Την αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι αποποιείται της ασυλίας μέχρι να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους υγειονομικούς.

“Μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορωνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση είναι απολύτως λογική και αναγκαία, γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη” τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος σε δήλωσή του.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου. Καλεί το υπουργείο Υγείας να προτάξει την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας “για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας”. Ο κ. Ελευθερίου προσθέτει ότι “παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον ιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα”.

 

Και ο ΙΣΑ ζητά να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα, η στήριξη του ιατρικού κόσμου της χώρας που από την πρώτη στιγμή δίνει με αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών που θα τους επιτρέψουν να τελούν απερίσπαστοι και με ασφάλεια το δύσκολο έργο τους τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ο ΙΣΑ ζητά να “επεκταθεί η ασυλία για όλους τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες”.

“Παράλληλα ζητά από την πολιτεία να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έχουν επιταχθεί καθώς και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αυτό συνεπάγεται. Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας ικανοποίησε κάποια από τα αιτήματα του ΙΣΑ (μείωση του χρονικού διαστήματος της επιστράτευσης, εξαίρεση όσων είχαν σοβαρά οικογενειακά η προσωπικά προβλήματα κ.τ.λ.) ωστόσο την κρίσιμη αυτή ώρα, η μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό. Ένα μεγάλο μέρος της μάχης ενάντια στον ιό δίνεται στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι γιατροί που έχουν επιστρατευθεί πρέπει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να επιστρέψουν στα ιατρεία τους. Προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο και συντεταγμένα τη σημαντική εμπειρία που έχουν αποκομίσει για να παρακολουθούν εξωνοσοκομειακά τους ασθενείς αποτρέποντας τις επιπλοκές της νόσου και αποτελώντας το ανάχωμα για να μην καταλήξουν τα περιστατικά αυτά στα νοσοκομεία. Ο ασθενής πρέπει να έχει δίπλα του έναν εξειδικευμένο ιατρό που θα τον παρακολουθεί από το πρώτο στάδιο της Covid 19 για να αποφευχθούν οι επιπλοκές αλλά και μετά τη νοσηλεία του που συχνά χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα” αναφέρει ο ΙΣΑ.

 

Πατούλης: Οι υγειονομικοί να δίνουν απερίσπαστοι τον αγώνα τους

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής: “Ο ιατρικός κόσμος με αυταπάρνηση δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη ενάντια στην επιδημία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή το. Αντιλαμβανόμαστε την εθνική ανάγκη ωστόσο η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει για όλους τους υγειονομικούς τις συνθήκες ώστε να δίνουν απερίσπαστοι αυτό τον αγώνα. Είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αναχαίτηση της πανδημίας που θα βασίζεται στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό που θα τις καταστήσει ισχυρές απέναντι στην τωρινή αλλά και σε μελλοντικές απειλές. Πρέπει να τονιστεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία και είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί”.

Η ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής επιτροπής για την covid-19, της επιτροπής εκτάκτων συμβάντων και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, για λόγους ισότητας και ισονομίας, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την covid-19 και τους εμβολιασμούς. Αυτό τονίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκτιμά ότι “σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών, δημιουργώντας γιατρούς δύο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει”.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις