Σας κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας αλλά και άλλων χωρών όπως και στις ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες, ότι ο Νικολίνο Γκράντε Αράκρι, “πρώην” υψηλότατο στέλεχος της μαφίας της Καλαβρίας, Ντράγκετα, εδώ και έναν περίπου μήνα συνεργάζεται με τις Αρχές.

Το αφεντικό των αφεντικών, με καταγωγή από την πόλη Κούτρο στην επαρχία Κροτόνε της Νότιας Ιταλίας, αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Ιταλούς εισαγγελείς οι οποίοι εξειδικεύονται στο κυνήγι της Μαφίας, έπειτα από ανταλλάγματα τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Νικολίνο Γκράντε Αράκρι (διακρίνεται δεξιά)
Νικολίνο Γκράντε Αράκρι (διακρίνεται δεξιά)

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι η “προδοσία” του ισχυρού αφεντικού, ο οποίος γνωρίζει πολλά θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, σε καίριο πλήγμα κατά της Ντράγκετα αλλά και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση συνεργάζεται με πολλά εγκληματικά δίκτυα άλλων χωρών.

Το αρμόδιο Ιταλικό τμήμα για την καταπολέμηση του οργωμένου εγκλήματος το οποίο σχετίζεται με τη Μαφία (DDA, DIA), επιβεβαίωσε την είδηση αυτή ενώ ανέφερε πως ο Νικολίνο Γκράντε Αράκρι, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνους που ευθύνεται σε φυλακή του Μιλάνου και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

Ο 62χρονος μαφιόζος, γνωστός στην πιάτσα ως «καθηγητής» ή «λαστιχένιο χέρι», δεν είναι ένα τυχαίο άτομο. Ήταν ένας από τους κάπο της Ντράγκετα στον τόπο καταγωγής του, την Καλαβρία, στον ιταλικό νότο, αλλά είχε επίσης μεγάλη εγκληματική δράση στη βόρεια Ιταλία αφού διοικούσε τις επαρχίες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια.  Για ένα διάστημα μάλιστα είχε προσπαθήσει να απεμπλακεί από τους κανονισμούς της Ντράγκετα και να φτιάξει μια δική του οργάνωση, κάτι όμως που δεν κατάφερε. Για κάποιους θεωρήθηκε και το πιο ισχυρό και διαπλεκόμενο αφεντικό της εγκληματικής οργάνωσης, αφού είχε καταφέρει να διασυνδέσει τη Ντράγκετα με οικονομικά κέντρα, με τους μασόνους αλλά και με το πολιτικό σύστημα.

Ειδικοί στο οργανωμένο έγκλημα αναφέρουν πως πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς μαφιόζους στον κόσμο, με διεθνείς διασυνδέσεις με άλλα εγκληματικά δίκτυα. Χωρίς μάλιστα να ξέρει ούτε μια λέξη στα αγγλικά, κατάφερε να εισάγει στη χώρα του από το εξωτερικό 240 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες της οργάνωσης χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Η δράση του μαφιόζου και οι περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη ξεκινούν από πολύ παλιά. Στην έρευνα «Checkmate», η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2.000 ο Αράκρι καταδικάστηκε αμετάκλητα για δολοφονίες που διέπραξε τη δεκαετία του 1990. Οι καταδίκες του για εκτελέσεις όμως δεν σταματούν εκεί, αφού τον βαραίνουν πολλές σε αριθμό. Από αντιπάλους του θεωρείται αιμοδιψής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις κατά της φατρίας Αράκρι, με την πιο σημαντική αυτή του 2015  με την κωδική ονομασία «Αιμίλια» όπου οδήγησε στη σύλληψη  160 μαφιόζων στην Εμίλια-Ρομάνια, στη Λομβαρδία, στο Πιεμόντε, στο Βένετο, στην Καλαβρία και στη Σικελία. Μια επιχείρηση η οποία αποκάλυψε και τη διασύνδεση της Ντράγκετας με το πολιτικό σύστημα. Εταιρείες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εκβιασμοί, τοκογλυφίες, παράνομος τζόγος, πλαστά τιμολόγια, μεταφορά όπλων, ναρκωτικά, πορνεία κα. ήταν μερικές από τις δραστηριότητες.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016 η επιχείρηση  «Kyterion 2» που πραγματοποιήθηκε από την DDA, οδήγησε στη σύλληψη 16 σημαντικών συνεργατών του Αράκρι. Οι έρευνες τότε αποκάλυψαν απόπειρες της οργάνωσης να συνδεθεί και με εκπροσώπους του Βατικανού.

Η Ιταλία από όταν άρχισε να κυνηγά σοβαρά τη Μαφία, βασίστηκε στους «μετανοημένους» για να μπορέσει να εισχωρήσει στις οργανώσεις και να επιφέρει αποτελέσματα.  Αλλά με τη Ντράγκετα όμως, όπως και με την Κόζα Νόστρα τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα για να σπάσει ο κώδικα της σιωπής, δηλαδή η ομερτά των μελών αφού μεταξύ τους υπάρχουν και οικογενειακοί δεσμοί που τους συνδέουν. Στους κανονισμούς είναι μεγάλη ντροπή να σπάσεις την ομερτά. Μερικοί προτιμούν να μπει τέλος στη ζωή τους παρά να ζήσουν με αυτό το στίγμα.

Οι ιταλικές Αρχές είχαν διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα να βρουν πληροφοριοδότες μέσα στη Ντράγκετα, καθώς η καλαβρέζικη Μαφία αποτελείται από πραγματικές οικογένειες με στενούς δεσμούς αίματος και δύσκολα κάποιος ξένος γίνεται δεκτός. Επίσης η Ντράγκετα λειτουργεί ως μυστικιστική σέχτα, όμοια με τη Μασονία, με τους δεσμούς αίματος να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και να κρατούν τα στόματα επτασφράγιστα.

Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους συνήθως οι «μετανοημένοι» φυλακισμένοι μαφιόζοι μπορούν να έχουν μείωση της ποινής ή άλλα προνόμια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι πληροφορίες που έδωσαν δεν ήταν ακριβείς.

Η απόφαση του Αράκρι να μιλήσει θα μπορούσε τώρα να αλλάξει την κατάσταση, εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που διερευνούν το οργανωμένο έγκλημα. Δικαστικοί κύκλοι επίσης τονίζουν πως αυτή την περίοδο πολλοί θα χάνουν τον ύπνο τους. Πιθανόν πρώην ή νυν πολιτικοί, ενδεχομένως αστυνομικοί, αρχηγοί άλλων φατριών, συνεργάτες επιχειρηματίες, αρχηγοί εγκληματικών οργανώσεων άλλων χωρών και πολλοί άλλοι.

Φωτογραφία του Αράκρι στη φυλακή
Φωτογραφία του Αράκρι στη φυλακή

Ωστόσο άλλοι λένε πως ο Αράκρι είναι τόσο δαιμόνιος που όλο αυτό μπορεί να είναι ένα σχέδιο για κάτι άλλο. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής στους ερευνητές.

Η Ντράγκετα θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά συνδικάτα τους εγκλήματος στον κόσμο λόγω κυρίως του ελέγχου της στο μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που εισέρχεται στην Ευρώπη. (περίπου 80%).

O Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας στην Ιταλία, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ραχο σε δημόσιες δηλώσεις του έχει προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία της χώρας του και υπηρεσίες άλλων χωρών όσον αφορά στην εξάπλωση του εγκληματικού δικτύου της οργάνωσης.

Ο δικαστικός λειτουργός  τονίζει συνεχώς πως η Ντράγκετα πρόκειται για το πιο ισχυρό δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, το οποίο διεισδύει σε ολόκληρη την Ευρώπη ιδρύοντας επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιεί για κάλυψη προκειμένου να διακινούνται ναρκωτικά. Για να μπορέσουν να διαφύγουν την επιβολή του νόμου, χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες κάλυψης, όπως η αγορά επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες διεθνώς. Μέσω αυτών των εταιρειών διακινούν κυρίως παράνομες ουσίες και χρήματα.

Οι ομοιότητες με την υπόθεση Μπουσέτα 

Σχετικά με την υπόθεση Αράκρι, πολλοί έσπευσαν να την παρομοιάσουν με μια άλλη υπόθεση η οποία απασχόλησε τις Ιταλικές Αρχές παλαιότερα. Πρόκειται για την περίπτωση του Ιταλού γκάνγκστερ και μέλους της Σικελικής Μαφίας (Κόζα Νόστρα), Τομάζο Μπουσέτα ο οποίος υπήρξε πληροφοριοδότης και συνεργάτης της Δικαιοσύνης. Υπήρξε ο πρώτος κάπο που έγινε πληροφοριοδότης και μίλησε για την εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης.

Ο Μπουσέτα συμμετείχε σε εγκληματικές δραστηριότητες στην Ιταλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία πριν εκδοθεί στην Ιταλία, όπου παρείχε σημαντικά στοιχεία στη Δίκη Μάξι, τη μεγαλύτερη δίκη κατά της Μαφίας στην ιστορία.

Μετά τη δολοφονία των δικαστών Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, ο Μπουσέτα έδωσε περαιτέρω στοιχεία στην Ειδικη Επιτροπή κατά της Μαφίας που συνέδεε Ιταλούς πολιτικούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Μπουσέτα εισήλθε στο Πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του το 2000.

(Στον παρακάτω χάρτη με μπλε χρώμα οι χώρες σε όλον τον κόσμο όπου η Ντράγκετα έχει ισχυρή παρουσία ή συνεργάζεται με τοπικά εγκληματικά δίκτυα. Όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο ισχυρότερη η παρουσία).

(Στον παρακάνω χάρτη, φαίνεται η εξάπλωση της Ντράγκετα στην Ευρώπη από το 2000 έως το 2011. Με γκρι χρώμα η Ιταλία, με μπλε σκούρο οι χώρες με ισχυρή παρουσία, ενώ με τα άλλα χρώματα, λιγότερη παρουσία αλλά διαφορετικές δραστηριότητες).

Χρήστος Μαζάνης

zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις