Εσείς λέτε ότι τα self test θα είναι το κλειδί ανοίγματος της οικονομίας, της αγοράς, της εκπαίδευσης» είπε ο κ. Ξανθός κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την επιλογή.

Προειδοποίηση για τους σημαντικούς κινδύνους που κρύβει το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος δραστηριοτήτων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας με μοναδικό οδηγό τα τεστ αυτοδιάγνωσης από τα φαρμακεία (self test) απεύθυνε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να κλείσει την «μαύρη τρύπα» της ελλιπούς επιδημιολογικής επιτήρησης που παρατηρείται εδώ και μήνες.

«Τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι μια υγειονομικά επισφαλής επιλογή» ανέφερε ο κ. Ξανθός από το βήμα της Βουλής και επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το οποίο αναφέρει ότι ο ρόλος αυτών των τεστ πρέπει να είναι «μόνο συμπληρωματικός» μέσα σε ευρύτερη στρατηγική εκτεταμένων ελέγχων.

Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η «μαύρη τρύπα» που οδήγησε στην έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα παρά το πεντάμηνο lockdown ήταν η ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση στην κοινότητα.

«Αντί να παρέμβετε σθενάρα για να αναχαιτιστεί ο ιός στην κοινότητα αναθέτετε αυτή την ευθύνη στον πολίτη» είπε στο υπουργείο Υγείας και αντιπρότεινε την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, των κινητών μονάδων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας με αυτό τον στόχο.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάλληλη μέθοδος για να επιτευχθεί η επιτήρηση είναι η διενέργεια εκτεταμένων μοριακών τεστ, δευτερευόντως rapid test και μόνο συμπληρωματικά των self test στο βαθμό που θα υπάρξουν εχέγγυα αξιοπιστίας.

«Εσείς λέτε ότι τα self test θα είναι το κλειδί ανοίγματος της οικονομίας, της αγοράς, της εκπαίδευσης» είπε στην κυβέρνηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την επιλογή.

Στις ένοπλες δυνάμεις ζητείται μοριακό τεστ αλλά στους χώρους εργασίας self test

Ο κ. Ξανθός διερωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση ζητεί μοριακό τεστ για την κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις αλλά για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες σκοπεύει να αρκεστεί σε self test.

«Στις ένοπλες δυνάμεις ζητάτε σωστά αρνητικό μοριακό τέστ προ 48 ή 72 ωρών. Αυτή είναι η ασφαλής επιλογή!» είπε ο κ. Ξανθός και κάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αντίστοιχες πρόνοιες για τον κόσμο της εργασίας, τους εργαζόμενους, τον τουρισμό, τους εκπαιδευτικούς και άλλες δραστηριότητες.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις