«Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει ως άμεση και πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Δυτική Αθήνα»

 

Συζήτηση στη Βουλή για την επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου για τις εναέριες γραμμές υψηλής τάσης στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, για τον άμεσο προγραμματισμό για την αποξήλωση και της τελευταίας γραμμής εναέριων Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και αντικατάσταση τους με υπόγεια καλώδια Υ.Τ .

 

Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αναφερόμενη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης έχει να κάνει με τους χώρους που διαπερνά και με τα σημεία στα οποία είναι τοποθετημένοι αυτοί οι πυλώνες, όπως είναι το Πάρκο Τρίτση, το Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων «Άγιοι Ανάργυροι» και από το Ίδρυμα «Θεοτόκος».

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε η βουλευτής, πως η υγεία των πολιτών επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθημερινά από τις γραμμές υψηλής τάσης, σε συνδυασμό και με το ήδη επιβαρύνσεις που υφίσταται το περιβάλλον και από τον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Προς τούτο η βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό εάν σκοπεύει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη της υπογειοποίησης και αυτής της γραμμής στο επόμενο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031 του ΑΔΜΗΕ και αν σκοπεύει να προβεί στην ουσιαστική προστασία του Πάρκου Τρίτση με την υπογειοποίηση των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Κατά τη δευτερολογία της, και καθώς ο Υπουργός μίλησε γενικόλογα και χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση ή συγκεκριμένο προγραμματισμό για το εν λόγω ζήτημα, παρά την πίεση που του άσκησε  η κα Γιαννακοπούλου, πίεσε τον Υπουργό να θέσει ως άμεση και πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή αυτή, αφού έχει δεχθεί πάρα πολλά πλήγματα τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από υγειονομικής άποψης.

 

Επιπλέον, τόνισε ότι αναμένει από την Κυβέρνησή την απαιτούμενη σοβαρότητα και να μην αποτελέσει απλά ένα επικοινωνιακό φληνάφημα, ενώ υπενθύμισε στον Υπουργό ότι προ δεκατριών ετών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα προς τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κο Φώλια. Στο σημείο αυτό, η κα Γιαννακοπούλου ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δείξει εμπράκτως ενδιαφέρον του και να πιέσει και αυτός με τη σειρά του προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

Τέλος, η βουλευτής ζήτησε επίμονα συγκεκριμένο σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα και προτεραιοποίηση των περιοχών που έχουν ήδη υπονομευθεί περιβαλλοντικά και υγειονομικά και έθεσε το πρόβλημα των σοβαρών καθυστερήσεων έγκρισης των προγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ.

 

Ακολουθεί link στο youtube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:

https://youtu.be/k6Pcs1VhimU

 

Αναλυτικά το κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας  έχει ως εξής:  

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ, σήμερα με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και συζητάμε θέλω να επανέλθω εκ νέου σε ένα ξεχωριστής, μείζονος σημασίας ζήτημα, το οποίο ταλανίζει και προβληματίζει διαχρονικά τους κατοίκους του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

 

Στις 14 Οκτώβρη 2020, κατά τη συζήτηση της πρώτης επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει για το εν λόγω ζήτημα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Ταγαράς, ήρθε και απάντησε εδώ πέρα από το Βήμα της Βουλής και δεσμεύτηκε για την αποξήλωση και για την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, για την αποξήλωση τριών κυκλωμάτων υψηλής τάσης, όπως έχουν τεθεί και στο Δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

 

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ακόμα ένα θέμα: Παραμένει ακόμα μία γραμμή υψηλής τάσης, για την οποία θα πρέπει να γίνουν εργασίες υπογειοποίησής της.

 

Τονίζω και πάλι το γεγονός ότι οι μελέτες και οι μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί δείχνουν ότι τα μεγέθη έντασης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων -της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας- σε ορισμένα σημεία κυμαίνονται -μέσα μάλιστα σε πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό- πλησίον ή και πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως έχουν τεθεί από τις αρμόδιες Αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Συγκεκριμένα και από τεχνικής άποψης, αναφέρομαι στη γραμμή 150 kV στο σημείο ζεύξης Αγίων Αναργύρων και Αχαρνών, συνολικού μήκους 8,4 χιλιομέτρων.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη γραμμή –και γι’ αυτό επιμένω και το φέρνω εδώ πέρα ενώπιόν σας, κύριε Υπουργέ- έχει να κάνει με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και στον οποίο είναι τοποθετημένοι αυτοί οι πυλώνες.

 

Είναι, λοιπόν, αδιανόητο και ιδιαίτερα επιβλαβές ότι αυτοί οι πυλώνες εδράζονται, πρώτον, εντός του Πάρκου Τρίτση, που ξέρετε τι επισκεψιμότητα έχει από οικογένειες και από μικρά παιδιά.

 

Δεύτερον, συνορεύουν ακριβώς δίπλα με το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», κύριε Υπουργέ και αντιλαμβάνεστε πόσο ευαίσθητο είναι και αυτό το ζήτημα. Και βεβαίως, βρίσκονται σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων «Άγιοι Ανάργυροι» και από το Ίδρυμα «Θεοτόκος».

 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να μπορέσετε να διευθετήσετε το ζήτημα και σας μεταφέρω μέσα από αυτή την επίκαιρη ερώτηση τις έντονες και τις απολύτως λογικές ανησυχίες των κατοίκων, γιατί η υγεία τους επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθημερινά τόσο μέσα από τις γραμμές υψηλής τάσης όσο, βεβαίως -και μην ξεχνάμε- και από τον ΧΥΤΑ Φυλής που ιδιαίτερα από το Γεροβουνό, από το οποίο περνάει τμήμα αυτής της γραμμής, στο Καματερό και από την επέκτασή του που έχει αποφασιστεί προ κάποιου καιρού είναι μόλις δύο με τρία χιλιόμετρα.

 

Άρα, με βάση όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα και λόγω της επικινδυνότητας που προκύπτει από την ύπαρξη και αυτής της γραμμής, εγώ θέλω να σας ρωτήσω εάν σκοπεύετε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη της υπογειοποίησης και αυτής της γραμμής στο επόμενο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031 του ΑΔΜΗΕ.

Και τέλος, σας ρωτώ αν σκοπεύετε να προβείτε στην ουσιαστική προστασία του Πάρκου Τρίτση με την υπογειοποίηση των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Πριν αναφερθώ στα ζητήματα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η συνάδελφος κ. Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής, που δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα του εκσυγχρονισμού και της υπογειοποίησης των γραμμών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην πατρίδα μας, θέλω να σας πω ότι και πριν λίγο καιρό με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η καλή συνάδελφος, η Βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, είχα αναφερθεί στο σχέδιο της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τον εν λόγω εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Και βέβαια, είχα αναφέρει με αφορμή τη «Μήδεια» ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη αναθέσει μελέτη, την οποία -από ό,τι γνωρίζω- πρόκειται να παραλάβει τις επόμενες λίγες εβδομάδες, όπου εκεί γίνεται μία προτεραιοποίηση εκείνων των περιοχών όπου θα πρέπει να υπογειοποιηθούν άμεσα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για παράδειγμα, όπου αυτά διέρχονται μέσα από περιοχές υψηλής βλάστησης, μέσα από δάση -είτε αυτά είναι περιαστικά είτε όχι- γιατί κινδυνεύουμε πάλι να έχουμε ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από έντονα καιρικά φαινόμενα, από έντονες χιονοπτώσεις.

 

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε αυτό. Έχω πει ξανά ότι από τον Ιούνιο που μας έρχεται θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες σε περιοχές που θα είναι πρώτες σε προτεραιότητα για να σκάβουμε και να υπογειοποιούμε καλώδια. Τέτοια περιοχή είναι το Τατόι. Επίσης, θα ήθελα να σας πω και τώρα, αλλά και στη δευτερολογία μου ότι μία ακόμα από αυτές τις περιοχές θα είναι και το Πάρκο Τρίτση, όπου εκεί οι γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης που διέρχονται μέσα από το Πάρκο Τρίτση είναι δύο χιλιόμετρα περίπου η μέση τάση και ένα χιλιόμετρο η χαμηλή τάση. Άρα, είναι γραμμές τις οποίες θα υπογειοποιήσουμε γρήγορα.

 

Τα υπόλοιπα θα τα πω στην δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, για να υπάρχει μία συνοχή και εκεί θα αναφερθώ και στο με ποιον τρόπο πρέπει να εντάξουμε στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ την υπογειοποίηση ή την ανακατεύθυνση των γραμμών υψηλής τάσης, δηλαδή των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριε Υπουργέ, ακούω με ενδιαφέρον και χαιρετίζω την πρόθεσή σας να βάλετε μέσα στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης την υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης. Περιμένουμε, όμως, να ακούσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα πάνω σε αυτό. Περιμένουμε να ακούσουμε τα συγκεκριμένα ποσά που προορίζετε για εκεί, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένες περιοχές. Εν ολίγοις, περιμένουμε πολύ πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση πάνω σε αυτό, γιατί ωραία είναι να συμφωνούμε επί της αρχής σε ζητήματα, αλλά οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα κρίνονται από τα αποτελέσματα. Άρα, εμείς αυτό ζητούμε να ακούσουμε από εσάς.

 

Επίσης, ως Κίνημα Αλλαγής, αλλά και εγώ προσωπικά, σας ζητάμε -γιατί μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις μου με κατοίκους της περιοχής, σας μεταφέρω, όπως σας είπα πιο πριν, αυτό το μείζον ζήτημα που υπάρχει- να θέσετε ως άμεση και πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, έχει δεχθεί πάρα πολλά πλήγματα τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από υγειονομικής άποψης. Και γνωρίζετε ότι η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού έχει δεχθεί πολύ βαθιά τέτοια πλήγματα.

 

Σας ζητώ, λοιπόν, να δείξετε μια ουσιαστική διάθεση για ολιστική και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε, είδαμε και τα αποτελέσματα στις πρόσφατες καταστροφές που προξένησε η «Μήδεια». Είναι καλό, λοιπόν, η Κυβέρνηση να μην τρέχει εκ των υστέρων για τα διαχρονικά αυτά ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση. Όμως, ζητούμε να μιλήσετε συγκεκριμένα και με ένα συγκεκριμένο πλάνο για περιοχές, όπως η Δυτική Αθήνα, που έχουν εντονότατο πρόβλημα.

 

Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας θυμίσω κάτι, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά θέλω να το θέσω στην προσοχή σας και να το ακούσετε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Το 2008 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Βουλευτής τότε της Β΄ Αθήνας είχε καταθέσει ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια για την απομάκρυνση των πυλώνων από το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

Σας την καταθέτω στα Πρακτικά για να την έχετε υπόψη σας. Προφανώς το γεγονός αυτό δείχνει ότι το εν λόγω έργο τον ενδιέφερε.

 

Περιμένουμε, λοιπόν, να δείξει η Κυβέρνησή σας ότι αυτό δεν ήταν απλά ένα επικοινωνιακό φληνάφημα προ δεκατριών ετών, αλλά και ο κύριος Πρωθυπουργός, ο οποίος εκλέγεται στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας, να δείξει εμπράκτως και μέσω υμών το συγκεκριμένο ενδιαφέρον του και να πιέσει και αυτός με τη σειρά του προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Κλείνω ζητώντας σας, όπως σας είπα και πιο πριν, πιο συγκεκριμένα στοιχεία, πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό και προτεραιοποίηση των περιοχών που έχουν ήδη υπονομευθεί περιβαλλοντικά και υγειονομικά.

 

Και να σας κάνω ένα ακόμα ερώτημα. Να σας τονίσω, έστω επιγραμματικά, το πολύ μεγάλο ζήτημα των σοβαρών καθυστερήσεων έγκρισης των προγραμμάτων του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ. Είναι σίγουρη ότι γνωρίζετε αυτό το θέμα. Υπάρχει, λοιπόν, πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρέπει, κύριε Υπουργέ, να βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες καθυστερήσεις έναρξης και παράδοσης των έργων που έχουν συμπεριληφθεί ήδη στα δεκαετή αναπτυξιακά προγράμματα του ΑΔΜΗΕ, όπως για τις άλλες τρεις γραμμές που είχε δεσμευτεί ο κύριος Ταγαράς τον Οκτώβριο του 2020. Περιμένουμε, δηλαδή, όλα τα προγράμματα που εντάσσονται στο δεκαετές να μην καθυστερήσουν λόγω των καθυστερήσεων που δείχνει η ΡΑΕ απέναντι στον ΑΔΜΗΕ.

 

Σας ευχαριστώ.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

 

Όπως ανέφερα, πολύ σωστά τα τοποθετήσατε τα πράγματα. Να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι η ένταξη των παρεμβάσεων υπογειοποιήσεων εναέριων καλωδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε γίνει πριν τον ερχομό της «Μήδειας», αυτού του εκτάκτου καιρικού φαινομένου, απλά με αφορμή αυτό το γεγονός δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε αυτό το οποίο είχαμε ήδη σχεδιάσει κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζετε πόσο ευαίσθητος είναι σε αυτό το θέμα και πόσο νοιάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις και δράσεις που δυστυχώς δεν έχουν γίνει στη χώρα μας για δεκαετίες.

 

Έχουμε πολλές φορές πει ότι δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε περίπου εκατόν ογδόντα χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων καλωδίων. Ένα μικρό ποσοστό έχει υπογειοποιηθεί από τα καλώδια μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης αυτό το ποσοστό μπορεί να πλησιάζει το 50% ή και περισσότερο. Άρα, πράγματι είμαστε αποφασισμένοι και θα το δείτε το επόμενο διάστημα. Σωστά ζητάτε χρονοδιάγραμμα και περιοχές προτεραιοποίησης. Επιτρέψτε μου να παραλάβουμε τη μελέτη την οποία έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να σας ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα για το πότε και πού θα προχωρήσουμε σε αυτές τις υπογειοποιήσεις.

 

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ στο συγκεκριμένο ερώτημα που έχετε κάνει. Αξίζει να έχετε μια εικόνα με ποιον τρόπο ενσωματώνεται οποιοδήποτε έργο στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως είναι οι αναγκαίες ενισχύσεις του συστήματος για την απρόσκοπτη διακίνηση της ισχύος, τα έργα σύνδεσης στο σύστημα που απαιτούνται για την ένταξη νέων σταθμών παραγωγής και νέων καταναλωτών υψηλής τάσης, η ένταξη στο σύστημα νέων διασυνδετικών γραμμών μεταφοράς με γειτονικές χώρες -γιατί και αυτό είναι δουλειά του ΑΔΜΗΕ-, ο εκσυγχρονισμός και γενικότερα η αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών.

 

Όσον αφορά το έργο υπογειοποίησης της γραμμής υψηλής τάσης μεταφοράς Αχαρνές-Χαλκηδόνα με βάση τις παραπάνω παραμέτρους θα αξιολογηθεί και θα ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, το οποίο οφείλω να πω ότι έχει ήδη οριστικοποιηθεί και έχει ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ. Μιλάμε για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2031. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλω να σας πω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή και διερευνούμε πώς θα αιτιολογήσουμε και πώς θα συμπεριλάβουμε στα δεκαετή προγράμματα, με αντικειμενικά πάντα κριτήρια, την υπογειοποίηση και την ανακατεύθυνση όπου χρειάζεται των συγκεκριμένων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης.

 

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία που αναφέρατε επιτρέψτε μου να σας πω κάτι, γιατί δεν σας κρύβω ότι πολύ πλησίον της οικίας μου εδώ στην Αττική -όχι στα Τρίκαλα, στο Κρυονέρι Αττικής- υπάρχει ένας πυλώνας υψηλής τάσης. Οφείλω να σας πω όμως ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα μετρήσεων στον περίγυρο των γραμμών μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Ανάλογες μετρήσεις και υπολογισμοί έχουν διεξαχθεί και από πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των πεδίων αυτών πληρούν με μεγάλα περιθώρια ασφαλείας τις θεσπισμένες οριακές τιμές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αποτρέψουν τη δική μας πρόθεση -γιατί δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας και υγείας, είναι και θέμα οπτικής ενόχλησης πολλές φορές, αλλά και γενικότερα του επιπέδου του ανθρώπινου περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε- και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε υπογειοποίηση αντίστοιχων γραμμών.

 

Θέλω να σας πω όμως ότι ως προς το μαγνητικό πεδίο, στο οποίο κυρίως επικεντρώνονται οι έρευνες, οι τιμές που προκύπτουν είναι αρκετές δεκάδες ως και πολλές εκατοντάδες φορές χαμηλότερες του ορίου. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια εκεί όπου έχουν γίνει οι μετρήσεις και υπάρχει ανησυχία γιατί υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις πλησίον των γραμμών αυτών.

Ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις