Η Άγκυρα, κατά τη συνήθη πρακτική της, ισχυρίζεται ότι έχει «δικαιώματα» στη θαλάσσια περιοχή, αλλά η Αθήνα ορθώς λέει ότι δεν υπάρχει τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Μπορεί η υπόθεση της «παρενόχλησης» του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους, L’Atalante, από τουρκικό πολεμικό πλοίο, όταν το πρώτο έπλεε νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, να αποτέλεσε μια ακόμα εστία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται ότι το θέμα δεν περιορίζεται στην Αθήνα και την Αγκυρα ή μόνο στη Γαλλία και την Τουρκία.

Προφανώς, η θαλάσσια περιοχή είναι ελληνικής αρμοδιότητας και γι’ αυτό η Ελλάδα εξέδωσε Navtex για τις έρευνες του πλοίου, όπως είπε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Κάτι που σημαίνει ότι η έγερση των οιωνδήποτε τουρκικών ενστάσεων ως προς την ελληνική αρμοδιότητα, αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Εξίσου προφανές είναι πως, δεδομένου ότι η σημαία του σκάφους είναι η γαλλική, το θέμα αφορά άμεσα και τη Γαλλία. Εξάλλου, το πλοίο είναι από τα πλέον γνωστά ωκεανογραφικά της Γαλλίας, το οποίο πήρε το όνομα L’Atalante (Αταλάντη) ακριβώς επειδή ήταν από τα πρώτα που έκανε έρευνες για το ομώνυμο ρήγμα, το 1993.

Πολυεθνική αποστολή

Η τουρκική «παρενόχληση», όμως, αφορά και άλλες χώρες. Πόσο μάλλον, αφού επρόκειτο για την πολυεθνική ερευνητική αποστολή, PERLE 4. Κάτι, άλλωστε, που έχει ανακοινώσει το ίδιο το γαλλικό Μεσογειακό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (Institut Méditerranéen d’Océanologie).

Ειδικότερα, τα Ινστιτούτα που εμπλέκονται στην επιστημονική έρευνα, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι τα γαλλικά CNRS, IRD, SHOM, IFREMER, SU, AMU, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τα ιταλικά SZN και IBF, και το ισραηλινό, IOLR.

Ως εκ τούτου, η «κλήση» του τουρκικού πολεμικού να απομακρυνθεί το L’Atalante από την περιοχή, για τις επιστημονικές έρευνες του οποίου είχε εκδοθεί προηγουμένως η ελληνική Navtex, και καμία δουλειά δεν είχε το τουρκικό πολεμικό να βρίσκεται εκεί, θίγει την Ιταλία καθώς και το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα PERLE (Pelagic Ecosystem Response to dense water formation in the Levant Experiment – MISTRALS MERMEX project), έχει ως αντικείμενό του έρευνες σχετικά με τη διοχέτευση των υδάτων της Λεβαντίνης, της εξέλιξης των φυσικών και βιοχημικών χαρακτηριστικών τους, μεταξύ της ζώνης της δημιουργίας τους (λεκάνης της Λεβαντίνης) και της βορειοδυτικής λεκάνης, όπως αναφέρει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

Γι’ αυτό, το σκάφος κινήθηκε από το Ιόνιο προς τη Νότιο Κρήτη και στη συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου-Κάσσου.

Σήμερα, το σκάφος βρισκόταν στη Σαντορίνη, απ’ όπου επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Γαλλία.

ΑΟΖ

Η Άγκυρα, κατα τη συνήθη πρακτική της, ισχυρίζεται ότι έχει «δικαιώματα» στη θαλάσσια περιοχή. Επικαλείται, δε, γι’ αυτό το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπογράφτηκε στο τέλος του 2019, το οποίο είναι εν αμφιβόλω ακόμα και για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ανατολικά και νότια της Κρήτης, ένα κομμάτι της ζώνης του ψευδεπίγραφου τουρκο-λιβυκού μνημονίου εφάπτεται με τη ζώνη της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου για τη μερική(;) οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή που καταγράφτηκε η τελευταία «παρενόχληση» εκ μέρους τουρκικού πολεμικού πλοίου προς το γαλλικό ερευνητικό σκάφος, και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία, προκειμένου να εγείρει τις αξιώσεις της στη βάση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, είχε εκδώσει Navtex. Οπως χαρακτηριστικά στην αρχή Δεκεμβρίου του 2020 για στρατιωτικές ασκήσεις.

Διπλωματική διαμαρτυρία

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβάλλει τις αξιώσεις της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτή τη φορά, όμως, το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Μ.Χ. Διάμεση, προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί.

Γιατί, άραγε, να διαμαρτυρηθεί η Τουρκία στην Ελλάδα, και να μην καλέσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών των Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για να του υποβάλλει νότα διαμαρτυρίας;

Αλλωστε, όπως ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η περιοχή είναι ζώνη αρμοδιότητας των ελληνικών Αρχών και γι’ αυτο, εξάλλου, εξέδωσαν τη Navtex.

Παρά ταύτα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι κλήθηκε ο Ελληνας πρέσβης στο τουρκικό υπουργείο. Και, βέβαια, έως σήμερα ουδείς λόγος περί κλήσης του Τούρκου πρέσβη στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Πάντως, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι το θέμα της «παρενόχλησης» αφορά τη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να απαντήσει στα δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις