«Φρένο» στις ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ή και των αποζημιώσεων «κουρεμένου ενοικίου» βάζουν σε εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα «ψιλά γράμματα» των σχετικών ΚΥΑ, αλλά και τα λογής «κενά» νόμου: Μεταξύ αυτών και μια περίπτωση επιδότησης δανείου μέσω του Γέφυρα, η εξέλιξη της οποίας σοκάρει. Το enikonomia.gr την φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μια συγκλονιστική υπόθεση επιδότησης στεγαστικού δανείου μέσω του Γέφυρα 1, η οποία διεκόπη έπειτα από μόλις έναν μήνα με τον νόμο να επιδεικνύει το πιο σκληρό του πρόσωπο αποκαλύπτει το enikonomia.gr.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που για τυπικούς ή γραφειοκρατικούς λόγους έχουν μείνει εκτός κάθε είδους ενίσχυσης από την Πολιτεία, εν μέσω μιας πανδημίας που πέρα από το υγειονομικό σκέλος κόστισε και στον οικογενειακό προϋπολογισμό: Είτε επρόκειτο για Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είτε για αποζημιώσεις ενοικίου ή ειδικού σκοπού, εκατοντάδες συμπολίτες μας έμειναν εκτός γιατί υπήρχαν και τα… «ψιλά γράμματα».
Το enikonomia.gr φέρνει όμως στο φως -μεταξύ άλλων- μια συγκλονιστική υπόθεση: Μια οικογένεια που επλήγη κατά τον χειρότερο τρόπο από τον κορονοϊό, χάνοντας μέλος της, έχασε μέσα σε μια νύχτα γι’ αυτόν τον λόγο και τη μοναδική στήριξη που είχε από την Πολιτεία!

«Έχασε» τον σύζυγό της από κορονοϊό και την… πέταξαν εκτός μέτρων στήριξης
Με άλλα λόγια, αν και επρόκειτο για μια οικογένεια κατ΄ εξοχήν κορονοϊόπληκτη, από εκείνες που υποτίθεται πως θα στήριζε το Κράτος, η πολιτεία απέσυρε τη στήριξή της ακριβώς την πιο δύσκολη στιγμή, εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής διατύπωσης. Διαβάστε την επιστολή που έχει στην διάθεσή του το enikonomia.gr (σ.σ.: απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να δοθεί μια λύση) για αυτή την απίθανη υπόθεση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
«Πριν από 4 περίπου μήνες ο σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή στις 14 Δεκεμβρίου 2020 έπειτα από 14ημερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, από ανακοπή καρδιάς συνέπεια covid 19 σε ηλικία 53 ετών. Αυτοκινητιστής και οδηγός φορτηγού διεθνών μεταφορών πολύ προσεκτικός όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, που λάμβανε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία όμως όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετά .
Πριν από τον θάνατό του είχε εγκριθεί επιδότηση του στεγαστικού μας δανείου (πρώτη κατοικία) μέσω του Προγράμματος Γέφυρα. Έγινε η καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο 2021 και έναν μήνα μετά, στις 15 /2/21 μου ανακοινώνεται ότι διακόπτεται η επιδότηση λόγω θανάτου του αιτούντα. Κατέθεσα αίτηση θεραπείας στις 18/2/21 κατά της απόφασης (την οποία θεωρώ άδικη και αναίτια ) καθότι είμαι συνοφειλέτης στην οποία τους εξηγώ την όλη κατάσταση για να λάβω σήμερα την εξής απάντηση την οποία σας μεταφέρω:
«Σύμφωνα με το άρθρο 80 περ. β). Ν.4714/2020 (ΦΕΚ 148/Α/31-07-2020), η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, εκτός των άλλων, και σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος. Επομένως, από την ως άνω διάταξη νόμου προκύπτει ότι οι αιτήσεις στο Πρόγραμμα Γέφυρα φυσικών προσώπων που απεβίωσαν σε μεταγενέστερο χρόνο από την οριστική υποβολή της αίτησής τους, δεν κληρονομούνται, ενώ περαιτέρω δεν προβλέπεται στο νόμο 4714/2020 η μεταβίβαση της επιδότησης στους κληρονόμους του αποβιώσαντος αιτούντος.
Επιπλέον, η αιτούσα δεν μπορεί τώρα να υποβάλει αίτηση στο Πρόγραμμα ακόμη κι αν πληροί όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 75 ν.4714/2020 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα Γέφυρα ήταν έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020 (αποσβεστική προθεσμία). Κατ΄ ακολουθία, η ως άνω υπ’ αριθμ. 19893/18-02-21 αίτηση κρίνεται απορριπτέα ως αβάσιμη, κατά τα ανωτέρω».

Χαμένοι στα … «ψιλά γράμματα»
Και εάν εδώ επρόκειτο ίσως για μια ακραία υπόθεση δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που έμειναν εκτός ενισχύσεων από τα … «ψιλά γράμματα»! Για παράδειγμα:

  • Μπορεί η κυβέρνηση να σχεδιάζει αλλαγές αναδρομικά στις πρώτες Επιστρεπτέες 1-3 που δόθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι το μέτρο πάσχει εξ αρχής! Προέβλεπε 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό επί ένα χρόνο «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις (πορθμεία κλπ) έχουν λιγότερους μεν από 20 υπαλλήλους γραφείου δηλωμένους στην ΕΡΓΑΝΗ, αλλά έχουν επιπλέον και άλλους τόσους -ή και περισσότερους- ναυτικούς που δεν φαίνονται στην ΕΡΓΑΝΗ.
  • Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εξετάζουν αν η επιχείρηση έχει τζίρο, αν απασχολεί προσωπικό, αν δήλωνε τα κέρδη της και αν πλήρωνε τους φόρους της, όλα αυτά ακυρώνονται εάν ο επιχειρηματίας είναι …ανήλικος. Σε περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για μια επιχείρηση, επιτρέπεται από το νόμο να συστήνουν και να εκπροσωπούν επιχειρήσεις υπό όρους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ορφανών ή όταν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορεύεται να ασκήσουν επιχείρηση οι ίδιοι κλπ. Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όμως αποκλείει τον δικαιούχο όταν διαπιστώσει πως είναι ανήλικος, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση –παρότι βεβαίως έχει «δικαίωμα» να επενδύσει και να ρισκάρει να χάσει το κεφάλαιό του ή να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος βάσει του νόμου.
  • Ο κλάδος των Λαχείων πλήττεται ολοκληρωτικά, αλλά από τους 1.300 πλανόδιους λαχειοπώλες («κοντάρια») που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. μόνον 100 επιδοτήθηκαν (όσοι ήταν μέλη των ασφαλιστικών τους συνεταιρισμών). Επιπλέον ο κλάδος των Πρακτόρων Χονδρικής Πώλησης Λαχείων με ΚΑΔ: 92001302 χρειάζεται κεφάλαια κίνησης για τα λαχεία -όπως για την Εστίαση- αλλά οι αναστολές σφράγισης επιταγών δεν έχουν αξία για αυτούς επειδή πληρώνουν με τη χρήση Εγγυητικών Επιστολών που έχουν εκδώσει υπέρ του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. .Δηλαδή αναγκάζονται και να πληρώνουν προμήθειες για Εγγυητικές ενώ δεν πραγματοποιούν συναλλαγές και δεν έχουν έσοδα.

Το… «θρίλερ» με τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και το «θρίλερ» με τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων όταν υπάρχει υπεκμίσθωση. Αν και το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση Βεσυρόπουλου, έχει επιλύσει νομικά το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εισπράττουν κανονικά τα ενοίκια όταν υπάρχει υπεκμίσθωση, στην πράξη άλλα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα, εταιρίες-νομικά πρόσωπα – αλυσίδες που έχουν νοικιάσει ακίνητα που τα υπενοικιάζουν άλλους επιχειρηματίες (ως franchise συνήθως) αποφασίζουν παράνομα και «ετσιθελικά» να μην πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, με το πρόσχημα πως και οι ίδιοι δεν αποζημιώνονται ή παίρνουν μειωμένη αποζημίωση σαν νομικά πρόσωπα που είναι.
Αυτό νομικώς δεν στέκει, αλλά μέσω νομικών υπηρεσιών έχουν την ισχύ να επιβάλουν το δικό τους «δίκαιο» σε βάρος μικροϊδιοκτητών, οι δεν διαθέτουν και χρήματα για αγωγές και δικαστήρια μετά από χρόνια. Με απειλές πως θα παρατήσουν το ακίνητο και τα ενοίκια, οι υπεκμισθωτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, χωρίς το Κράτος να παρεμβαίνει με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για «ιδιωτική διαφορά».

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις