Αύριο, την ίδια ακριβώς ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στην Ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, η μεταβατική ηγεσία της Λιβύης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, Αναντολού, επισκέπτεται την Τουρκία.
Είχε προηγηθεί προ ημερών η επίσκεψη των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ν.Δένδια στην Τρίπολη, όπου, παρά το άνοιγμα της Αθήνας, η Τρίπολη δεν έκανε πίσω στο θέμα του ψευδεπίγραφου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για την -δήθεν- οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.
Στη Βεγγάζη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Βεγγάζη, ο Ν.Δένδιας θα συναντηθεί «με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Hussein Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani, τον Δήμαρχο της Βεγγάζης, Saqr Bujwari, και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ (Aguila Saleh Issa)». Κατά την επίσκεψή του, «θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του γενικού προξενείου Βεγγάζης».
Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της εμφύλιας αναμέτρησης, η Ανατολική Λιβύη ήταν ένας από τους -τουλάχιστον- δύο αντιμαχόμενους πόλους. Το Κοινοβούλιο, μάλιστα, του οποίου η έδρα είναι στην πόλη, Τόμπρουκ, ήταν αντίθετο στην προηγούμενη «κυβέρνηση» της Τρίπολης, την οποία στήριζαν με πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τρόπο η Τουρκία και το Κατάρ.
Τώρα, τα αντίπαλα στρατόπεδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφώνησαν σε ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης και στην ανάδειξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα συμφιλιώσει τη χώρα και θα την οδηγήσει σε εκλογές. Παρά ταύτα, κοινή πεποίθηση είναι ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι άκρως εύθραυστη.
Στην Τουρκία
Ωστόσο, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη (και την ίδια ημέρα, του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι) στη Λιβύη, σχεδόν σύσσωμη η λιβυκή ηγεσία μεταβαίνει στην Τουρκία.
Οπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό, ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αναντολού, παραπέμποντας σε δήλωση του εκπροσώπου της λιβυκής κυβέρνησης, Mohammed Hammude, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, καθώς και πέντε αναπληρωτές πρωθυπουργοί, 14 υπουργοί, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες θα επισκεφθούν σήμερα την Τουρκία.
Προηγουμένως, στις 10 Απριλίου, ο πρόεδρος του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μωχάμεντ Αλ Μένφι, που ήταν πρέσβης στην Ελλάδα και απελάθηκε, εξαιτίας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων από τον Τούρκο απεσταλμένο στη Λιβύη, Κενάν Γιλμάζ, του δήλωσε ότι η Λιβύη θα συνεχίσει να προστατεύει τα αμοιβαία της συμφέροντά της με την Τουρκία.
Να σημειωθεί πως και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη προέβη σε αντίστοιχες δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τρίπολη δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ματαίωσης του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.
Κάιρο – Άγκυρα
Σύμφωνα με το αραβικό ΜΜΕ, Al Arabiya, και τον ιστότοπο, Ahval, η Αίγυπτος ανέστειλε προσωρινά τις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, και τον διάλογο που είχε ζητήσει η Άγκυρα να γίνει εντός του Απριλίου.
Ως γνωστόν, η Αίγυπτος ζητάει επίμονα από την Τουρκία να απομακρύνει τους ξένους μισθοφόρους, ως επί το πλείστον Σύριους, που είχε μεταφέρει στη Λιβύη, και να σταματήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις της σε αραβικές χώρες.
Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες επανέναρξης διαλόγου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς και ορισμένες «περίεργες» αιγυπτιακές αποφάσεις, είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Τελικώς, η Αίγυπτος πήρε πίσω τους σχεδιασμούς της, ορισμένοι εκ των οποίων έκαναν την Τουρκία να πανηγυρίζει.
Μείζον ζήτημα, επίσης, για το Κάιρο, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα, είναι να περιοριστεί η δράση των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν τη «βάση» τους στην Τουρκία, όπου διαθέτουν μάλιστα και ΜΜΕ.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου βρέθηκαν στο ναδίρ, όταν το 2013 ανατράπηκε πραξικοπηματικά ο τότε εκλεγμένος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μωχάμεντ Μόρσι, από τον -σημερινό πρόεδρο της χώρας- Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Τότε, η Τουρκία έγινε καταφύγιο για Αιγύπτιους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τους 20.000.
Στις 12 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει ο ιστότοπος, Ahval, δήλωσε ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέναρξης των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Άγκυρα άσκησε πιέσεις προς τους Αιγυπτίους Αδελφούς Μουσουλμάνους να περιορίσουν την κριτική που ασκούν, μέσω των τηλεοπτικών δικτύων που διαθέτουν στην Κωνσταντινούπολη, στην αιγυπτιακή ηγεσία. Μάλιστα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, El Sharq TV, Watan TV και Mekameleen απειλήθηκαν με πρόστιμα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις