Αυτές τις ημέρες επικρατεί πυρετός στις Ένοπλες Δυνάμεις για την επιτυχή διεξαγωγή της διακλαδικής διεθνούς άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» της οποίας η αεροπορική διάσταση είναι εξέχουσα! Ήδη, το enikos.gr βρίσκεται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, εκεί όπου χτυπά η καρδιά και του φετινού «ΗΝΙΟΧΟΥ».
Μία άσκηση που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ως μία δραστηριότητα μικρής κλίμακας, για να φτάσει στις μέρες μας να αποτελεί ευκαιρία συνεκπαίδευσης μερικών εκ των ισχυροτέρων αεροπορικών δυνάμεων του πλανήτη! Από το 2015 όταν και αποφασίστηκε η άσκηση από εθνική να μετατραπεί σε πολυεθνική (invitex), η συμμετοχή ξένων αεροπορικών δυνάμεων αυξάνεται κάθε χρόνο και μάλιστα με εκθετικούς ρυθμούς.
Οι αριθμοί των συμμετεχόντων μέσων στη φετινή άσκηση πραγματικά προκαλούν δέος: περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη, 3 αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποιήσεως και ελικόπτερα, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας συνολικά 1100 εξόδους! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» απολαμβάνει πλέον σημαντικό κύρος, θεωρούμενη σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές ασκήσεις στην Μεσόγειο λόγω του υψηλοτάτου επιπέδου εκπαίδευσης, των προχωρημένης δυσκολίας εκπαιδευτικών αντικειμένων, αλλά και της ευκαιρίας συνεκπαίδευσης καταξιωμένων και ισχυρών δυνάμεων με σημαντική αεροπορική παράδοση και ιστορία.
Στον απόηχο της “FALCON EYE”
Ο φετινός «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διαξάγεται από τις 12 έως και 22 Απριλίου, γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μιας κομβικής σημασίας και πολλαπλών γεωπολιτικών προεκτάσεων στρατιωτικής δραστηριότητας, για την Ελλάδα, της άσκησης «FALCON EYE–1» στην οποία συνεκπαιδεύτηκαν η Πολεμική μας Αεροπορία με προσωπικό και μέσα της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, αποδεικνύοντας και εμπράκτως το θετικό momentum στο οποίο έχουν εισέλθει οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή η κοινή άσκηση αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που έχει ασφαλώς και συνέχεια, αφού σύντομα ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ενώ έχει ήδη λήφθεί η απόφαση για την αποστολή μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT στη Σαουδική Αραβία, για την ενίσχυση της αεράμυνας της.
“Elephant Walk”
Τι περιμένουμε λοιπόν από τον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ»; Η φετινή άσκηση ξεχωρίζει γιατί για πρώτη φορά θα συνυπάρξουν και θα συνεπιχειρήσουν στον ελληνικό εναέριο χώρο μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αεροπορικά μέσα από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο, τα οποία θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Στις 18 Απριλίου συγκεντρώθηκαν στον διάδρομο απογειώσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής αεροσκάφη παρατεταγμένα F-16, F/A-18 Hornet, F-15 Mirage 2000, Rafale, UAV MQ-9 και σκάφη εναερίου ανεφοδιασμού (air to air refueling) KC-135, τα οποία αφού πραγματοποιήσαν τροχοδρόμηση στον αεροδιάδρομο, στη συνέχεια απογειώθηκαν διαδοχικά εκτελώντας το λεγόμενο Elephant Walk, προσφέροντας ένα ξεχωριστό όσο και σπάνιο θέαμα.
Όλα αυτά τα αεροπορικά μέσα θα σκίζουν τους ελληνικούς αιθέρες για σχεδόν μία ολόκληρη εβδομάδα ημέρα και νύχτα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεσθεί αριθμός σεναρίων υψηλής επιχειρησιακής δυσκολίας, όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, επιχειρήσεις υποστήριξης, προσβολής ναυτικής δύναμης και πολλές άλλες, προσδίδοντας πολύτιμη εμπειρία και αυξάνοντας κατακόρυφα το επίπεδο συνέργειας στο προσωπικό που θα έχει την τύχη να συμμετέχει. Για πρώτη φορά στην ιστορία της άσκησης θα πραγματοποιηθεί ανεφοδιασμός ελληνικών μαχητικών εν πτήσει από εναέρια τάνκερ (air to air refuelling), ενώ μία από τις περιοχές που θα διεξαχθεί η άσκηση σύμφωνα με το σχεδιασμό της, είναι το Ανατολικό Αιγαίο. Με άλλα λόγια, οι ακρίτες μας που διαχρονικά φυλάνε Θερμοπύλες στις ανατολικές εσχατιές της επικράτειάς μας, θα έχουν την χαρά να δουν στον ελληνικό ουρανό, εκτός από τα ελληνικά μαχητικά που τόσο συχνά θαυμάζουν σε χαμηλές πτήσεις κατά την διάρκεια των αναχαιτίσεων γεμίζοντας τους με υπερηφάνεια και αισιοδοξία, αμερικάνικα, γαλλικά, εμιρατινά, ισπανικά και ισραηλινά μαχητικά για πρώτη φορά στα χρονικά!
«ΛΑΙΛΑΨ 21»
Εκτός όμως από την εντυπωσιακή ομολογουμένως πολυεθνική παρουσία, χρήζει ξεχωριστής αναφοράς και η συμμετοχή του Καναδά με κλιμάκιο air weapon managers (GCI) αλλά και η παρουσία παρατηρητών από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία, προκειμένου να παρακολουθήσουν την άσκηση. Η πολυεθνική συμμετοχή συνεχώς αυξάνει δημιουργώντας μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον….
Στην άσκηση όμως, πέραν της Πολεμικής μας Αεροπορίας το παρόν θα δώσει τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω της άσκησης ΛΑΙΛΑΨ 21 που εκτελείται ταυτόχρονα, όσο και μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση τελεί από την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, υπό το συντονισμό και την οργάνωση του οποίου έχουν τεθεί οι βασικοί αντικειμενικοί σκοποί της, που δεν είναι άλλοι από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε περιβάλλον ρεαλιστικών και πολλαπλών απειλών, τη συνέργεια των δυνάμεων της πολυεθνικής δύναμης και βεβαίως την αλληλεπίδραση αυτών επιχειρώντας σ’ ένα κοινό περιβάλλον επιχειρήσεων.
Acropolis Flight
Η εντυπωσιακή αυτή άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου με το «Acropolis Flight», την εντυπωσιακή διέλευση των αεροπορικών μέσων πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μια σημαντική όσο και συμβολική κίνηση, που υπερθεματίζει τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Πατρίδα μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί δε αν μη τι άλλο ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χώρα μας σε μία περίοδο όπου οι προερχόμενες εξ ανατολών προκλήσεις κλιμακώνονται.
Η Στρατιωτική Διπλωματία
Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα από τον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ», θα λέγαμε χωρίς αμφιβολία ότι είναι ακόμα μία πετυχημένη δραστηριότητα ευθύς εξαρχής, αν ληφθεί υπόψη η πολυπληθής συμμετοχή εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς πανδημίας. Η στρατιωτική διπλωματία της Ελλάδας συνεχίζει να λαμβάνει άριστα, ενδυναμώνοντας τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες και σχέσεις εμπιστοσύνης και οικοδομώντας νέες, με σκοπό την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το κάνει αυτό με τον πλέον δυναμικό τρόπο και στο πλαίσιο μίας ορθά προσανατολισμένης στρατηγικής που αποβλέπει στη σταδιακή γεωπολιτική της αναβάθμιση. Εκτός από τα αυτονόητα και πολλαπλά οφέλη στον επιχειρησιακό τομέα που προσδίδουν αυτού του τύπου οι συνεκπαιδεύσεις στο προσωπικό που συμμετέχει, η προβολή της Ελληνικής σημαίας και το μήνυμα της αποτροπής που εκπέμπει η εντυπωσιακή ομολογουμένως άσκηση με την ακόμα πιο εντυπωσιακή συμμετοχή της, είναι ξεκάθαρο και προς πάσα κατεύθυνση. Λέξεις, όπως εξωστρέφεια, συνεργασία, σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, είναι πλέον συνώνυμες της στρατιωτικής διπλωματίας, με τη Χώρα μας να διεκδικεί και να επιτυγχάνει να διαδραματίσει το ρόλο που η γεωπολιτική της θέση της υπαγορεύει ως πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αργά αλλά σταθερά και διαχρονικά το διεθνές σύστημα απομονώνει και αποβάλλει τα αυταρχικά στοιχεία και προάγει τους διεθνείς δρώντες που με τη συνεπή και σταθερή στάση τους παράγουν αντί να καταναλώνουν ασφάλεια.
Του Χρήστου Μαζανίτη
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις