Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ χτυπήθηκαν από «τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αναφερόμενος στο ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής εξαιτίας προβλήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις συσκευές φυγοκέντρησης οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να ασχοληθούν με την πυρηνική τρομοκρατία.

Πρόσθεσε δε ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών.

Το «ατύχημα», που αποδόθηκε σε πρόβλημα του ηλεκτρικού δικτύου, σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την εγκαινίαση προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης του πυρηνικού εργοστασίου της Νατάνζ, κάτι το οποίο απαγορεύεται από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, διαβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Fars ότι «δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ούτε μόλυνση», ωστόσο είχε διευκρινίσει πως «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος».

Στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, τον Ιούλιο του 2020, σημειώθηκε μια μυστηριώδης έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, με τις ιρανικές αρχές μιλούν για σαμποτάζ από «τρομοκράτες». Τα αποτελέσματα των ερευνών για εκείνο το συμβάν δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση προχώρησε στη μεταφορά της εγκατάστασης μέσα σε παρακείμενο βουνό.

Τότε το Ιράν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ, βασικό αντίπαλο της Τεχεράνης, ότι κρυβόταν πίσω από την έκρηξη, αλλά και από άλλα περίεργα ατυχήματα σε εγκατάστασεις ενέργειας στη χώρα το ίδιο διάστημα.

Επίσης, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός επιστήμονα, ο οποίος μερικές δεκαετίες πριν ξεκίνησε το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

efsyn.gr

φωτ. αρχείου AP Photo/Hasan Sarbakhshian, File

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις