αρχή η οποία παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και, παράλληλα, εισηγείται και τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής, τι κάνει η Κυβέρνησή σας; Βλέπουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριε Υπουργέ, ως μη όφειλε, να παρουσιάζει ένα σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, στον Κώδικα για την υγεία των ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα ζώα, αλλά και σε πλήθος ενωσιακών διατάξεων. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεστε τα κριτήρια της καλής νομοθέτησης και του «επιτελικού» κράτους.

Θα αντιπαρέλθω όλα αυτά τα οποία ναι, βεβαίως είπατε για το ζήτημα της θέσπισης μητρώου ζώων και για το ψηφιακό ιστορικό των ζώων, γιατί ήδη -και το γνωρίζετε, το αναφέρατε βέβαια- έχουμε με τον ν.4039/2012 -και θεσπίστηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη- μία αξιόπιστη ηλεκτρονική κεντρική βάση δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς, η οποία περιλαμβάνει και το ψηφιακό ιστορικό των ζώων και είναι προσβάσιμη από όλες τις αρμόδιες Αρχές, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιχνηλασιμότητα και κατ’ επέκταση την προστασία των ζώων.

Έρχομαι, λοιπόν, στη δυνατότητα υιοθεσίας ζώων συντροφιάς από φιλοζωικά σωματεία με έδρα το εξωτερικό. Και θέλω να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι το 2016 η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή διά της κυρίας Ασημακοπούλου, της Βουλευτού σας τότε, έλεγε άλλα από αυτά τα οποία κάνετε εσείς αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Έλεγε ότι ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, σε καμία περίπτωση νομικό πρόσωπο, όπως πλέον δίνετε εσείς τη δυνατότητα, και ότι υπάρχει κύκλωμα παράνομης διακίνησης ζώων, η οποία γίνεται με το αζημίωτο. «Το γνωρίζουμε…» -όπως είπε- «…πολύ καλά και είμαστε αντίθετοι στα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται». Θα σας καταθέσω το σχετικό πρακτικό με την ομιλία της κυρίας Ασημακοπούλου.

Ένα λεπτό θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.

Τη θέση αυτή της Νέας Δημοκρατίας ήρθε να επιβεβαιώσει και η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής -είναι το σχετικό 8, το οποίο θα καταθέσω- η έκθεση επί του νομοσχεδίου.

Πάμε τώρα στην καταβολή εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας, όπως ανακοινώθηκε και αποτελεί διάταξη στο σχέδιο νόμου το οποίο, όπως λέμε, αναρμοδίως φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι εσείς ως οφείλατε. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει, ότι υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας η οποία συνιστάται στη διάθεση από σωματεία σκύλων με αυτήν τη δραστηριότητα η οποία συνιστάται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων και, επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορεί να στερηθεί εμπορικού χαρακτήρα. Θα σας καταθέσω το σχετικό 9 για την απόφαση δικαστηρίου, η οποία αναφέρει ακριβώς αυτό το ζήτημα από τη νομολογία.

Θα καταθέσω, επίσης, κύριε Υπουργέ, καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων, τα οποία φέρονταν να είχαν αποδέκτες φιλοζωικά σωματεία με έδρα το εξωτερικό, τα οποία διαθέτουν ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού. Θα καταθέσω το σχετικό 10 και 11 -πρακτικά και αποφάσεις Πλημμελειοδικείου Αθηνών, εννοείται χωρίς τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα- για να δείτε την έκταση του ζητήματος.

Θα καταθέσω, επίσης, την άσκηση ποινικής δίωξης κατά φιλοζωικών σωματείων, τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να διακινούν αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού. Είναι το πρακτικό 12. Στα Χανιά η συγκεκριμένη περίπτωση.

Θα σας καταθέσω και την έκθεση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Πάτρα για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, κύριε Λιβανέ, πού αποσκοπεί η συγκεκριμένη διάταξη, η διάταξη στο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να μας φέρετε. Πού αποσκοπεί, αν όχι στη νομιμοποίηση της εμπορίας των αδέσποτων ζώων και στην παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη και στις εν εξελίξει υποθέσεις, οι οποίες δικάζονται;

Εδώ καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται ερωτήματα. Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει τελικά η Κυβέρνηση; Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη.

Επίσης, θέλω να σας καταθέσω ένα έγγραφο για την κατάσχεση ζώων συντροφιάς στην Ελβετία, τα οποία δεν είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ αν και είχαν χορηγηθεί διαβατήρια και έφεραν αριθμούς σήμανσης. Τι ενέργειες έχετε κάνει για την επιστροφή αυτών των ζώων;

Τέλος -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- καταθέτω έκθεση κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία από αυτοψία που διενήργησε σε παράνομο χώρο συγκέντρωσης ζώων αναφέρει ότι βρέθηκαν ογδόντα εννέα διαβατήρια και βιβλιάρια υγείας ζώων, κενά κτηνιατρικών πράξεων, τα οποία ήταν προϋπογεγραμμένα και προσφραγισμένα. Μιλάμε για κύκλωμα, κύριε Υπουργέ. Μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα, πολύ σοβαρές καταγγελίες με βάση στοιχεία. Κατασχέθηκαν έντυπα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, τα οποία ήταν προϋπογεγραμμένα και ήταν και προσφραγισμένα.

Ορίστε, έκθεση Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.

Άρα, με όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία σας έχω παραθέσει, νομίζω ότι είναι σαφές ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς διευκολύνεται με όλη αυτή την ιστορία της ανεξέλεγκτης και αδιαφανούς χρήσης διαβατηρίων χωρίς να υπάρχει νόμιμη κατοχή ζώων.

Και προφανώς, προφανέστατα, όλο αυτό δεν αντιμετωπίζεται, κύριε Υπουργέ, με παρασκηνιακές διαδικασίες από αναρμόδιο Υπουργείο -και το τονίζω αυτό- για τη σύνταξη σχεδίου νόμου ούτε με την απεμπόληση αρμοδιοτήτων που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επαναλαμβάνω, είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Και βεβαίως, πριν από λίγο καιρό, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Βορίδης ξεκαθάριζε εδώ, σε Δελτίο Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι άλλαξε, κύριε Λιβανέ;

Τι άλλαξε; Άλλα έλεγε στις 5/2/2021 ο κ. Βορίδης και άλλα κάνετε. Τι συνέβη; Για ποιο λόγο, λοιπόν, πρώτον, δεν έχουν γίνει τα εφαρμοστικά μέτρα των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά τα ζώα συντροφιάς; Γιατί, δυστυχώς, όπως βλέπουμε, αναρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που ανήκει σε εσάς με την εκκωφαντική -και κλείνω- πρωτοφανή απουσία όλων των αρμόδιων φορέων και των αρμόδιων επιστημόνων μέσα από παρασκηνιακές προφανώς διευθετήσεις και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο. Και ανακοινώνονται φωτογραφικές διατάξεις, πράγμα το οποίο δεν συνάδει ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε βεβαίως προσφέρουν καμία σοβαρή και ουσιαστική προστασία σε αυτά τα πλάσματα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, σέβομαι πάρα πολύ την αγωνία σας και άρα το πάθος με το οποίο υποστηρίζετε τις θέσεις σας και δέχομαι την κριτική σας και την ώθηση που μας δίνετε για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε κάθε περίπτωση για επίτευξη στόχων που, όπως είπα και εγώ, είναι κοινοί.

Επίσης δέχομαι την κριτική σας για τη σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο . Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσουμε και τις επόμενες μέρες για να διευκρινιστούν απόλυτα και καθαρά.

Δεν δέχομαι όμως την κριτική σας για ανερμάτιστες ενέργειες και αντιφατικές δηλώσεις. Βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με εσάς και σίγουρα έχουμε μια ενιαία στάση και μια αγωνία, όπως σας είπα και πριν, σαν Κυβέρνηση αλλά και σαν φυσικά πρόσωπα όλοι μας για τα ζητήματα τα οποία θέσατε.

Θεωρώ ότι πολύ σωστά είπατε ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι υπεύθυνη και για την ευζωία και για την υγεία και για την περίθαλψη των ζώων. Και αυτό πράγματι είναι έτσι και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνει έτσι, διότι είναι οι αρμοδιότητές της.

Από εκεί και πέρα ο ν. 4039/2012, δηλαδή το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρήζει βελτίωσης. Αυτό το είπα και πριν και απ’ ό,τι καταλαβαίνω συμφωνείτε και εσείς.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τον καινούριο νόμο-πλαίσιο τον οποίο φέρνουμε.

Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιος είναι ο επισπεύδων Υπουργός ο οποίος θα φέρει το νομοσχέδιο εδώ. Έχει σημασία να υπάρξει καλή συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία, που υπάρχει, να βρούμε κοινούς τόπους και να έχει ο καθένας τις αρμοδιότητές του έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι από αυτό που είμαστε σήμερα. Σας θυμίζω ότι δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση. Τα προβλήματα αυτά στα ζώα συντροφιάς υπήρχαν και όταν το δικό σας κόμμα ήταν στην κυβέρνηση. Δεν άλλαξε κάτι τότε.

Θεωρώ ότι είναι λάθος να βάζουμε τέτοιου είδους ζητήματα σε κομματική αντιπαράθεση. Αντιθέτως εκτιμώ ότι όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία καταθέσατε είναι χρήσιμα. Πολλά από αυτά τα ήξερα, αλλά κάποια είναι καινούρια και για εμένα. Είναι χρήσιμα για εμάς σε αυτήν τη φάση που κάνουμε την προετοιμασία του νομοσχεδίου που, όπως σας είπα, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Απορώ πώς είσαστε τόσο σίγουρη που έχετε δει τις διατάξεις αφού δεν είναι καν έτοιμες. Εν πάση περιπτώσει προσπαθείτε και τρέχετε πιο γρήγορα για να μας προφυλάξετε από λάθη που θα γίνουν και σας ευχαριστούμε για αυτό.

Εμείς θέλουμε τη συνδρομή σας, για καλό το λέω. Και θέλουμε τις ιδέες σας όχι τόσο πολύ ως προς το να μας μάθετε πώς πρέπει να κάνουμε καλύτερα την προετοιμασία για να έρθει αυτό το νομοθέτημα στη Βουλή, αλλά για το πώς αυτό το νομοθέτημα μπορεί να είναι πιο σωστά φτιαγμένο, πιο αποτελεσματικό στη συνέχεια στην εφαρμογή του για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγματι ζέον θέμα το οποίο μας απασχολεί όλους και μας θλίβει όλους.

Θέλω επίσης να πω ότι για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε και να δουλέψουμε μαζί με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι είτε κατά μόνας είτε σε διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τα ζητήματα αυτά και αυτοί βεβαίως θα έχουν βαρύνοντα λόγο σε αυτήν τη δημόσια διαβούλευση. Το κράτος όμως έχει την ευθύνη και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, να φέρουν το πλαίσιο και κυρίως στη συνεχεία ο κρατικός μηχανισμός, οι δήμοι από τη μια μεριά, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από τους δήμους πρέπει να γίνει η πρώτη δουλειά, και βεβαίως η δική μας Κτηνιατρική Υπηρεσία να δουλέψουν έτσι ώστε να φτάσουμε στα αποτελέσματα που και εσείς θέλετε και εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε.

Ευχαριστώ για την ερώτηση και για τη συνδρομή σας.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις